https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/indonesky-prezident-vyhlasil-trvale-moratorium-na-kaceni-lesu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Indonéský prezident vyhlásil trvalé moratorium na kácení lesů

9.8.2019 00:16 (ČTK)
Indonéský prezident Joko Widodo včera vyhlásil trvalé moratorium na kácení lesů kvůli zakládání palmových plantáží či těžbě dřeva. / Na ilustračním snímku je vypálené rašeliniště a prales v Indonésii, kde jsou pěstovány rostlinky palmy olejné.
Indonéský prezident Joko Widodo včera vyhlásil trvalé moratorium na kácení lesů kvůli zakládání palmových plantáží či těžbě dřeva. / Na ilustračním snímku je vypálené rašeliniště a prales v Indonésii, kde jsou pěstovány rostlinky palmy olejné.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Ardiles Rante / Greenpeace
Indonéský prezident Joko Widodo včera vyhlásil trvalé moratorium na kácení lesů kvůli zakládání palmových plantáží či těžbě dřeva. Informoval o tom včera ministr životního prostředí, kterého citovala agentura Reuters.
 

Jde o krok, který potěší skupiny ochránců přírody, ale někteří si myslí, že vládní kroky nejsou dostatečné, aby ochránily zbývající tropické lesy na indonéském souostroví.

Dočasné moratorium, které pokrývá plochu zhruba 66 miliónů hektarů lesa a rašelinišť, bylo poprvé vyhlášeno v roce 2011, a pravidelně každý rok obnovováno. Nyní se změnilo na trvalé.

"Prezident podepsal příkaz, kterým zastavuje vydávání nových povolení, s cílem zlepšit správu pralesních a rašeliništních oblastí," uvedl v prohlášení ministr životního prostředí Siti Nurbaya Bakar.

Indonésie patří mezi země světa, kde je odlesňování původních ploch nejrychlejší. Za posledního půl století tu bylo vykáceno, vyklučeno či vypáleno více než 74 miliónů hektarů deštného pralesa - což je oblast odpovídající zhruba dvojnásobné rozloze Japonska.

Podle Arie Rompase, který za organizaci Greenpeace bojuje za ochranu indonéských lesů, ale ani trvalé moratorium neposkytuje dostatečnou ochranu pralesa a rašelinišť. Za porušování moratoria podle něj nepadají žádné tresty a v samotných nařízeních jsou mezery, které umožňují jejich porušování.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

9.8.2019 06:41
Joko Widodo by mohl kandidovat v Brazílii.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist