https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/italska-mafie-zrejme-sazi-na-vetrnou-a-fotovoltaickou-energetiku2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Italská mafie podle vyšetřování našla zalíbení v zelené energetice

3.3.2013 02:00 | PRAHA (Ecomonitor)
Odhaduje se, že Cosa Nostra vlastní až 30 procent větrných farem na Sicílii. Ilustrační snímek sicilských větrných elektráren
Odhaduje se, že Cosa Nostra vlastní až 30 procent větrných farem na Sicílii. Ilustrační snímek sicilských větrných elektráren
Foto | lorca56 / Flickr
Aktuální dění ukazuje, že italská mafie infiltrovala do takových odvětví, která Al Caponovi ani nepřišla na mysl. Ve zkratce: Italská justice v těchto dnech odhaluje provázanost mezi mafií Cosa Nostra a společnostmi provozujícími větrné a solární elektrárny. Odhaduje se, že Cosa Nostra vlastní až 30 procent větrných farem na Sicílii. Justice také mafii zmrazila více jak 2 miliardy dolarů. Několik mafiánských bossů bylo spolu se zkorumpovanými úředníky zatčeno.
 

Jak se již v minulosti ukázalo, toto odhalení ale nemusí znamenat konec mafiánské struktury. Je spíš pravděpodobné, že podobné případy se budou opakovat znovu. Ostatně, už v roce 2010 policie zajistila více jak čtyřicet firem, stovky pozemků, budovy a továrny, obstavila bankovní účty a zabavila auta a jachty sicilského obchodníka Vito Nicastriho. Pro své investice do větrné energetiky a fotovoltaiky byl spíš znám jako „Pán větru“. Přesto mafie dál pokračuje v investicích v zelené energetice.

Co ji k tomu vede? Vzali si odpovědnost k životnímu prostředí k srdci i mafiánští bossové? Daleko spíš, než zelené idee láká mafii zeleň amerických bankovek.

Každopádně, Sicílie, tradiční sídlo italské mafie, má naprosto ideální podmínky pro energii z větru a slunce. Jde o velmi větrné a zároveň slunné místo. Itálie se také přidala k zemím jako je Německo a Španělsko a poskytuje štědré dotace pro rozvoj zelené energetiky. A kromě toho mafie zřejmě ucítila, že zelenou energetiku čeká zajímavá a dlouhá budoucnost. Mafie ze stejných důvodů investuje i v jiných odvětvích. Prsty má jak v potravinových řetězcích, tak i v dalších „čistých“ odvětvích.

Aktuálně má italská policie v hledáčku Sicílii, ale projekty zaměřené na obnovitelné zdroje energie vzkvétají i na Sardinií nebo Apulii a i na ně se policie zaměří.

Konzultační společnost Kroll, která se zaměřuje na zmírňování obchodních rizik, zaznamenala, že od roku 2007 došlo k výraznému nárůstu případů korupce a defraudací ve větrné energetice. Primárně se tak dělo v zemích jako je Itálie a Španělsko, ale týká se i zemí jako Bulharsko, Rumunsko a dalších částí střední a východní Evropy.


reklama

 
Další informace |
Podle článku Has the Mafia infiltrated the renewable energy industry? zveřejněného na serveru MNN.com 25. února 2013.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist