https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kapitan-lodi-ktera-po-nehode-zamorila-mauricius-ropou-dostal-u-soudu-20-mesicu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kapitán lodi, která po nehodě zamořila Mauricius ropou, dostal u soudu 20 měsíců

27.12.2021 16:15 | PORT-LOUIS (ČTK)
Oblast je hojně navštěvovaná potápěči a cestovní ruch patří k hlavním pilířům hospodářství ostrova. Nehoda a její důsledky na životní prostředí měly výrazný dopad na místní ekonomiku.
Oblast je hojně navštěvovaná potápěči a cestovní ruch patří k hlavním pilířům hospodářství ostrova. Nehoda a její důsledky na životní prostředí měly výrazný dopad na místní ekonomiku.
Kapitán havarované japonské nákladní lodi, jejíž uniklé palivo způsobilo loni v červenci ekologickou katastrofu u korálového pobřeží ostrova Mauricius, dostal u soudu v Port-Louis trest 20 měsíců. Stejnou výši trestu soud vyměřil i prvnímu důstojníkovi lodi Wakashio. Vzhledem k tomu, že oba muži byli ve vazbě téměř 16 měsíců a přiznání viny znamená shovívavost při vynášení rozsudku, považuje se délka trestu odnětí svobody za vykonanou, napsal Bloomberg.

 

Kapitán při vyšetřování uvedl, že se plavidlem přiblížil k pevnině, aby našel připojení k internetu. Chtěl dopřát členům posádky možnost komunikovat s příbuznými a udržet tak v týmu dobrou náladu. Před týdnem se oba muži u soudu přiznali k "nebezpečné plavbě".

Na 300 metrů dlouhá nákladní loď byla na cestě z Brazílie do Číny, když najela do korálového útesu. Kvůli poškození nádrží začalo z lodi po havárii unikat palivo, do moře se ho dostalo celkem asi 1000 tun. Palivo zasáhlo rozlehlou oblast, kterou obývají ohrožené druhy korálů, ryb a dalších živočichů a rostlin.

Oblast je hojně navštěvovaná potápěči a cestovní ruch patří k hlavním pilířům hospodářství ostrova, připomíná Bloomberg. Nehoda a její důsledky na životní prostředí měly výrazný dopad na místní ekonomiku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

27.12.2021 16:27
Nejhorší jsou OZE a hned po nich ekoteroristi, ti za tohle můžou tutově.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

27.12.2021 17:11 Reaguje na Pavel Hanzl
Ještě že to přiznáš !
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

27.12.2021 17:20 Reaguje na Pavel Hanzl
Pane Hanzl, vy asi budete hodně "divný". Ač čtu jak čtu nic z toho co tady píšete v článku nenacházím. Vy asi slyšíte i trávu růst a tak, dřív než se z toho uplně zblázníte by to chtělo navštívit nějakého specialistu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.12.2021 18:30 Reaguje na Jarek Schindler
To byla nadsázka, nebojte.
Místní ropáčci tu pořád bečí, jak OZE ničí životní prostředí a jak jsou všeobecně škodlivé.
Ta jejich ropa je totiž na přírodu přímo balzám.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

27.12.2021 22:36
Proč tak tvrdý trest? Když rozpočítám Breivikovy vraždy na jednotlivé lidi, tak za každého z těch 77 zavražděných dostal 3 měsíce. V porovnání s tím se mi jeví trest toho kapitána jako nepřiměřeně tvrdý.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist