https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kapitan-havarovaneho-tankeru-prestige-dostal-dvoulety-trest
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kapitán havarovaného tankeru Prestige dostal dvouletý trest

27.1.2016 10:14 | MADRID (ČTK)
Z řeckého tankeru mířícího do Gilbraltaru uniklo do moře 63 000 tun ropy, kvůli níž byl zakázán lov ryb a zasaženy tisíce kilometrů pobřeží.
Z řeckého tankeru mířícího do Gilbraltaru uniklo do moře 63 000 tun ropy, kvůli níž byl zakázán lov ryb a zasaženy tisíce kilometrů pobřeží.
Španělský nejvyšší soud vyměřil dvouletý trest vězení kapitánu ropného tankeru Prestige, který havaroval v roce 2002 u španělského pobřeží. Apostolos Manguras, jehož soud nižší instance v roce 2013 viny zprostil, podle rozsudku způsobil svou nedbalostí ekologickou katastrofu řazenou k největším v dějinách Španělska.
 

Z řeckého tankeru mířícího do Gilbraltaru uniklo do moře 63 000 tun ropy, kvůli níž byl zakázán lov ryb a zasaženy tisíce kilometrů pobřeží.

Dnešní rozsudek otevírá cestu k vymáhání škod po majiteli plavidla, jímž je liberijská společnost Mare Shipping, a po pojišťovně London P&I Club. Prokuratura škodu vyčísluje až na čtyři miliardy eur (108 miliard korun). Loď byla údajně ve špatném stavu a neměla dostat povolení k plavbě.

V předchozím řízení soud dospěl k závěru, že není možné stanovit odpovědnost za havárii. Tanker starý 26 let se poškodil za bouře a potopil se za šest dní necelých 500 kilometrů od španělských břehů, protože španělská námořní plavba ji nechala odtáhnout na moře.

Soud konstatoval, že Manguras, jemuž je nyní 82 let, věděl o havarijním stavu lodě a přesto se s ní vydal na obtížnou plavbu. Loď byla údajně přetížena a vezla nejméně 2000 tun nákladu navíc. Ropa z vraku vytékala několik týdnů a zasáhla 2600 kilometrů pobřeží Portugalska a Španělska. Na čištění břehů se podílelo 300 000 dobrovolníků z celé Evropy.

Před soudem původně stála trojice mužů a hrozily jí vysoké tresty. Všichni byli ale v roce 2013 viny zproštěni.

V rozhodnutí se konstatuje, že Manguras není po operaci srdce v dobrém zdravotním stavu a že posádku jeho lodi tvořili nezkušení námořníci. Agentura AP píše, že kapitán byl fakticky odsouzen podmínečně. Ve Španělsku se to vztahuje na ty lidi, kterým je uložen nejvýše dvouletý trest poprvé v životě.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist