https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/inspekce-ulozila-pokutu-100-000-korun-za-obchod-se-zelvami
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Inspekce uložila pokutu 100.000 korun za obchod se želvami

5.4.2018 08:30 (ČTK)
Pokutu 100.000 korun dostala společnost Agropet z Albrechtiček na Novojičínsku, která v Moravskoslezském kraji provozuje několik zverimexů. Podle inspektorů společnost nelegálně obchodovala s přísně chráněnými a ohroženými druhy želv. / Na obrázku želva vroubená - jedna z nalezených želv
Pokutu 100.000 korun dostala společnost Agropet z Albrechtiček na Novojičínsku, která v Moravskoslezském kraji provozuje několik zverimexů. Podle inspektorů společnost nelegálně obchodovala s přísně chráněnými a ohroženými druhy želv. / Na obrázku želva vroubená - jedna z nalezených želv
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ČIŽP
Pokutu 100.000 korun uložila ostravská pobočka České inspekce životního prostředí (ČIŽP) společnosti Agropet z Albrechtiček na Novojičínsku, která v Moravskoslezském kraji provozuje několik zverimexů. Podle inspektorů společnost nelegálně obchodovala s přísně chráněnými a ohroženými druhy želv. Řekla to mluvčí inspekce Radka Nastoupilová.
 

Jednatelka firmy řekla, že šlo pouze o administrativní pochybení. "Neměli jsme jen v pořádku všechny papíry. Byla jsem na mateřské a manžel v obchodě nestíhal. Rozhodně jsme žádná zvířata nepašovali," uvedla.

Podle pracovníků ČIŽP podnikatelé předpisy porušovali opakovaně. "Obchodovali s kriticky ohroženými želvami a nevedli o tom záznamy. Porušili zákon o obchodování s ohroženými druhy chráněnými mezinárodní úmluvou CITES," uvedla mluvčí inspekce. Šlo o želvy zelenavé a vroubené, které jsou kriticky ohrožené. V přírodě se vyskytují především v jižní a jihovýchodní Evropě.

"Zjistili jsme, že u 34 exemplářů těchto želv nenahlásila společnost Krajskému úřadu Moravskoslezského kraje jejich prodej a úhyn a také nevedla záznamy o obchodu s těmito exempláři, jak jí ukládá zákon. Některé exempláře navíc prodala v rozporu s nařízeními Evropské unie dalším držitelům. Při stanovení výše pokuty jsme přihlédli k tomu, že předmětem přestupků byly druhy přímo ohrožené vyhubením," dodal ředitel ostravské inspekce Karel Kozubek. Uvedl, že firma se proti pokutě neodvolala a sankce tak nabyla právní moci.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist