https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jedina-kozesinova-farma-v-pardubickem-kraji-konci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jediná kožešinová farma v Pardubickém kraji končí

30.1.2019 11:44 | PARDUBICE (ČTK)
Kožešinová farma chovala asi 3000 norků a 500 až 600 lišek, což ji řadilo k největším v zemi. Ilustrační snímek lišky v kleci.
Kožešinová farma chovala asi 3000 norků a 500 až 600 lišek, což ji řadilo k největším v zemi. Ilustrační snímek lišky v kleci.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Jediná kožešinová farma v Pardubickém kraji ve Vítějevsi na Svitavsku svou činnost končí. Musí se podřídit zákazu chovu zvířat pro kožešiny, který schválili poslanci v roce 2017 z etických důvodů a kvůli tomu, že intenzivní chov neodpovídá přirozeným potřebám divokých zvířat. Informoval o tom ředitel Krajské veterinární správy v Pardubicích Josef Boháč. Majitelé farmy si stěžují, že kompenzace, kterou jim slíbil stát, bude velmi nízká. Povinné uzavření farmy přirovnávají ke znárodnění.
 

"Už nám poslali oficiální oznámení, že ukončují činnost k 31. lednu, přesně podle zákona," uvedl Boháč.

Kožešinovou farmu ve Vítějevsi provozují několik desítek let manželé František a Marie Ducháčkovi. Před časem ji předali dceři, protože jsou oba již leta v důchodu. Bývalí majitelé s dopady zákona nejsou spokojeni. "Načisto nás znárodnili, dopadli jsme jak žebráci. Budovali jsme to 30 let a teď jsme úplně bez prostředků," řekl František Ducháček.

Podle něj bude státní kompenzace činit zhruba 180.000 korun, i když měla dosáhnout až ročního čistého zisku vypočítaného z průměru posledních pěti let. Ducháček tvrdí, že ochránci zvířat chov trvale narušovali a snažili se zvířata osvobodit.

Hodnotu farmy odhaduje Ducháček na 15 milionů korun, náklady na její likvidaci téměř na milion korun. Před dvěma lety pro ČTK vyčíslil hodnotu majetku na čtyři miliony korun. Do zařízení ještě před tím v roce 2014 značně investovali, museli zvětšit klece a upravit podmínky kvůli požadavkům Evropské unie, řekl.

Chov ve Vítějevsi byl v minulosti terčem kritiky ochránců zvířat. Sdružení Svoboda zvířat v roce 2004 upozornilo na farmu protestní akcí. Účastníci nejprve obléhali farmu a pak i dům Ducháčkových. Demonstrace vyvrcholila prudkou výměnou názorů mezi oběma stranami, obešla se však bez násilností. V roce 2005 z ní někdo vypustil do volné přírody přes 1000 lišek a norků, majitelé odhadli škodu na 750.000 korun. Veterináři k chovu ve Vítějevsi připomínky neměli, porušení podmínek chovu nezjistili.

Kožešinová farma chovala asi 3000 norků a 500 až 600 lišek, což ji řadilo k největším v zemi. "Už je všechno prázdné, zvířata jsme museli všechna zkožkovat," uvedl Ducháček.

Podle něj v roce 2014 museli chovatelé kvůli požadavkům Evropské unie za několik milionů korun zvětšit klece a upravit chov. Dotace na farmu nikdy neměli.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Pavel Dosoudil
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

30.1.2019 21:29
No co, tak se kožešiny budou zase dovážet.
Odpovědět

Jan Šimůnek

31.1.2019 05:46
Názorná ukázka škodlivosti sociálních parazitů z neziskovek. Docela by mě zajímalo, kolik tisíc průměrných ekologů zaplatí na daních tolik, co tahle jimi zlikvidovaná firma.
Odpovědět
MV

Miloš Vondruška

4.2.2019 11:07
Umí ti ekoteroristé i něco jiného, než všechno zakazovat? Co přijde dále? Zakážeme chov skotu, drůbežárny, či kosit pole? Obávám se že salámovou metodou k tomu brzy dojde, ekoteroristům s jídlem roste chuť.
Odpovědět

Jan Šimůnek

5.2.2019 07:39 Reaguje na Miloš Vondruška
Teď se snaží nátlakovými akcemi donutit nákupní řetězce, aby nekupovaly vejce z klecových chovů, přestože klece byly podle jejich požadavků před několika lety zvětšeny a upraveny (a většině drůbežáren se ta investice dosud nezaplatila). A chov v těchto klecích je v souladu s naší legislativou.
Stát by měl tady zapracovat jak má a tyhle aktivisty rozhánět obušky nebo střelbou.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist