https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/investori-predstavili-upraveny-navrh-klinovecke-stezky-v-oblacich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Investoři představili upravený návrh klínovecké stezky v oblacích

28.5.2019 00:12 | JÁCHYMOV (ČTK)
Firma Skywalk nyní začala s přepracováním projektové dokumentace. Původní (na snímku) plánoval vyhlídku vyšší a blíže k vrcholu. Na novou verzi bude muset znovu získat všechna patřičná povolení. Boží Dar aktuálně není součástí řízení o stavbě, o možnost námitkovat stavbu ale může požádat.
Firma Skywalk nyní začala s přepracováním projektové dokumentace. Původní (na snímku) plánoval vyhlídku vyšší a blíže k vrcholu. Na novou verzi bude muset znovu získat všechna patřičná povolení. Boží Dar aktuálně není součástí řízení o stavbě, o možnost námitkovat stavbu ale může požádat.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Skywalk Klínovec
Investoři Jiří Rulíšek a Petr Zeman z firmy Skywalk včera představili upravený projekt takzvané stezky v oblacích, která by měla být na Klínovci. Zatímco Jáchymov a Loučná pod Klínovcem by novou turistickou atrakci na nejvyšším vrcholu Krušných hor uvítaly, Boží Dar není spokojen ani s její upravenou verzí. Oproti původnímu návrhu má být stezka nyní postavena dál od vrcholu Klínovce a díky snížení o 15 metrů nepřevýší budovy, které na vrcholu už stojí, řekl včera novinářům Rulíšek.
 

"Stezka bude umístěna 500 metrů od osy vysílače. Výškově bude 50 metrů nad stávajícím terénem toho místa, kde jí umístíme. To znamená, že nejvyšším bodem Skywalku se dostaneme na úroveň střechy současného hotelu na vrcholu Klínovce," popsal Rulíšek. Základem plánované stavby jsou tři pilíře, kolem nichž se bude v různé vzdálenosti vinout samotná stezka. Atrakce za zhruba 240 milionů korun by měla ročně přitáhnout asi 200.000 lidí. Firma Skywalk by chtěla s její výstavbou začít už letos na podzim, otevřít by se mohla koncem léta 2020.

Pod taktovkou Petra Zemana by u stezky mělo vzniknout sociální zázemí a restaurace. Zeman na Klínovci provozuje rozsáhlý skiareál, díky čemuž bude pro stezku také zajištěna dostatečná infrastruktura. Lanovky i parkoviště by podle Zemana maximální počet asi 3000 návštěvníků denně měly bez problémů pojmout. Další turisty by uvítal jak Jáchymov, na jehož pozemcích má stavba stát, tak Lučná pod Klínovcem. Boží Dar se naopak dalšího přílivu návštěvníků obává. Kvůli příjezdu stovek aut v souvislosti s turismem mají místní problémy s parkováním i v letních měsících. V zimě je situace ještě mnohokrát horší. Přímo ve městě byl řadu dní vyhlášen kalamitní stav, silnici I/25 zablokovaly kolony aut často už v Dolním Žďáru.

Kvůli stezce v oblacích vznikla na Božím Daru petice s bezmála tisícovkou podpisů. Božídarští v ní požadují stanovení maximální výšky nových staveb na Klínovci a v okolí na 13 metrů, aby nepřesahovaly výšku současného hotelu. Úpravou projektu chtěli investoři Božímu Daru vyjít vstříc. Zastupitelstvo města po představení upraveného záměru na dnešním mimořádném zasedání ale spokojeno nebylo.

Podle starosty Jana Horníka (STAN) by se město mělo rozvíjet s ohledem na nominaci hornické krajiny Krušnohoří do UNESCO a ochranu jedinečné krušnohorské přírody. Definitivně by podle něj byl narušen krajinný ráz nejvyššího vrchu hor. "Přesto, že se stezka sníží a kousek odsune, na pohledech z Karlových Varů, ze silnice Karlovy Vary - Ostrov bude ta zrůdnost vždycky vidět. A do krušnohorské krajiny nebude patřit. Pohled bude narušen i z německé strany, z Oberwiesenthalu," řekl Horník.

Firma Skywalk nyní začala s přepracováním projektové dokumentace. Na novou verzi bude muset znovu získat všechna patřičná povolení. Boží Dar aktuálně není součástí řízení o stavbě, o možnost námitkovat stavbu ale může požádat.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist