https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/italske-urady-a-ochranci-prirody-vedou-po-zabiti-bezce-spor-o-dalsi-osud-medvedu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Italské úřady a ochránci přírody vedou po zabití běžce spor o další osud medvědů

21.4.2023 00:49 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Italské úřady a ochránci přírody dál vedou spor o další osud medvědů v Tridentsku poté, co jeden z nich začátkem měsíce zabil při běhu v horách mladého muže. Medvědice, která běžce usmrtila, nyní v zajetí čeká, zda bude podle rozhodnutí šéfa provincie Maurizia Fugattiho utracena. Po stížnosti ekologů musí další postup určit soud, Fugatti ale mezitím vydal příkaz zabít i dalšího medvěda, který napadl člověka začátkem března, napsala agentura APA.
 

Zabití medvědů, kteří útočili na člověka, podpořil i italský ministr životního prostředí Gilberto Pichetto. Ten ale zároveň svolal zasedání odborné komise, která by měla jednat o dalším pokračování projektu Life Ursus, jenž koncem minulého století medvědy do volné přírody v Tridentsku na severu Itálie vrátil.

Medvědice s kódovým označením JJ4 je nyní v zařízení poblíž Tridentu (Trento), kde zůstane přinejmenším do 12. května, tedy do jednání správního soudu. Organizace na ochranu zvířat OIPA spustila na webu petici proti utracení medvědice, za 24 hodin ji podepsalo přes 100 000 lidí.

"Zabití medvědice JJ4 nesmí být pomsta. Její usmrcení mladému běžci život nevrátí, jak upozornila i jeho matka. Je ale třeba uvážit, že kvůli opakovaným útokům na lidi a zvířata je to s medvědy v Tridentsku problematické," řekl ministr Pichetto. Konečné slovo by podle něj měl mít šéf provincie a ve hře je i možné stěhování medvědů za hranice.

Fugatti, který autonomní kraj Tridentsko vede jako zástupce pravicové strany Liga, je zastáncem utrácení problematických zvířat. Kromě medvědice, která napadla a zabila 26letého běžce v údolí Val di Sole, chce nechat zastřelit i jedince MJ5, který začátkem března zranil ve stejném regionu turistu.

Medvědi se vrátili v Tridentsku do volné přírody na konci 90. let minulého století v rámci programu financovaného z evropských fondů. Do hor byla vypuštěna desítka medvědů ze Slovinska, nyní jich tam žije asi 120.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

21.4.2023 06:43
https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-rumunsko-chce-ztrojnasobit-odstrel-medvedu-zemrelo-uz-prilis-lidi
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

21.4.2023 07:36 Reaguje na Karel Zvářal
Ochranou velkých šelem člověk narušil potravní řetězec a ty se začínají přemnožovat. Místo hysterické ochrany by měla přijít rozumná regulace, aby nedocházelo k zbytečným úmrtím lidí a aby se dotyčný druh šelmy nevybil. Bohužel tohle nedochází ekoteroristickým organizacím, které jakýkoliv rozumný názor dokáží přeřvat.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

21.4.2023 08:18 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
K těm zbytečným úmrtím by nemuselo docházet, kdyby lidé měli rozum a neběhali po lese, ale po cestách, tak jak jezdí cyklisté. A jinak jsem zastáncem managementu, když bylo na SK 600-800 ks, byl klid. V té oblasti Alp jich může klidně žít 200-300, ale ta regulace lovem stejně časem přijde. Prospěje to i medvědům, že na sebe nebudou narážet na každém kroku. Prostě ten kompromis je nutný, ať se to komu líbí nebo ne.
Odpovědět
Anyr

Anyr

21.4.2023 07:47
R.I.P., běžče.

Já jsem se ptal maminy na názor. Ona je taková "ekonedotčená" duše.
Mami, hele. V Itálii napadl a zabil běžce v lese (i když teď čtu v horách, no, tak snad tam nějaký les byl a já nelhal :D) medvěd, jo, a oni chtějí trestat toho medvěda. A ona: a proč? Vždyť on se choval přirozeně a člověk má mít rozum a neběhat tam, kde to může být nebezpečné.

Tádydádydá.

Jenže je fakt, že ona není už taková ta typická socialistická generace, kde byl člověk vrcholem Vesmíru :))
Nicméně, chápu. Politická rozhodnutí a plebs, který politikům dává korýtka.
Viva l'oclocrazia :) I když mě velmi mile překvapuje petice na podporu zvířete, kterou podepsalo přes sto tisíc lidí a běžcova matka taktéž projevila moudrost... konec antropocentrismu? :)
Tak snad medvědice za lidské ego nezaplatí životem, ale třeba jen deportací nebo vězením.
Odpovědět
MD

Milan Dostál

21.4.2023 12:38 Reaguje na Anyr
Nevěděl jsem, že socialismus je skoro stejně starý jako lidstvo samo.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

21.4.2023 15:37 Reaguje na Anyr
Hezký komentář, když dvacetiletý kluk se svojí čtyřicetiletou mámou
vzpomínají na život v socialismu, který skončil před 34 léty!
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

21.4.2023 15:57 Reaguje na Břetislav Machaček
:-D
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

22.4.2023 11:22
Panelákovou ekotlupu přivázat v lese ke stromům ( stejně to dělají sami) jako vnadiště. Zabijeme 2 mouchy - zbavíme se medvěda ( už nikdy ty nafoněné a naparfémované panáky nebude chtít žrát , bude mu z nich blbě) i ekotlupy
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist