https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jihocesky-kraj-pracuje-na-programu-na-zachranu-pachnika
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jihočeský kraj pracuje na programu na záchranu páchníka

15.3.2020 00:28 | BLATNÁ (ČTK)
Jihočeský kraj prořeže asi tisícovku stromů, v nichž žije ohrožený brouk páchník hnědý. / Ilustrační foto
Jihočeský kraj prořeže asi tisícovku stromů, v nichž žije ohrožený brouk páchník hnědý. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Ivan Bartoš / Český svaz ochránců přírody Studénka (ČSOP Studénka)
Jihočeský kraj prořeže asi tisícovku stromů, v nichž žije ohrožený brouk páchník hnědý. Práce jsou součástí projektu na záchranu populace tohoto brouka. Jednou z významných lokalit, kde páchník na jihu Čech žije, je zámecký park v Blatné na Strakonicku. Česká republika patří k zemím s největším výskytem tohoto vzácného brouka na světě. Novinářům to řekli zástupci projektu.
 

"Páchník má rád staré stromy, kde jsou dutiny a živí se trouchem, který v těchto místech vzniká," řekla vedoucí projektu s názvem Czk-Sk South-life Eva Ježková. Odborníci proto začali v těchto dnech staré stromy prořezávat.

V Jihočeském kraji se kvůli zlepšení podmínek pro ohroženého brouka úpravy dotknou hlavně dubů, líp nebo buků. "Často se jedná o starší stromy, u kterých může hrozit rozpad koruny. Vhodnými arboristickými metodami se umožní žádoucí vývoj vytipovaných stromů, především jejich stabilizace a regenerace, a současně zajistíme vhodné podmínky nejen pro výskyt páchníka, ale i celé řady dalších chráněných živočichů," uvedl přírodovědec Bohuslav Kloubec, který na projektu spolupracuje.

Zámek v Blatné i přilehlý park patří baronce Janě Hildprant-Germenisové. Areál leží na ploše přibližně 42 hektarů. "Údržba parku je finančně celkem náročná, ročně stojí přibližně 1,5 milionu korun. Projekt, který nám pomůže k rozvoji této památky, vítáme," řekla novinářům baronka.

Její předci park vybudovali v 19. století. Pro druhé světové válce jej však zabavil socialistický režim a majitelům jej vrátil až na začátku 90. let minulého století.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jakub Graňák

Jakub Graňák

16.3.2020 11:07
Chvályhodná snaha, jen bych si ještě dovolil upozornit na fakt, že takováto opatření napomohou i k ochraně dalších saproxylofágních listorohých jako jsou rody Oryctes, Gnorimus, Liocola, jejichž výskyt je také vzácný.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist