https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jurecka-mzp-chysta-zjednoduseni-povolovani-vystavby-vetrnych-elektraren
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jurečka: MŽP chystá zjednodušení povolování výstavby větrných elektráren

12.12.2022 00:59 | PRAHA (ČTK)
Větrná elektrárna
Větrná elektrárna
Foto | EssjayNZ / Flickr
Ministerstvo životního prostředí (MŽP) připravuje zjednodušení povolování výstavby větrných elektráren. V územích bez zvláštní ochrany krajiny by měl být proces jednodušší. Na konferenci Svazu měst a obcí to řekl ministr životního prostředí a práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle údajů Energetického regulačního úřadu (ERÚ) fungovalo v Česku na konci prvního čtvrtletí 120 větrných elektráren s instalačním výkonem 342,5 MWe (elektrický megawatt).
 

"Za ministerstvo životního prostředí chceme zjednodušit proces u větrných elektráren s provazbou na povolovací procesy. Odlišila by se území se zvláštní ochranou. V územích bez ochranných limitů by povolení bylo zjednodušené. Nemůže to být jen o fotovoltaice, která má v průběhu 12 měsíců roku své limity," uvedl Jurečka. Podle něj je nutné v jednotlivých oblastech energetickou soběstačnost zajistit podle místních podmínek díky mixu sluneční, větrné či vodní energie a biometanu či biomasy.

"Finančních prostředků na potenciál obnovitelných zdrojů budeme mít opravdu velké množství," řekl ministr. Vyzval starosty, aby projekty připravili a o podporu požádali. Podotkl, že díky obnovitelným zdrojům se městům a obcím podaří snížit výdaje za energie do budoucna a jejich případné nynější investice se vrátí.

Vodních elektráren fungovalo podle ERÚ na konci března v Česku 1608, jejich výkon byl 353,9 MWe. Slunečních elektráren existovalo 29.231 s instalačním výkonem 2173,4 MWe. Energii z biomasy získávalo 81 provozoven s výkonem 2836,6 MWe. Celkem 416 zařízení na bioplyn zajistilo 334,5 MWe.

Komunitní energetiku v obcích podpoří dvě novely energetického zákona. První podle Jurečky upravuje hlavně distribuci a další mechanismy, druhá po novém roce umožní uchovávání energií. Změny začnou v praxi platit příští rok od července.

Ministerstvo životního prostředí nyní poskytuje například dotace na snížení energetické náročnosti obytných budov. Bytové i rodinné domy mohou získat peníze na zateplení či solární panely. Jurečka starosty požádal, aby ve svých obcích či městech vytipovali lidi, kteří by mohli podporu využít.

Minulý týden ministr uvedl, že resort letos poskytl podporu na téměř 50.000 solárních elektráren na střechách, čtyřikrát víc než loni. Očekává, že příští rok by stát mohl podpořit víc než 100 000 domácností.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (21)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

12.12.2022 12:38
ČR je asi na 180 místě na světě v délce a tím zbyrokratizování stavebního povolení na cokoliv. V tom se utápí naprosto gigantické množství peněz, pak se všichni diví, že vlastní byt je zcela mimo možnosti normálně pracujícího člověka. Navrhovaná novela, že by se vše řešilo centrálně, by to ještě výrazně zhoršilo.
Jediná reforma by byla, prostě 80% povinností, potvrzení, razítek a jiných pytlovin prostě zrušit bez náhrady.
Příklad: Stavebním musí na ouřad donést potvrzení od správců inž. sítí (kterých bylo asi 24, nevím jak dnes), že na jeho pozemku jde, nebo nejde jejich drot nebo roura.
Proč? Na co to ouředníkovi je? Stavební firma si to sama zjistí, bo za poškození jsou fest pálky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.12.2022 12:48 Reaguje na Pavel Hanzl
příklad: v domkářské čtvrti mezi uličkami potřebuje někdo vykopat novou vodovodní přípojku ze středu vozovky k domu asi 6 metrů. K tomu potřebuje, mimo jiné, vyjádření správců sítí, přitom všichni ví, že v chodníku jdou ty sítě všechny. Potom musí mít projekt na dopravní značení během stavby (dopoledne se to vykope, odpol. připojí a druhý den zaháže) a za tu dopu projede jen pár aut. Dále potvrzení o likvidaci odpadu (vše, co se vykope, se tam zase naháže) atd. atd. atd. prostě ryzí buzerace.
Jediné, co je potřeba zajistit je, aby se povrch odborně spravil do původního stavu, jinak NIC!!
Odpovědět
Pe

Petr

12.12.2022 16:59 Reaguje na Pavel Hanzl
Takovéto situace jsou o souvislostech. Možných i skutečných. Člověk s jednoduchým přímým myšlením dokáže vidět jen přímý postup - začátek a konec. Související věci si neuvědomuje, pro něj neexistují, tudíž ani nechápe proč se dělají a přijdou mu jako nesmysly.
A nejhorší je, když je takový člověk šéfem/nadřízeným. To pak nechápe co pořád podřízení dělají a proč jim vše tak dlouho trvá.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.12.2022 09:48 Reaguje na Petr
Ve stavebnictví pracuji většinu života a ze své profese ty návaznosti vidět musím. A jsou to z velké části čisté buzerace. Prostě stavební povolení pro fabriku musí být úplně něco jiného, než na přípojky vody.
Proč patříme mezi absolutně nejhorší země světa co se týká stavebních povolení? Proč máme tak děsivý poměr ceny nových nemovitostí k příjmům?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

12.12.2022 18:52 Reaguje na Pavel Hanzl
Jako laik to vidíte strašně jednoduše. Před měsícem nám tu
kopali kanalizaci a měli povolení všech správců sítí, ale
pod podmínkou , že ani čert neví, kde ty staré sítě vedou.
Plyn budiž, ten už byl podle plánů, vodovod bez plánů,
svody drenážních vod bez plánů, starý přívod vody z pískovny do bývalé panelárny bez plánů a bez jakéhokoliv záznamu
o stavbě. Když to přišli zaměstnanci správců síti značit,
tak jsem jim to jako poslední pamětník ukazoval, kde to
mají hledat. I tak při kopání postupovali způsobem sond
pomocí lopaty, protože u vodovodu i drenáží byla absence
chrániček a daného zásypu potrubí. Místo písku to bylo
zasypáno jak radíte vykopanou hlínou a tak jednu přípojku
vodovodu i tak bagrem roztrhli. Všechen vykopaný materiál
tam znovu nedáte, protože použijete na ochranný zásyp potrubí např. písek, nebo schválenou drť. Taky se vám ihned nepodaří zásyp dokonale zhutnit a po čase stejně klesne.
Navíc křížení jednotlivých inženýrských sítí nelze udělat jen tak, jak to vychází, ale pouze tak, jak to stanoví
bezpečnostní předpisy. Například vysokonapěťový kabel
a plynové potrubí musí mít mezi sebou určenou izolační
vrstvu zeminy. Pokud nebude ta " buzerace" , tak to
firmy a stavebníci odrbou a později se budete divit, že
kámen v zásypu promáčkl potrubí a nebo je po pozdějším
přirozeném zhutnění potrubí ohnuté. Od toho všeho je
nutné povolení správce sítí, aby věděli, kdo jim bude
do sítí zasahovat a zda má odbornou způsobilost. Pak se
nestane, že bagrista prokopne plyn a nebo kabel telefonu spojující západ republiky s východem. Při povolení vám
vydají správci sítí mapu se zakreslením vedení a označí
na místě kudy vede v reálu. Když by kopali bez toho všeho
a překopli takové vedení, tak vy prvý je budete kritizovat,
že jsou osli, když kopou a neví, co kde vede. U dopravy je
tomu taktéž, aby nikdo nepřerušil jedinou přístupovou cestu
pro vozidla záchranného systému a upozornil uživatele cesty, že si nemají na tu dobu naplánovat třeba dovážku uhlí.
Vy rád vše zjednodušujete, ale to není většinou panenský
pozemek a pak se budete divit jako soused, že mu přes
pozemek vede v zemi kabel pod napětím a on o něm neví,
protože pozemek koupil až po deseti letech od zakopání.
V klasických mapách katastru to nezjistíte, musíte na
to mít mapy správců sítí a proto ta povolení potřebujete.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

13.12.2022 08:32 Reaguje na Břetislav Machaček
Zde je nicméně chybou, že musíte obíhat jak slepička kde koho a kde co, zatímco by vámi uvedené informace měly být centralizovány na jednom místě.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

13.12.2022 08:58 Reaguje na Svatá Prostoto
V tom souhlas, ale od toho by měl být stavební úřad, kde si o stavbu požádáte a on to ve lhůtě zařídí. Bohužel obce to nezvládají a státní úřad
je pro pětikolku fuj, protože některým starostům nevoní ztratit jednu z agend. Ideálem by bylo doručit žádost a dostat do pár dnů mapky sítí
a povolení s termínem dané stavby.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.12.2022 09:52 Reaguje na Svatá Prostoto
Ty informaced jsou centraliziované dávno, jmenuje se to Technická mapa města xy, problém ale je, že jednotliví správci tam ty informace nedávali, teda dřív, než jsem do důchodu. Teď nevím.
Ale to nic neznamená ve vztahu k buzeračnímu ouřednáíkovi.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

13.12.2022 12:39 Reaguje na Pavel Hanzl
To znamená. Ouřadovi bude jedno, kolik mu donesete papírů, když to bude fakt aktuální a úplné a centralizované, tak mu ten jeden papír bude stačit. Ale pokud takový papír, ve kterém by bylo všechno, není, tak vás holt bude honit od čerta k ďáblu.
Co mu taky zbejvá, on sám od sebe nemůže rozhodnout, že nějaké to lejstro nepotřebuje.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.12.2022 21:20 Reaguje na Svatá Prostoto
Proto tvrdím, že se to musí řešit systémově a přestat považovat ouředníka nadřízeným stavebníka. On je služebníkem stavebníka (investora, stavební firmy) protože je živen z jeich daní.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

14.12.2022 13:03 Reaguje na Pavel Hanzl
Chyba:-). On je služebníkem nařízení a předpisů a zákonů ... kterých se musí držet. A pak taky toho úřadu, bo je to právě ten, kdo mu posílá každý měsíc prachy na účet:-).

Že by celý ten systém měl být k občanovi co nejvíce vstřícný máte samozřejmě pravdu, ale ... a na Bábu to nehodíte, ten tomu samozřejmě nijak nepomohl, ale před ním to nebylo nijak lepší a že by bylo v dohledu nějaké jooo zlepšení ... nevím nevím.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2022 12:08 Reaguje na Svatá Prostoto
Píšu to dole, ten problém vytvořili soudruzi z ČSSD, kdy zkomplikovali stavební řízení do neprůchodnosti.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.12.2022 12:01 Reaguje na Břetislav Machaček
Samozřejmě musí správce sítě vědět, kdo mu do ní zasahuje a před zásypem ji zaměří a zkontroluje. Na to ale nepotřebujete buzeranta ze staveního ouřadu. Pokud je stavební firma banda blbů, ouředník to nevyřeší. Vyřeší to investor a správce sítě.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.12.2022 12:05 Reaguje na Břetislav Machaček
Stavebník si sám vyjedná vše potřebné se správcem sítě, zákres hotového díla platí investor a je to podmínka kolaudace. Na to potřebujete projekt a dokumentaci skutečného provedení, pokud je potřeba stavební povolení, tak má být 10x jednodušší.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.12.2022 10:02
Ten problém je zcela principiální a dá se řešit pouze systémově.
U nás se předpokládá, že stavebník (stavební firma) je banda blbečků, kteří neví nic o ničem a ouředník jim má vše nařizovat. Z toho vychází ten neskutečný stoh papírů a buzerací.
Když še podíváte na projekt jakéhokoliv domu z první republiky, stačily půdorysy, řezy, pohledy na fasádu, připojení na inž sítě a umístění na pozemku. Šlus, asi 10 papírů.
Doba je složitější a být těch nutných dokladů 5x více, jsme v pohodě.
Jenže my jich potřebujeme 500x více.
Stavěl jsem parkoviště na svém pozemku a byrokratická mašinérie mě málem zlomila, povolení od cajtů bylo takové jako napůl, přejezd přes erární chodník byl těžký problém i když byl nově dělaný a ošetřený pro pojezd, dojel jsem skoro na vlečné křivky. Kvůli tomu, že se musí nakreslit na chodník žlutá čára, musel být určen vedoucí téhle akce a to bylo dalších 5 stran A4 hustého textu. Neskutečný.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

13.12.2022 12:41 Reaguje na Pavel Hanzl
A může za to Babiš? Že ten jinak může za všechno:-))).

Jinak schválně, zda to za ty 4 roky, co bude Péťa u vesla, bude nějak výrazně lepší:-))).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.12.2022 21:23 Reaguje na Svatá Prostoto
Proti devadesátkám se stoh povolení zněkolikanásobil a i projektanti, kteří dělali i inženýring (styk s ouřady) to dnes odmítají dělat. Ten záse(k) provedlo 8 let bačování ČSSD od roku 98.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

14.12.2022 13:10 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak abychom to zase vedli na pravou míru.
ČSSD byla u vesla sama jen 4 roky, pak tam s nima byli lidovci a US. Do začátku září 2006. A pak až do 2014 ne.

Takže když za všechno mohou socánci, jak je možné, že za Topola, Fischera a Nečase se to zase nezlepšilo:-)?
Měli na to OSM let! A výsledek?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2022 12:06 Reaguje na Svatá Prostoto
U vesla byla 1998 - 2006, měla premiéra a stavěla vládu, tu menšinovou měla krytou oposmlouvou.
Topolánek neměl ani hlas navíc a dezoláti ho sejmuli za 2 roky, Nečas šel taky svižně do dupy, ale stačil udělat tři velmi zásadní věci.
Pak se tam usadil loupeživý estébák se socany a komunisty, které za tu podporu poslal totálně na dno.
Faktem je, že socani byli vždy blbí a zkorumpovaní, ale na politické scéně dnes vyloženě schází. Byli aspoň proevropští.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

15.12.2022 16:24 Reaguje na Pavel Hanzl
Moment, nějak vám ta numera nesedí. Píšete Topol dva roky, Nečas tři roky, Fischer rok ... to vám do těch vosm něco chybí:-))).

Vy to vedete ...

A vokecávat to můžete jak chcete, ale fakt je ten,že s tím ODS za těch oam let ... a to je kua času ... prostě nepohla. Plus měla možnost si to vohlídat u Zemana, kterého držela u vesla.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.12.2022 13:06 Reaguje na Svatá Prostoto
Zbytek je bezvládí, tahanice a pordrazy jyrky plyskéřa, různé vlády bez mandátu a v demisi, prostě dezoláti řádili už tenkrát velmi a na příkaz toho stejného.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist