https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/japonsko-neprosadilo-svuj-navrh-na-obnovu-lovu-velryb
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Japonsko neprosadilo svůj návrh na obnovu lovu velryb Video

17.9.2018 00:30 (ČTK)
Japonsko během poslední expedice v oblasti Antarktidy ulovilo a zabilo 122 březích samic plejtváků malých. Vyplývá to podle BBC ze zprávy, kterou Tokio zaslalo Mezinárodní velrybářské komisi (IWC).
Japonsko během poslední expedice v oblasti Antarktidy ulovilo a zabilo 122 březích samic plejtváků malých. Vyplývá to podle BBC ze zprávy, kterou Tokio zaslalo Mezinárodní velrybářské komisi (IWC).
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Japonsku se nepodařilo prosadit návrh, aby byl znovu povolen komerční lov některých druhů velryb. Japonská delegace s tímto požadavkem vystoupila na zasedání Mezinárodní velrybářské komise (IWC) v Brazílii, její návrh byl ale zamítnut poměrem 41 ku 27 hlasům, napsala v sobotu agentura AP.
 

Mezinárodní velrybářská komise zavedla moratorium na lov velryb v roce 1986. Japonsko ovšem tvrdí, že od té doby se počet zástupců některých druhů velryb výrazně zvýšil, takže tyto druhy už nejsou ohrožené. Tokio proto opakovaně vyzývá ke zrušení zákazu lovu. Podle Japonska není důvod udržovat v platnosti opatření, které bylo míněno jen dočasně.

Země stojící v této záležitosti proti Japonsku naopak argumentují, že velrybí populace jsou stále zranitelné a lov velryb je čím dál víc vnímán jako něco nepřijatelného.

Po prohraném hlasování, které se konalo v pátek, v poslední den zasedání IWC, Japonsko uvedlo, že přehodnotí své členství v Mezinárodní velrybářské komisi.

Ekologické organizace a organizace bojující za práva zvířat výsledek hlasování přivítaly.

Island, který obnovil komerční lov v roce 2006, a Norsko jsou jediné dvě země, které zákaz nerespektují a nadále otevřeně velryby loví. Japonsko uplatňuje výjimku ze zákazu, která mu povoluje každoročně zabít několik stovek velryb pro "vědecké účely". Tokio se přitom netají tím, že velrybí maso končí v restauracích a na rybích trzích.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist