https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jihomoravsti-zastupitele-schvalili-zamer-koupit-vlaky-za-7-mld
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jihomoravští zastupitelé schválili záměr koupit vlaky za 7 miliard

20.2.2016 10:17 | BRNO (ČTK)
Zastupitelé Jihomoravského kraje schválili záměr pořídit elektrické vlaky do majetku kraje v maximální hodnotě 7,1 miliardy korun. Kraj na to může čerpat až šest miliard z evropských dotací, podílet se musí miliardou. Hejtman Michal Hašek (ČSSD) bude jednat s vládou, aby se stát na spolufinancování podílel, nebo vlaky pro kraje nakoupil sám. Kraj chce pořídit 35 čtyřdílných a deset dvoudílných souprav. Jezdit by mohly po roce 2019, kdy kraji vyprší smlouva s Českými drahami na provoz regionální železniční dopravy.
 

Návrh podpořilo 47 zastupitelů z celkových 65. Podle aktuálních informací je v programu na regionální železniční dopravu asi 11 miliard. Požadavky krajů převyšují 30 miliard. "Je možné, že materiál 'spadne pod stůl', ale vzhledem k časovým možnostem musíme být připravení, protože požadavky krajů převyšují peníze, které do programu byly vložené," uvedl hejtmanův náměstek zodpovědný za dopravu Roman Hanák (ČSSD).

Kraj vyjádřil zájem nakoupit vlaky už v lednu, kdy se některým jiným hejtmanům nelíbilo, že by do jediného kraje na jih Moravy měla putovat více než polovina částky vymezené pro všechny kraje. Ministerstvo však avizovalo, že možná částku zvýší.

Vlaky by jezdily po elektrických tratích například na trasách Křenovice-Brno-Blansko nebo Břeclav-Brno-Tišnov. V případě elektrizace nových tratí by mohly fungovat i jinde. Současný stav elektrických jednotek je podle Haška špatný. "Jsou za hranou životnosti. Stáří vlakových vozů je 45 let a je potřeba mít nové," dodal.

Jihomoravský kraj každý rok hospodaří s rozpočtem okolo šesti miliard korun. Loni v prosinci schválili zastupitelé rozpočet na letošní rok s příjmy 5,9 miliardy a výdaji šest miliard korun. Rozdíl mají dorovnat peníze z předchozích let. Kraj plánoval schodek i v minulých letech, na konci roku však opakovaně vykázal přebytek v řádu stovek milionů korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist