https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/italsti-lovci-smeji-dal-strilet-hrdlicky-ktere-jsou-v-evrope-ohrozenym-druhem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Italští lovci smějí dál střílet hrdličky, které jsou v Evropě ohroženým druhem

28.4.2021 10:57 | ŘÍM (ČTK)
Italské ministerstvo životního prostředí a ekologové žádali, aby vláda lov hrdliček zakázala přinejmenším na následující čtyři roky, tlak loveckých federací a regionálních úřadů ale byl podle The Independent silnější.
Italské ministerstvo životního prostředí a ekologové žádali, aby vláda lov hrdliček zakázala přinejmenším na následující čtyři roky, tlak loveckých federací a regionálních úřadů ale byl podle The Independent silnější.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Italská vláda povolila lovcům odstřel hrdliček divokých, které přitom v Evropě patří k ohroženým druhům. Během podzimní lovecké sezony smí každý z půl milionu registrovaných italských lovců zabít až 15 hrdliček, Evropská komise přitom uvádí, že na kontinentu je jen něco mezi třemi a pěti miliony párů těchto ptáků. Napsal o tom list The Independent.
 

Populaci hrdliček ochránci přírody bedlivě sledují od roku 2015, kdy se tito ptáci ocitli mezi druhy, jimž hrozí vyhynutí. Zároveň jsou však hrdličky na jihu kontinentu považovány za žádanou kořist a lovci jich každoročně statisíce zabijí za jejich letu do zimovišť v subsaharské Africe.

Italské ministerstvo životního prostředí a ekologové žádali, aby vláda lov hrdliček zakázala přinejmenším na následující čtyři roky, tlak loveckých federací a regionálních úřadů ale byl podle The Independent silnější.

Evropská komise loni v prosinci pohrozila Francii a Španělsku, že pokud nezačnou populaci hrdliček více chránit, zváží podání žaloby. Také tam totiž hrdliček divokých kvůli masivnímu lovu prudce ubývá.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (25)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Sl

Slovan

28.4.2021 12:40
Však k čemu (minimálně) omezit lov ohroženého druhu, že? Raději tu populaci zničit úplně, hlavní je, že si každý lovec vystřelí na svou hrdličku! Ostuda tohle...
Odpovědět
Hu

Hunter

28.4.2021 13:04 Reaguje na Slovan
Populace 3-5 mil. kusů je druh ohrožený vyhynutím? Kolikrát ročně že to hrdlička zahnízdí a vyvede kolik mladých? A až se podaří nastolit tu nesmyslnou absolutní ochranu druhu, nepůjdou ty početní stavy nahoru a nezačnou zemědělci brečet, jaký maj škody na polích? Atd.,atd.,atd,......
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

28.4.2021 13:48 Reaguje na Hunter
sice tuto primitivní zábavu v 21. století považuji za zbytnou, ale podobně člověk vyhubil holuba stěhovavého v Americe v 19. století, jeho populace čítala miliardy jedinců, dnes 0, taky si prostě jen tak stříleli.
Odpovědět
Hu

Hunter

28.4.2021 15:37 Reaguje na Robert Jirman
No já sice moc nechápu, co italští soudruzi vidí na střelbě po hrdličkách nebo zpěvném ptactvu, ale je to u nich nějaká tradice. Holub stěhovavý byl asi trochu jiný příběh vzhledem k masovému lovu všemi možnými prostředky. Tady bych řekl, že se jedná o regulovaný lov a majoritní příčiny poklesu populace budou někde jinde. Ale hlavně netuším, proč bych tady z ČR měl Taliánům do toho mluvit.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

28.4.2021 16:09 Reaguje na Hunter
Vzhledem k tomu, že ta úchylka se projevuje i lovem dalšího zpěvného ptactva, které na zimu od nás táhne na jih, tak bychom do toho mluvit mohli.
Odpovědět
Sl

Slovan

28.4.2021 16:56 Reaguje na Hunter
A nebyl náhodou požadavek jen to, aby se to na 4 roky stoplo a tím se tak ta populace podpořila? Co je na tom špatného? Lovci zabijí STATISÍCE hrdliček ročně, což je nemalé % z celkové populace. Ale chápu, mnohem lepší je se strefovat např. do přirozených predátorů než zkritizovat lovce, kteří těch ptáků (nejenom hrdliček) zabijí ročně ještě víc.

Taliánům do toho může kecat celý svět, stejně jako nám a jakémukoli jinému národu. Nesnáším tenhle "argument" - příroda kdekoli je nás všech, ne jen toho národa. Nebude mi jedno destrukce Amazonie nebo jakéhokoli jiného stále divokého místa na této planetě čí likvidace nějakého druhu. Navíc se zde jedná se o druh, který tamtudy jen přelétá a Italové je během toho decimují. To máme tleskat nebo co?
Odpovědět
Hu

Hunter

28.4.2021 17:42 Reaguje na Slovan
Už nyní je úlovek omezen poctem ks, ten pocet je možno snizit nebo dát zákaz na 1 rok. Nevidím důvod to zakazovat hned na 4 roky. Hlavní příčina poklesu stavu je stejne změna biotopů a současné zemedelstvi, jenže tam chtít něco napravovat tak vás zemědělci poslou víte kam. Tak se udělá potemkiada a je to přece vyřešené.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

28.4.2021 19:08 Reaguje na Hunter
Pokud Římani od slavných časů úplně nezdegenerovali, tak při výčtu zmíněných průserů by měli sami v klidu složit zbraně. On ten tlak na přírodu je i tak dosti vysoký, a když se k tomu přidá vášeň...
Odpovědět
Sl

Slovan

28.4.2021 19:59 Reaguje na Hunter
Pokud nám ubývá nějaký druh takhle rychle, je zapotřebí hlavně rychlé a smysluplné opatření. Lov vytváří na tyhle hrdličky obrovský tlak a v kombinaci s dalšími faktory přispívá k dramatickému snížení té populace. Za těchto podmínek je nutné ten lov zastavit aspoň na nějakou dobu (a rozhodně více než rok, ten nepomůže ničemu) - je to rychlé a ať se vám to líbí nebo ne, tak i efektivní řešení jak tu populaci podpořit a zabránit tak možným mnohem větším problémům v budoucnu!

Ale jak říkám - proč, když pak můžeme začínat na minimálních počtech. Hlavní je, že do té doby budou mít lovci na co střílet. Tohle není nic udržitelného jak si sám sobě snažíte nalhat...
Odpovědět
Hu

Hunter

28.4.2021 20:14 Reaguje na Slovan
Tyhle ekologisticky kecy miluju :-). Nebylo by nahodou řešením odstranit majoritní příčinu poklesu početních stavu?
Odpovědět
Sl

Slovan

29.4.2021 09:08 Reaguje na Hunter
Samozřejmě že bylo. Jenže to není krátkodobá, ale spíše dlouhodobá záležitost. A čas není zrovna to, čeho máme dost! Proto by se měl zakázat minimálně na určitou dobu lov, což je opatření, které lze aplikovat okamžitě a do budoucna by to chtělo i radikální omezení max. počtu kusů, který lovec může ulovit. 15 je prostě příliš mnoho.
Ale vy si tu lov budete obhajovat za každé situace. I v momentě, kdy by ta populace byla na pokraji zhroucení. Což je smutné...
Odpovědět
DA

DAG

29.4.2021 09:08 Reaguje na Hunter
Musím říct, že souhlasím se všemi stranami. Myslím, že je důležité omezení lovu, pokud se určitý druh dostane na počty jedinců, které již populaci ohrožuje.
NA druhou stranu, je jasné, že po zákazu se nezmění vůbec stav přírody a ta hrdlička stejně bude dál ubývat. Jen možná pomaleji a nakonec vyhyne. Viz. koroptev u nás.
Odpovědět
Hu

Hunter

29.4.2021 09:45 Reaguje na DAG
Přesně to samé si myslím taky.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

28.4.2021 16:58
Myslím, že to je tak blbý vtip, že to nepotřebuje žádný koment. (Střílejte, primitivové, dokud je co...)
Odpovědět
kk

karel krasensky

28.4.2021 17:29
Lov hrdliček a dalších zpěvných ptáku ve Středomoří by měl být zařazen stejně jako česká myslivost mezi kulturní dědictví.Jde o stalety kulturní zvyk a tradici obyvatel tohoto regionu a nezadatelné dlouholeté právo.Navíc má pozitívní dopad na ochranu krajiny a biodiverzitu.Snížením stavu hmyzožravého ptactva zčastí zabraníme drastickému,katestrofalnímu vymíraní hmyzu.Proto by měl být i v ČR povolen odstřel vlaštovek,lejsku,jiřiček,rehku a dalších hmyzožravých predátoru
Odpovědět

Jirka Černý

28.4.2021 18:16
Asi žiju na nějakém zvláštním místě, protože hrdliček je tu až dost.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

28.4.2021 18:45 Reaguje na Jirka Černý
Ono jich je tu víc, co v tom mají trošku hokej. Za zahradní (balkánskou) to schytává divoká, která přilétá v dubnu, v srpnu mizí, vyhnízdí (se štěstím) jednou. Takže ten čtyřletý zákaz byl zcela namístě, za rok nepoznáte vůbec nic. 15 jako limit - kdo to bude kontrolovat??? Při jejich nementalitě, kdy žijí ze dne na den, je představa čtyř let abstinence let přivádí k šílenství. Přičemž jako šílenci se chovají i tak, prostě Taliáni.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

28.4.2021 18:47 Reaguje na Karel Zvářal
asi to vyhazuje nevhodná slova, v předposlední větě je to dosti změněno
Odpovědět
Hu

Hunter

28.4.2021 18:49 Reaguje na Karel Zvářal
Tak asi ne kazdy z registrovaných lovcu v Itálii na střílí tech povolenych 15 ks, rada z nich žádnou.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

28.4.2021 18:52 Reaguje na Hunter
Povolil bych jednu na selfíčko, ať se může cítit jako chlap, a jinak to chce pevnou vůli.
Odpovědět
Hu

Hunter

29.4.2021 14:20 Reaguje na Karel Zvářal
Asi furt lepší než si po večerech místo se ženskou povídat s andulkou.
Odpovědět

Jirka Černý

28.4.2021 21:52 Reaguje na Karel Zvářal
Přiznávám že to asi jsou ty zahradní. Občas je to docela hukot, ale proti špačkům je to rajská hudba.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

28.4.2021 18:49
Projevuje se slabé místo Směrnice o ochraně druhů,stanovišť apod.
Ke Směrnici je přidán Seznam,který platí absolutně pro celou EU.

Soudruhům v Bruselu nedošlo, že teritoriálně se může situace diametrálně lišit , někde je toho přehršel, někde skutečně hrozí vyhynutí.
Třeba by postačilo upravit Seznam tak, aby obrážel skutečnost v regionech.
Dejte mi pár lahví vína a k ruce pana Zvářala + ještě jeden dobrovolník z Ekolistu a do rána je hotovo.

Jinak -- obecně jsem proti jakémukoli odstřelu čehokoli, co neohrožuje oprávněné zájmy jiných osob nebo nezpůsobuje prokazatelně škody na jiném veřejném zájmu.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

28.4.2021 18:58 Reaguje na Miroslav Vinkler
Děkuji za důvěru, ale ono jich skutečně rychle ubývá. Ta poslední věta je poněkud úředně diplomatická, ale on ten lov hrdliček není opravdu ve veřejném zájmu. Itálií jen prosviští, zimují ve stř. Africe, kde pravděpodobně se též stávají předmětem lovu.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

30.4.2021 09:24
Historie lovu drobných ptáků vychází z dob hladomorů a bývala praktikou
s lepy a sítěmi. Časem se z toho stala kratochvíle a tradice pod dojmem,
že takové množství nelze nikdy vybít. Bohužel doba je jiná, množství se
snižuje a tak je na čase vzít rozum do hrsti a lov ukončit, nebo alespoň
časově a množstevně omezit na tu "společenskou" událost. Naši myslivci
se už taky na honu drobné zvěře pouze scházejí z tradice a uloví jednoho
zajíce a dva bažanty do tomboly. Taky už neloví vlečky plné zvěře i pro
veřejnost, která dnes neví jak chutná zajíc, či bažant a mnozí ho už ani
v přírodě nevídají. V EU je prostě vidět, že její pravomoci jsou přes
deklarovanou jednotnost často bezzubé a ramena umí dělat pouze k těm,
kteří se nechají zastrašit. Ti mocnější, vlivnější a bohatší si prosadí
výjimky i z toho, co musí jiní bezpodmínečně a často nesmyslně plnit.
Jinak v každé zemi, či kraji jsou stavy ptáků a zvířat rozdílné a tak
se musí postupovat i podle toho. Bohužel to neplatí o tažných ptácích,
protože to není stav stálý, ale přechodný a právo je lovit v době tahu
neobstojí. Je ale vidět, že v tom EU si nejsme rovni a jsou stále i ti
rovnější než my.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist