https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/inspekce-nenamerila-zapach-kolem-prachovicke-cementarny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Inspekce nenaměřila zápach kolem prachovické cementárny

30.1.2020 00:13 | PRACHOVICE (ČTK)
Inspekce životního prostředí nenaměřila kolem cementárny v Prachovicích na Chrudimsku nadměrné hodnoty intenzity pachu. / Ilustrační foto
Inspekce životního prostředí nenaměřila kolem cementárny v Prachovicích na Chrudimsku nadměrné hodnoty intenzity pachu. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Inspekce životního prostředí nenaměřila kolem cementárny v Prachovicích na Chrudimsku nadměrné hodnoty intenzity pachu. Výsledky odpovídají standardnímu množství z běžných spalovacích zařízení. Včera to řekl ředitel oblastního inspektorátu v Hradci Králové Lukáš Trávníček. Obyvatelé v okolí si ale dlouhodobě stěžují, že cítí zápach, požadují proto kontroly cementárny.
 

"Charakter zápachu je typický pro vzdušinu z běžných spalovacích procesů. Při vyhodnocování vzorku nebyl posuzován jako zápach ze spalování gumy či plastů," uvedl Trávníček. Měření inspektoři provedli na konci loňského roku, nyní mají výsledky.

V legislativě se podle Trávníčka měření pachu moc neuplatňuje, protože čísla nemusí být směrodatná. "Například se změří 25 pachových jednotek, v kterých budou jen velmi málo zastoupené silně zapáchající látky, jako jsou třeba merkaptány. I když jich bude málo, ve výsledku to může být pro člověka velmi nepříjemný vjem," řekl Trávníček.

Zápach začali lidé vnímat v roce 2017, cítí ho v okolních obcích ve všední dny i o víkendech. Připodobňují ho ke spáleným gumám nebo plastu. "Sledujeme to dlouhodobě a vždycky jde zápach směrem od cementárny," uvedl před časem Karel Marek, který žije v obci Nové Lhotice.

Protože zápach přetrvává, založili lidé občanské sdružení Herout a kromě inspektorů oslovují samosprávy i politiky. Problémem se zabývala místopředsedkyně Senátu Miluše Horská (za KDU-ČSL). Poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL) nedávno na jejich žádost přednesl interpelaci ve Sněmovně. "Sám osobně jsem byl společně s paní senátorkou Miluší Horskou na místě a přesvědčili jsme se o tom, že rozhodně nejde o žádné hysterické reakce občanů, ale že zápach v dané lokalitě je skutečně intenzivní a život ztrpčující," uvedl před poslanci Výborný.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) reagoval, že si ministerstvo už loni dělalo analýzu z meteorologických dat o proudění vzduchu v časech, kdy si lidé stěžovali na zápach. Data naznačila, že ve třetině případů mohl jít zápach z cementárny.

"Skutečně minimálně v třetině případů, kdy byly v době hlášení epizody ty meteorologické podmínky takové, že lokalita mohla být zasažena emisemi, tak to mohly být opravdu vysoký komín, rotační pece Cementárny Prachovice, pokud by v provozu vznikaly nějaké látky obtěžující zápachem," řekl Brabec.

Cementárna Cemex používá k výrobě alternativní palivo, které v areálu vyrábí dceřiná firma Ecowaste Energy. Jednou z variant možného zápachu mohlo být právě zpracování materiálu pro palivo. "Závěry, doufám, jednoznačně vyvracejí tvrzení o nepříjemném zápachu z cementárny jako nepodložené," uvedl mluvčí cementárny Vesselin Barliev.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Lucie Jelínková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist