https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jihocesky-kraj-prispeje-na-likvidaci-byvale-skladky-ridka-blana
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jihočeský kraj přispěje na likvidaci bývalé skládky Řídká Blana

26.8.2020 00:08 | Č. BUDĚJOVICE (ČTK)
"Jedná se o poměrně významnou zátěž. Je to jedna z největších na území našeho kraje," uvedl náměstek jihočeské hejtmanky Pavel Hroch (Jihočeši 2012). Ilustrační obrázek
"Jedná se o poměrně významnou zátěž. Je to jedna z největších na území našeho kraje," uvedl náměstek jihočeské hejtmanky Pavel Hroch (Jihočeši 2012). Ilustrační obrázek
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Jihočeský kraj finančně podpoří likvidaci bývalé skládky na Českobudějovicku. Náklady na odstranění ekologické zátěže, která je u obcí Zahájí a Olešník v místě Řídká Blana, činí více než 100 milionů korun. Jihočeský kraj z toho uhradí necelých 15 milionů. Zbytek by měl projekt získat z dotace od Státního fondu životního prostředí.
 

"Jedná se o poměrně významnou zátěž. Je to jedna z největších na území našeho kraje. Byla tam skládka a myslím si, že se jednalo o podnik Barvy laky, které to opustily, zmizely a už neexistují," uvedl náměstek jihočeské hejtmanky Pavel Hroch (Jihočeši 2012).

Dodal, že podobnou situaci kraj řešil například ve Lhenicích na Prachaticku. Podílel se tam na likvidaci několika tisíc tun kontaminované zeminy, která obsahuje vysoce jedovaté látky, které dlouhodobě zůstávají v prostředí.

Hroch uvedl, že ekologická zátěž Řídká Blana má podobnou genezi jako Lhenice. "Pokud bych čerpal z usnesení Ústavního soudu, pokud firma neexistuje, odpad je ničí," uvedl náměstek hejtmanky.

Zajímavostí na projektu je také to, že o grant na Státní fond životního prostředí žádala Hluboká nad Vltavou, v jejímž katastru se však Řídká Blana nenacházejí. "Myslím si, že příjemcem dotace mže být kdokoliv. Že se lokalita nachází v jiném katastru, to nikoho nezajímá," uvedl Hroch. Zahájí a Olešník jsou v sousedství Hluboké nad Vltavou.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

va

vaber

26.8.2020 08:49
to je stále dokola, likvidace bývalé skládky. Podnik se zlikviduje a je vyřešeno. Podnik jsou jeho majitelé ,zisky z podniku si mohou převést do osobního vlastnictví ,ale když udělají škody obráceně převést peníze jim nesmí nikdo nařídit ,je to dobře zařízeno. Ty škody udělali naprosto konkrétní lidé .
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

27.8.2020 09:12 Reaguje na vaber
Myslím, že podnik Barvy laky zde tuto skládku založil ještě za socíku. Tato firma byla státní a při privatizaci tyto zátěže zpravidla zůstaly na bedrech státu.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

26.8.2020 12:30
To vypadá, že je ohledně vymáhání škody blbě udělaný zákon. Vždyť by neměl být problém aspoň vyšetřit všechny lidi z vedení firmy, která má skládku na svědomí. To vypadá, že když se někdo chce zbavit odpovědnosti za podobné zločiny, stačí zlikvidovat podnik a založit nový.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist