https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ifo-nemeckou-ekonomiku-bude-brzdit-nedostatek-pracovniku-a-zmeny-v-energetice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ifo: Německou ekonomiku budou brzdit změny v energetice a nedostatek pracovníků

2.10.2023 10:23 (ČTK)
Růst německé ekonomiky bude v dlouhodobém horizontu brzdit nedostatek pracovních sil a přechod k ekologičtější energetice, tedy takzvaná Energiewende. Uvedl to podle agentury DPA prezident mnichovského ekonomického institutu Ifo Clemens Fuest. Německo je největší ekonomikou v Evropě a největším obchodním partnerem České republiky.
 

"Hospodářský růst v Německu bude v budoucnosti slabší," prohlásil Fuest. Poukázal v této souvislosti na demografický vývoj, který povede k poklesu disponibilní pracovní síly. Varoval rovněž před negativními hospodářskými dopady energetické transformace, které podle něj politici podceňují.

"Zmenšení nabídky elektřiny v Německu bylo chybou," uvedl Fuest. Německo v rámci transformace energetiky mimo jiné odstavilo své jaderné elektrárny, připomíná DPA.

V poslední době se objevují varování ze strany chemických podniků, že budou muset kvůli drahé energii část výroby přesunout z Německa do zahraničí. "Plány firem z chemického průmyslu na přemístění výroby je třeba brát vážně," uvedl Fuest.

Šéf Ifo předpověděl, že ceny elektřiny v Německu zůstanou trvale vyšší než v jiných zemích. Největší zátěž pro německou ekonomiku nicméně vidí v nedostatku pracovních sil v řadě odvětví. "Nedostatek pracovních sil bude v příštích letech brzdit růst," prohlásil.

Podle Fuesta by situace mohly zlepšit změny v pravidlech pro přistěhovalectví kvalifikovaných pracovníků. Šéf Ifo vyzval rovněž ke zlepšením v oblasti výchovy mládeže. Trhu práce by podle něj mohly prospět také změny daňového a sociálního systému, které by zatraktivnily práci na plný úvazek oproti práci na zkrácený úvazek.

Negativním hospodářským faktorem zatím podle Fuesta zůstává také vysoká inflace v eurozóně, kvůli které Evropská centrální banka (ECB) zřejmě nebude spěchat se snižováním úrokových sazeb. "Pro Německo jsou vysoké úrokové sazby obzvlášť bolestivé, protože vývoj jeho hospodářství je obzvlášť slabý," uvedl šéf Ifo. "ECB však dělá měnovou politiku pro celou eurozónu," dodal.

Některá média v posledních měsících o Německu kvůli nepříznivému vývoji ekonomiky hovořila jako o nemocném muži Evropy. Pět předních německých hospodářských institutů včetně Ifo minulý týden ve svém společném výhledu předpovědělo, že hrubý domácí produkt (HDP) Německa letos klesne o 0,6 procenta. Na jaře přitom instituty očekávaly, že německá ekonomika letos vykáže růst, který tehdy odhadovaly na 0,3 procenta.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

2.10.2023 10:49
Každý oběd jednou někdo zaplatí, zní anglické přísloví.
Tak i Energiewende , gryndýl , pomatenou zelenou ideologii zaplatí řadoví občané a firmy nejen v Německu, ale i v celé EU.

Výsledek je takový, že třetina firem v D. zvažuje přemístění do jiných zemí , zejména USA, které nebyly postiženy rigidním zeleným třeštěním.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

2.10.2023 14:01 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jasný, i naše děti a vnoučata za to jednou zaplatí. Řekl bych že kvalitou života a zdravím.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

2.10.2023 14:38 Reaguje na Michal Uhrovič
Budou soustavně přidušovány vysokou koncentrací CO2?
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

2.10.2023 16:35 Reaguje na Jiří Svoboda
Celosvětové zdroje dají asi 4000 Gt, z toho světové antropogenní asi 60 Gt a Evropské antropogenní asi 5 Gt. Evropa dělá asi 8% celosvětových antropogenních a asi 1 promile celkových. No to je ale dušení.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

3.10.2023 08:31 Reaguje na Slavomil Vinkler
Někteří zůstali přidušení pupeční šňůrou a mozek
jim částečně odumřel nedostatkem kyslíku. Takoví se
stále upínají k válce s CO2 a nechápou, že bojují
proti vlastním dětem tím, že jim upřou to, čeho si
sami užívali a užívají. Chystají tak dětem budoucí chudobu ve skanzenu zvaném BÝVALÁ PRUMYSLOVÁ VELMOC SVĚTA !
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

3.10.2023 08:58 Reaguje na Břetislav Machaček
Myslíte tím, že je čeká ekonomická migrace do Číny nebo Indie?
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

3.10.2023 09:49 Reaguje na Slavomil Vinkler
Máte zjevný problém s chápáním problému. Planeta sice produkuje 4000 Gt, ale v podstatě to stejné z atmosféfy i odnímá (kde o koloběh). Tato bilance je v podstatě vyvážená. Koncentrace CO2 v atmosfáře roste kvůli antropogenním emisím s tím, že jen asi polovina z nich zůstane v atmosféře a polovina se uloží do oceánů a v narůstajícím množství biomasy.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

3.10.2023 12:13 Reaguje na Jiří Svoboda
Máte zjevný problém si přiznat že 1 promile z Evropy nikdo ani nezměří, natož aby se dusil.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

3.10.2023 15:01 Reaguje na Slavomil Vinkler
Evropa dělá 8% antropogenních emisí.

Vy jste asi velký myslitel! Plete si i roční obrat firmy a její zisk?

Odpovědět

Jaroslav Řezáč

4.10.2023 11:26 Reaguje na Miroslav Vinkler
exodus bohatých Němců nastal už dávno, za nimi půjdou firmy.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.10.2023 17:54 Reaguje na Miroslav Vinkler
A co když tu pomatenou ekologii platit nebudou? Uhlí za chvíli dojde a ropáci nám to můžou neskutečně omastit.
Pak by Evropani bečeli (ještě víc, než Čecháčci), bo celý svět už pojede na levnou zelenou energie v dávno zpalacených elektrárnách.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist