https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/izraelci-vyvinuli-respirator-na-opakovane-vyuziti.desinfikuje-se-nabijeckou-na-mobil
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Izraelci vyvinuli respirátor na opakované využití. Desinfikuje se nabíječkou na mobil

18.6.2020 14:55 | JERUZALÉM (ČTK)
Prototyp vypadá jako respirátor typu N95 s ventilem vepředu a gumičkami k uchycení. Ilustrační obrázek
Prototyp vypadá jako respirátor typu N95 s ventilem vepředu a gumičkami k uchycení. Ilustrační obrázek
Zdroj | unsplash.com
Izraelští vědci oznámili, že vyvinuli respirátor na opakované použití, který k likvidaci koronaviru na svém povrchu může využít nabíječku na mobil. Připojení respirátoru ke zdroji elektrické energie totiž vede k jeho zahřátí a následnému zničení virů, informovala agentura Reuters.
 

Po dobu, kdy je respirátor připojen ke zdroji, jej uživatel nesmí mít na sobě. Celý proces dezinfekce trvá 30 minut, uvedl profesor Jair Ein-Eli z univerzity Technion v Haifě, který tým expertů vedl.

Nový respirátor má USB port. Po připojení ke zdroji energie se zahřeje vnitřní vrstva uhlíkových vláken respirátoru na 70 stupňů Celsia, což stačí k likvidaci virů, píše Reuters.

Ein-Eli poznamenal, že světová poptávka po ochranných prostředcích na jedno použití je v současné pandemii nemoci covid-19 vysoká, a podotkl, že takové řešení není ekonomicky výhodné ani ekologicky šetrné.

Profesor Allon Moses, který je expertem na infekční choroby v nemocnici Hadassa u Jeruzaléma, "nemá pochybnosti" o tom, že teplota 70 stupňů Celsia koronavirus zlikviduje. Varoval však, že opakované zahřívání může poškodit "papír nebo látku", z níž je ochranný prostředek vyroben, a omezit tak jeho ochranné schopnosti.

Prototyp byl vystaven 20 zahřívacím cyklům, přičemž každý trval asi půlhodiny, a nemělo to vliv na jeho životnost, uvedl ale Ein-Eli. "Můžeme garantovat, že bez rizika jej lze vystavit několika desítkám cyklů," dodal.

Prototyp vypadá jako respirátor typu N95 s ventilem vepředu a gumičkami k uchycení.

Tým vědců koncem března předložil žádost o patent na respirátor ve Spojených státech a tvrdí, že jedná o komerčním využití produktu se soukromým sektorem. Cena výrobku bude podle vědců pravděpodobně o dolar vyšší než u běžných jednorázových respirátorů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist