https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/josef-fanta-uznavany-odbornik-na-ekologii-krajiny-a-lesa-slavi-90-let
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Josef Fanta, uznávaný odborník na ekologii krajiny a lesa, slaví 90 let

3.7.2021 01:00 | PRAHA (ČTK)
V posledních letech je Josef Fanta jednou ze zásadních postav v české odborné i veřejné debatě o správné péči o lesy v České republice, především pak v národních parcích. Je kritikem současné státní lesnické politiky, které vytýká, že nebere ohled na měnící se přírodní podmínky a řízení sektoru a výkon hospodaření podřizuje výhradně ekonomickým zájmům.
V posledních letech je Josef Fanta jednou ze zásadních postav v české odborné i veřejné debatě o správné péči o lesy v České republice, především pak v národních parcích. Je kritikem současné státní lesnické politiky, které vytýká, že nebere ohled na měnící se přírodní podmínky a řízení sektoru a výkon hospodaření podřizuje výhradně ekonomickým zájmům.
Foto | Jirka Dl / Wikimedia Commons
Vědec, lesník a ekolog Josef Fanta, který se 3. července dožívá 90 let, stál v roce 1963 u zrodu Krkonošského národního parku (KRNAP) a tehdy se také stal náměstkem jeho prvního ředitele pro ochranu přírody a výzkum. Po srpnu 1968 byl z politických důvodů odvolán, pracoval jako dělník a nakonec nuceně emigroval do Nizozemska. Po sametové revoluci se vrátil do vlasti a zasloužil se o obnovu lesů zničených kyselými dešti v Krkonošském národním parku.
 

Fanta absolvoval Lesnickou fakultu ČVUT v Praze a v roce 1954 nastoupil do Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti. Zde řešil především otázky přirozené obnovy, pěstební techniky a omezení škod při těžbě dřeva. Po emigraci působil od roku 1977 na universitě v Amsterodamu jako profesor ekologie krajiny a byl také profesorem ekologie lesa na univerzitě ve Wageningenu.

Po návratu do vlasti zjistil katastrofální stav krkonošských lesů, způsobený imisemi. Zničeno bylo přes pět tisíc hektarů lesa, podobně jako v Jizerských a Krušných horách. Fanta zapojil do obnovy českých lesů nizozemskou Nadaci FACE, která poskytla na revitalizaci lesů téměř miliardu korun. Poté, co se uskutečnil záchranný program podle projektu Fanty a jeho kolegů z amsterodamské univerzity, byl KRNAP vypuštěn ze seznamu ohrožených národních parků.

V roce 2007 obdržel od ministra životního prostředí Martina Bursíka Cenu ministra životního prostředí za rok 2006, a to za celoživotní přínos ochraně přírody a vědecké ekologii. Do února 2011 působil ve Vědecké sekci Rady NP Šumava. V roce 2015 obdržel Cenu Josefa Vavrouška za to, že zásadním způsobem ovlivnil debatu o správné péči o lesy v České republice a udržitelném hospodaření v nich.

V posledních letech je pak profesor Fanta, který je autorem více než 150 odborných a vědeckých publikací, jednou ze zásadních postav v české odborné i veřejné debatě o správné péči o lesy v České republice, především pak v národních parcích. Je kritikem současné státní lesnické politiky, které vytýká, že nebere ohled na měnící se přírodní podmínky a řízení sektoru a výkon hospodaření podřizuje výhradně ekonomickým zájmům.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MK

Majka Kletečková

3.7.2021 18:04
Borec. Štěstí, že to po politické represi nevzdal. Existence těchto lidí mi dává naději, že ještě existuje šance na dobrý konec.
Zaujalo mne, že v dobách jeho mládí - po válce - spadala Lesnická fakulta pod ČVUT.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist