https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/izraelci-museli-kvuli-koronaviru-do-karanteny-park-je-pro-sakaly
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Izraelci museli kvůli koronaviru do karantény, park je pro šakaly

10.4.2020 00:20 (ČTK)
V parku v Tel Avivu nyní žije asi deset šakalích rodin.
V parku v Tel Avivu nyní žije asi deset šakalích rodin.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | haaretz.com
Ve futuristickém dokumentárním seriálu Život po lidstvu je vidět lva s nádhernou hřívou bloumajícího ve Washingtonu po trávníku před Bílým domem a komentář k tomu říká, že divoká zvířata rychle zabrala velká města. V Tel Avivu člověk stále žije, ale od začátku epidemie způsobené koronavirem je většina jeho obyvatel z nařízení vlády v domácí izolaci. A na cestách v největším městském parku Jarkon se bez ostychu promenují šakalové, napsal deník Haarec.
 

V parku žije asi deset šakalích rodin. Přizpůsobily se životu poblíž člověka, aby si zajistily potravu. Zdržují se v části zvané Sedm mlýnů, kam šakali přišli od řeky Jarkon ležící dál na východ. Ještě donedávna o jídlo neměli nouzi, protože po rodinných piknicích zůstával dostatek zbytků. Karanténa tomu však udělala konec.

Šelmy si pomalu zvykají na větší klid a vydávají se s důvěrou i na parkové cesty. Musí je ale udivovat, kam se všichni poděli i s tím jídlem, co tu po sobě nechávali.

Profesor zoologie Joram Jom-Tov říká, že zvířata vyhledávají místa, jež považují za vhodnější zdroj potravy. Je právě sezona nově narozených mláďat, takže jídla je potřeba víc než obvykle.

Člověk ještě na planetě je a telavivský park se dosud neproměnil v savanu. Ale záběry šakalů na pozadí města jsou úžasné, píše Haarec.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist