https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jak-ve-velke-britanii-vnimaji-vypousteni-kocek-divokych
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jak ve Velké Británii vnímají vypouštění koček divokých?

5.11.2019 01:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Kočky divoké k přírodě na ostrovech patří, ale posledních 150 letu tu zrovna často k vidění nejsou. / Ilustrační foto
Kočky divoké k přírodě na ostrovech patří, ale posledních 150 letu tu zrovna často k vidění nejsou. / Ilustrační foto
Záchranné programy, které počítají s vypouštěním divokých šelem do přírody, se většinou potýkají se značnou mírou kontroverzí. V Evropě se obvykle proti vypouštění a šíření vlků zdvíhá silný hlas odporu chovatelů ovcí, o reintrodukci tygrů v Asii a postojích místních radši ani nemluvě. Na pomezí Anglie a Walesu teď vypouštění šelem také připravují a kritické hlasy se prakticky neozývají. Vypouštět by tu totiž chtěli kočky divoké. Píše o tom Telegraph.
 

Kočky divoké k přírodě na ostrovech patří, ale posledních 150 letu tu zrovna často k vidění nejsou. Na jejich populaci se odrazila hustá silniční síť, negativní vztah majitelů pozemků, činnost lovců. A samozřejmě, také křížení koček divokých s těmi toulavými, domácími. Ve skutečnosti tak posledních pár tuctů opravdu divokých koček přežívá na skotské Vysočině a jejich lokální populace směřuje navzdory přísné ochraně k vyhynutí.

Pokud je nějaký druh zastoupen malým počtem jedinců a je výskytem omezen jen na jednu lokalitu, může pohroma přijít kdykoliv. Britské zoologické zahrady, soukromí chovatelé, nadace a Ministerstvo pro zemědělství a výživu to nyní chtějí změnit.

V rámci záchranného plánu chtějí kočky divoké rozšířit do vícero lokalit po Anglii, Walesu a Skotsku. Přírodní rezervace v Devonu se zatím jeví jako nejatraktivnější „startovní“ místo. Kde ale vzít kočky? Aby nebyla ohrožena přírodní populace na skotské Vysočině, čerpají genetický rezervoár z exemplářů chovaných v zoologických zahradách. Zajímavým aspektem je, že péči o koťata v tomto případě nezajišťují přímo experti ze zoologických zahrad (ti jsou v tomto programu jen garanty a dozorem), ale předem vybraní soukromí chovatelé. Síť těchto chovatelů by v optimu měla být schopna „produkovat“ 150 koťat ročně.

Do té doby musí lidé z Ministerstva zajistit ty nejvhodnější podmínky v terénu pro jejich umístění do přírody. Finanční břemeno spojené s tímto programem pak nesou místní nadace, pozemkové fondy, s příspěvkem ministerstva. Potvrzuje to i Ben Goldsmith, ekolog a vedoucí záchranného programu (který je, jako z udělání, bratrem současného ministra zemědělství Zaca Goldsmitha).

„Pověst o tom, že Britové jsou milovníci divoké přírody a volně žijících živočichů trochu zpochybňuje skutečnost, že jsme byli při jejich dosavadní likvidaci skoro nejúspěšnější zemí na světě. Nyní, s prvními čtyřmi odchovanými koťaty, ten neradostný kurz otáčíme. Věci se ubírají správným směrem.“

Čistě legislativně je vypouštění divokých koček zpět do přírody snazší, protože díky zbytkům jejich populace ve Skotsku „nikdy z britské přírody úplně nezmizely“. Na rozdíl od znovuvypouštění bobrů, které je nyní v Británii velkým tématem, se s připravovaným vypouštěním koček divokých nepojí zásadní kontroverze. Kočka na ovci nezaútočí, neohrožuje ani neplaší výletníky v přírodě, nepředstavuje žádné zásadní riziko pro venkov. Navíc by mohla přirozenou cestou pomoci s regulací přemnožených veverek popelavých, které jsou tu nepůvodní, introdukované z Kanady.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist