https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/independent-australska-volne-zijici-zver-je-v-ohrozeni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Independent: Australská volně žijící zvěř je v ohrožení

27.3.2008 09:25 | PRAHA/SYDNEY (Ecomonitor)
Podle zprávy Světového fondu na ochranu přírody (WWF) se některé vzácné australské živočišné druhy ocitnou v důsledku globálního oteplování v ohrožení. Informoval o tom deník The Independent. Jedinečná australská fauna je již v současné době ohrožena odstraňováním vegetace a rozšiřováním exotických predátorů.
 

Uluru
Skála Uluru v centrální Austrálii. Tato fotografie je zveřejněna pod licencí GNU Free Documentation License (Svobodná licence GNU pro dokumenty). Využívá materiál z článku Wikipedie "Uluru"
Foto: /Wikipedia

V budoucnu však bude podle WWF čelit dalším ohrožením v důsledku pokračujícího globálního oteplování, které zapříčiní obrovská sucha a častější požáry v buši. Přitom již dnes je stav australské fauny vážný - například 40 % druhů savců, které za posledních 200 let vymřely, bylo australských.

Budoucnost mnoha australských živočišných druhů je nejistá. Mezi ohrožené druhy patří například klokan medvědí, bandikut králíkovitý, kunovec tečkovaný, klokan páskovaný či klokánek rudohnědý. Tammie Matsonová ze Světového fondu na ochranu přírody uvedla, že australské druhy jsou pod obrovským tlakem a nebudou schopny se dostatečně adaptovat na klimatické změny. Podle ní hrozí, že se v důsledku dlouhodobého sucha přesune zemědělství do vlhčích oblastí severní Austrálie, které však představují dosud relativně nedotčené ekosystémy. Teplejší klima může být příznivé rovněž pro rozšíření dalších cizích predátorů, například ropuchy obrovské. Mimo to mohou klimatické změny vážně ohrozit populaci mořských želv. Pohlaví mláďat mořské želvy totiž závisí na teplotě - čím vyšší je teplota písku, v němž se mláďata líhnou, tím větší je pravděpodobnost, že se narodí samička. Zvyšování teplot tak může způsobit, že v populaci želv mořských bude nedostatek samečků.

Mezi další ohrožené druhy patří bandikuti. Ti budou mít následkem častějších požárů buše v budoucnu problémy se zajišťováním potravy. Kromě toho budou s ubývající vegetací i snadněji napadnutelní. Ohroženy jsou i žáby. Ty jsou velice citlivé na změny teplot - pokud by teplota vzrostla o jeden stupeň Celsia, přišli by tito obojživelníci o polovinu svého životního prostoru. V ohrožení se ocitne i řada druhů ptactva, například papoušci kakadu. Těm hrozí, že přijdou o zdroje potravy a své přirozené životní prostředí.

Podle WWF je možné australské fauně pomoci pouze zvětšením plochy chráněných území. Pokud se totiž v důsledku zvýšení teplot stane pro jednotlivé druhy jejich původní životní prostředí neobyvatelné, budou zvířata migrovat. Proto je nezbytné jim poskytnout prostor příznivý pro jejich život. V současné době představují chráněná území 11 % rozlohy Austrálie. To by se podle Matsonové mělo v budoucnu v zájmu zachování biodiverzity změnit.

Podle článku Kathy Marksové v The Independent ze dne 25. 3. 2008


reklama

 
Martina Kollerová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist