Karel Dolejší: Deindustriální blues aneb Sedm růží s přísadou bioetanolu
Více muziky? Ano, ale vlastně za více peněz!
I. U průmyslového zemědělství obecně platí, že oproti organickému způsobu hospodaření vyžaduje výrazně větší množství dodatečných vstupů. To znamená minimálně průmyslová hnojiva (vyráběná dnes především ze zemního plynu), pesticidy a herbicidy (vyráběné chemickým průmyslem z fosilních zdrojů a za použití energie získané z fosilních zdrojů). Oproti tomu stojí vstupy používané v organickém zemědělství (organická hnojiva, zelené hnojení). Kdybychom tedy chtěli opravdu poctivě srovnávat, museli bychom počítat nikoliv pouze s plochou zemědělské půdy, na které se pěstuje samotná cílová plodina, ale současně také sledovat výnos připadající na jednotku dodatkové energie nebo živin; alternativně bychom také mohli vytvořit nějaký koeficient, díky němuž lze dodatečné vstupy opět přepočítat na plochu zemědělské půdy, na které je dokážeme vyprodukovat.
Konkrétně by to znamenalo klást otázky jako: Na jaké ploše zemědělské půdy bychom mohli vypěstovat biopaliva schopná nahradit uhlí, ropu a zemní plyn, které slouží k výrobě dodatečných vstupů používaných průmyslovým zemědělstvím? (Na každou kalorii průmyslově vypěstovného jídla připadá několik kalorií spotřebované fosilní energie.) A na jaké ploše zemědělské půdy lze naproti tomu vyprodukovat statková hnojiva a zelené hnojení (hrách, svazenku atp.), které používá zemědělství biologické? Která metoda hospodaření spotřebuje větší množství paliva nutného k provedení nezbytných mechanických operací (orba, aplikace hnojiv, atd.?)
Velmi záhy bychom pak dospěli k závěru, že vyšší množství dodatkových vstupů průmyslového zemědělství by si za předpokladu jejich udržitelné produkce vyžádalo podstatně větší plochu zemědělské půdy než v případě organického zemědělství. Je to vlastně logické: Vyšší vstupy se nevezmou "odnikud", ale jsou prováděny na úkor látky a energie vyprodukované mimo právě obhospodařovanou plochu. Hodnocení typu "produkce výnosů z plochy" pak vyznívá zcela jinak než ve výše zmíněné metaanalýze.
Průmyslové zemědělství má větší dopad na krajinu, i když vyprodukuje stejnou úrodu na menší ploše
II. Když tedy Bryan Walsh v Time jásá nad tím, kolik divoké přírody bychom mohli ušetřit, kdybychom zapomněli na experimenty s organickou produkcí potravin, je vlastně vedle jak tak jedle.
Předně, jak už bylo řečeno, kdybychom dodatečné vstupy průmyslového zemědělství chtěli produkovat udržitelným způsobem, potřebovali bychom větší, nikoliv menší plochu než při organické produkci. Za druhé, i když tyto vstupy nejsou produkovány udržitelně, neznamená to, že tím snad alespoň z krátkodobého nějak "šetříme divočinu", jak by chtěl sugerovat Walsh. Fosilní zdroje je třeba někde vytěžit, a takový proces rozhodně neprobíhá bez dopadu na krajinu – ba co více, dopady jsou vzhledem ke klesající kvalitě dostupných ložisek surovin postupně stále horší. Místo hlubinné těžby antracitu se provozuje povrchová těžba lignitu na velkých plochách, místo kvalitních ropných studen se s drastickými environmentálními dopady rozmrazují ropné písky, místo tradičních vrtů se zemní plyn těží vysoce problematickým „frackingem“. Průmyslový způsob zemědělského hospodaření navíc nezřídka zesiluje půdní erozi, vyvolává splachování průmyslově vyrobených živin do vodních toků a moří, jejichž využitelnost pro rybolov tím klesá často až k nule a vzniká potřeba zakládat akvafarmy s umělým odchovem...
Průmyslové semenářství - obilí na steroidech
III. Ale tím se omezení vypovídací schopnosti Metaanalýzy z Nature ještě zdaleka nevyčerpává. Mnoho desítek let běží státem dotované šlechtitelské programy uzpůsobené právě potřebám průmyslového zemědělství. V jejich průběhu došlo k významnému omezení genetické diverzity původních odrůd ve prospěch produktivity využití živin a současně v neprospěch přirozené odolnosti vůči chorobám a škůdcům (proti nimž byla zkrátka rutinně nasazována chemická ochrana). Tento proces vyústil v situaci, kdy organičtí producenti mají komerčně k dispozici převážně pěstitelský materiál, který se pro jejich potřeby v zásadě příliš nehodí. Protože genofond takových odrůd byl zúžen a došlo k nevratné ztrátě přirozené plasticity – jde o úzké specialisty na přesně definované podmínky – je jen v omezené míře možné adaptovat je pro podmínky organického hospodaření. Mnohem spíše by tedy bylo třeba rozsáhlého šlechtitelského úsilí, jež by ovšem vesměs muselo vyjít od tradičních odrůd, nikoliv od těch průmyslově šlechtěných a pěstovaných. Schopnost odolávat nejrůznějším formám stresu, která je při organické produkci maximálně žádoucí, bude jen málokdy získána z genetického materiálu optimalizovaného pro uměle vytvořené podmínky průmyslového zemědělství. Je to trochu jako očekávat, že kulturista od adolescence dopovaný umělými hormony a pravidelně podávanou vysoce výživnou stravou zázračně získá schopnost přežít fyzicky náročný únik ze zóny ohrožení s velice omezenou zásobou náhodně shromážděných nouzových potravin...
A dále, nejvíce organičtí producenti zaostávají v produktivitě právě u takových plodin jako kukuřice. To je kromě celého pomocného průmyslového aparátu dáno mimo jiné i tím, že výnosy kukuřice jsou neoddělitelně spojeny s neustálou hybridizací. Zatímco tradiční odrůdy závisejí na genetické diverzitě uvnitř samotné odrůdy, průmyslově produkovaná hybridní kukuřice disponuje typicky (za optimálních podmínek) vyššími výnosy – ovšem na úkor možnosti pěstitele uchovat si do dalších let vlastní osivo.
Pěstitelé kukuřice živí „živočišnou výrobu“ a biopaliva
IV. Jenže k čemu je vlastně taková fantastická produktivita pěstování kukuřice (v USA v roce 2010 26,5% obhospodařované výměry orné půdy, neboli 88 milionů akrů; tj. nejčastěji pěstovaná plodina spolu se sójou) nakonec dobrá, když podle údajů NCGA končí na talíři pouze necelá 2% takto vyprodukovaných potravin – zbytek je zkrmen hospodářskými zvířaty, často takovými, která zrniny vlastně vůbec konzumovat nemusejí jako třeba skot, nebo využit v chemické průmyslové výrobě, či přeměněn na problematický bioetanol?
Jak v knize The Resilient Gardener poznamenává americká pěstitelka a šlechtitelka Carol Deppe, není se vlastně čemu divit, když lidé průmyslové odrůdy kukuřice ani příliš nevyhledávají. Byly totiž v naprosté většině případů šlechtěny jako krmné a hlavním požadavkem byl tedy vyprodukovaný objem zrnin, zatímco na chuťové vlastnosti se přitom nehledělo. Jíte-li tedy polentu z polotovaru zakoupeného v supermarketu, konzumujete produkt vyrobený z krmné kukuřice typu „koňský zub“. (Výjimku zde tvoří kukuřice cukrová, u níž pochopitelně kvalitní chuť je vyžadována i v případě průmyslových odrůd.)
Evropské ekonomiky potřebují odvykací kúru
V. No a konečně ještě „z druhého soudku“. Člen výboru pro ekonomické a měnové záležitosti Evropského parlamentu Sven Giegold nedávno na konferenci v Berlíně upozornil na málo známou skutečnost, že rozpočtové deficity „problémových“ evropských zemí jsou vlastně v úzkém vztahu k rostoucím cenám dovážených surovin. Jinak řečeno, prohlubující se závislost na dovozu surovin není rozhodně v zájmu evropských ekonomik, jež obtížně zápasí o udržení konkurenceschopnosti na světových trzích. Jestliže Nokia odchází do Asie a němečtí výrobci solárních panelů navzdory masívním státním dotacím vyklízí pole čínské konkurenci, evropská deindustrializace zkrátka klepe na dveře a jen tak se odehnat nenechá.
Pro připomenutí: Industrializace byl proces, během nějž byla svalová práce lidí a zvířat, v poslední instanci tedy akumulovaná a transformovaná sluneční energie, postupně stále více nahrazována centralizovaným využitím neobnovitelných fosilních zdrojů. V tradičních společnostech se naprostá většina obyvatelstva živila v subsistenčním zemědělství na venkově, zatímco města byla místem lokálních trhů se zemědělskými přebytky, centrem řemesel a jen ve výjimečných případech také dálkového obchodu s luxusními předměty. Teprve industrializace tento stav zcela obrátila. Na počátku procesu industrializace bylo vyhánění pracovní síly ze zemědělství (za účelem vytvoření nabídky pro průmysl) vázáno na drakonická mocenská opatření a mezinárodní dělbu práce (obojí umožnilo Británii stát se průmyslovou a obchodní velmocí ještě v „předfosilních“ poměrech, protože v manufakturách pracovali bývalí rolníci a obilí místo nich dodávaly kolonie plus šlechtické velkostatky na evropském kontinentu), takže industrializace a urbanizace představovaly stále výjimku. Avšak s průnikem fosilních technologií do zemědělství bylo možno rozpoutat všeobecný proces urbanizace, na jehož konci stál venkov osídlený ve vyspělých zemích už jen 2-3% obyvatelstva, jež v industrializovaném zemědělství plně závislém na ropném, chemickém a strojírenském průmyslu produkovala potraviny pro všechny ostatní.
„Zpátky na stromy?“
VI. Probíhající „evropská dluhová krize“ je ve skutečnosti primárně krizí vyvolanou nerovnováhami v obchodní bilanci „problémových“ zemí. Jejich průmysl a služby v podmínkách existence jednotné měny nedokázaly zhodnocovat stále dražší suroviny tak, aby z daňových výnosů bylo možno financovat rostoucí veřejné výdaje. Dnes máme tedy v Evropě stav, kdy ve společnostech s víceméně dokončenou urbanizací jako španělská nemá žádnou práci více než polovina nejmladší generace. Tito lidé se nemají jak uživit, právní úpravy vyplácení dávek jsou neustále zpřísňovány – a souběžně s tím si země jako Španělsko nemohou dovolit dále zvyšovat import stále dražších energetických surovin.
To, co se právě děje v Portugalsku, tedy návrat na venkov a k malozemědělství, je prostě za daných okolností jen logickou a patrně také nevyhnutelnou reakcí na stav, kdy má země nadbytek pracovní síly, kterou nedokáže efektivně využít k produkci určené na export. Nerovnováhu na běžném účtu žádné finanční kouzelnictví evropských elit nakonec neodstraní. Zároveň není zřejmé, jak by země jako Portugalsko nebo Španělsko mohly začít s nějakým raketovým nástupem na světové trhy obsazené levnější asijskou konkurencí. Je tedy snad něco divného na snaze pokusit se nezaměstnaným nabídnout možnost uživit se vlastníma rukama v rámci renesance drobného farmaření? Je to snad méně důstojná možnost než čekat na odebrání dávek podpory v nezaměstnanosti a poté být zcela závislý na pomoci širší rodiny? Je snad nepochopitelný pokus využít zdroje, které jsou k dispozici a na rozdíl od ropy a zemního plynu se nemusejí dovážet – svalovou práci nejmladší generace –, alespoň trochu produktivně? Budeme křičet, že je to zpátečnické, nemoderní, nepřijatelné, že to snad vymyslel nějaký rudý Khmer? Ale co potom s polovinou španělské mládeže, která je bez životní náplně a „reformující“ vlády levé jako pravé na tom za poslední čtyři roky nedokázaly nic změnit – ba naopak, situace se stále zhoršuje?
A to je vlastně poslední chybějící dimenze vzájemného srovnávání průmyslového a organického zemědělství. Dodatečné vstupy vyžadované průmyslovým hospodařením na půdě představují pro země bez vlastních podstatných zásob fosilních zdrojů zátěž v podobě zvýšení závislosti na importu zdražujících surovin, zatímco pro zemědělce samotného znamenají závislost na vstupech, jejichž rostoucí cena se odvíjí od omezené nabídky dané vzájemnou bilancí geologických faktů a celosvětově stoupající spotřeby plus finančních spekulací s komoditami. Kromě obvyklé a principiálně neodstranitelné nejistoty vyplývající z meteorologických vlivů tak zemědělec čelí dalším dvěma faktorům, které nedokáže žádným způsobem kontrolovat. Organické hospodaření alespoň závislost na těchto faktorech výrazně redukuje.
Jednoznačná odpověď neexistuje
VII. Na otázku: „Co je výhodnější? Průmyslové, nebo organické zemědělství?“ tedy neexistuje jednoznačná odpověď. Metaanalýza zveřejněná v renomovaném vědeckém časopise nám říká pouze tolik, že průmyslové zemědělství s většími látkovými a energetickými vstupy dokáže ze stejné výměry půdy zpravidla získat větší úrodu. Zda je to opravdu ten nejdůležitější ukazatel, a zda si vůbec ještě můžeme dovolit všechny přímé i nepřímé náklady spojené s dodatkovými vstupy průmyslového zemědělství, to je otázka jiná, složitější – a souvisí nakonec především s tím, jakou celkovou strategii chceme v době po ropném zlomu zvolit.
reklama
Dále čtěte |
Polovina vypěstovaných potravin končí v koši
Jak nakrmit rostoucí populaci? Miliarda lidí trpí hlady, ještě víc jich má nadváhu
Další články autora |
Online diskuse
ZÁKLADNÍ PROBLÉM JE, - 14. 5. 2012 - SMĚJÍCÍ SE BESTIE 2že organické zemědělství je především ruční práce, to dnes nikdo nechce dělat a ani ji nikdo řádně nezaplatí ! |
ZÁKLADNÍ PROBLÉM JE, - 18. 5. 2012 - Pepa původníTo sice máte pravdu, ale co je lepším řešením, špatně placená práce, nebo žádná práce? |
Volba. - 14. 5. 2012 - petrokTeď letí řepka. Proč? Nechť na to odpoví zelení. Ti za ni bojovali. Pěstování řepky je prostě výnosné a odbyt zajištěn. Chudák fauna v řepkových lánech. |
doporučuji - 14. 5. 2012 - jasanpanu redaktorovi osvicene 17te století... žádná umělá hnojiva, žádné pesticidy, žádné traktory, žádné GMO.Samé organické zemědělství.... Že dost lidí pomřelo hlady je nepochybně zanedbatelný detail ve světle zelených ideálů |
Každý kdo je při - 15. 5. 2012 - pssmyslech se musí zákonitě ptát, kam na ty blbosti autor chodí?Autor zpochybňuje analýzu zveřejněnou v Nature o tom, že průmyslové zemědělství je ve skutečnosti ekologičtější vzhledem k úspoře obhospodařované plochy. A na základě čeho? POuze ne základě autorových z prstu vycucaných domněnek. Tedy žádné analýzy, žádná čísla, pouze autorovo dogmatické tvrzení, že to není pravda. Pomiňme skutečnost, že před zavedením průmyslového zemědělství (před úplným zblbnutím evropské populace se tento proces nazýval zelená revoluce) v řadě zemí světa ve kterých bychom to nečekali nastávaly hladomory. (http://www.enviweb.cz/clanek/zemedelstvi/78404/zemrel-norman-borlaug-muz-ktery-nasytil-svet). Autor se k tomu stavu snad chce vrátit? CO nelze pominout je autorovo ignorování mnoha faktů. Jedna z autorových konstrukcí, kterou chce vyvrátit uvedenou analýzu je, že průmyslové zemědělství zabere více prostoru než tzv. organické protože spotřebuje více energie, které je nutno někde vytěžit. I bez nutnosti citovat zmíněnou analýzu lze toto tvrzení snadno vyvrátit poukazem na některé evidentní skutečnosti. Např. organické zemědělství bez využití pesticidů a herbicidů vyžaduje mnohem častější využívání mechanizace dochází ke větší spotřebě fosilních paliv, fosilní paliva jsou těžena v podmínkách pro zemědělství nevhodných (pouště, pobřežní šelfy, arktida) nebo jejich těžba zemědělství narušuje jen minimálně (Jižní Morava), ignorace jádro jako perspektivního zdroje energie a GMO jako prostředku k dalšímu výraznému zvyšování zem. produkce a tudíž možnosti k opuštění dalších rozsáhlých ploch dnes využívaných k zemědělství a jejich ponechání přírodním procesům. Autor se dokonce dopouští takových nesmyslů jako spekulace na téma potřebná plocha pro vstupy do průmyslové zemědělství, které budou vytvářeny prostřednictvím udržitelných metod (v představách autora biopaliva). Nic nemůže být vzdálenější od pravdy. Biopaliva nemají s udržitelností nic společného, jedná se ekonomickou i ekologickou zhovadilost. Další nesmyslná autorova představa je ta, že nezaměstnanost a deficity zadlužených problémových zemí souvisí se surovinovým importem a deficitem obchodní bilance, a že je to možno řešit návratem mladé populace k tzv. organickému zemědělství. Za prvé je nutno konstatovat, že zadluženy jsou i země, které mají pozitivní obchodní bilanci jako třeba Německo či Japonsko (To je zadluženo dokonce do výše 200 % svého hdp.) a další země. Za druhé vysoká nezaměstnanost panuje i v zemích surovinově bohatých jako třeba Saudská arábie, Libye (ještě za Kaddáfího), atd. Vysoká cena surovin pro lokální průmysl (tedy alespoň v Evropě) není dána cenou surovin na světových trzích ale vysokou mírou zdanění. Je evidentní, že problémové země jižní Evropy nejsou zadluženy kvůli tomu, že nejsou sto financovat dovoz surovin ale proto, že nejsou sto financovat své sociální programy. Španělsko má tak vysokou míru nezaměstnanosti kvůli nesmyslně sešněrovanému trhu práce, totéž Itálie. Zajímalo by mě jak konkrétně si autor představuje to nabídnutí mladé generaci možnost uživit se jako drobný zemědělec - stát bude zdarma rozdávat půdu, či co? Nejspíš by to skončilo v tunách formulářů, potřebných mimo jiné k vyřizování dotací na kterých je nefunkční evropské zemědělství založeno (žádní rudí Khmerové ale šedí bruselští úředníci, a ti jsou často stejně ničiví). Tzv. organické zemědělství Evropě nepomůže, Evropě pomůže deregulace, zrušení dotací do všech těch nesmyslů typu oze, biopaliva, společná zemědělská politika, výrazné omezení přebujelé sociální ochrany a snížení daní. |
Každý kdo je při - 16. 5. 2012 - Rokurota Makabe"fosilní paliva jsou těžena v podmínkách pro zemědělství nevhodných". Tak tohle je bomba. Zdá se, že jste nikdy nebyl v severních Čechách. Stovky kilometrů zcela zdastované krajiny s druhdy nejkvalitnější zemědělskou půdou, které se do 19. století říkalo "Zahrada Čech", vaší bizarní hypotézu poněkud narušují. Přiznám se, že dál jsem nečetl, a ostatním doporučuji totéž. |
Každý kdo je při - 16. 5. 2012 - DanaDík, už se stalo/nestalo :) |
Každý kdo je při - 16. 5. 2012 - TydýtS tou těžbou ps trochu ulít, ale i tak je jeho příspěvek méně odtržen od reaility než článek na který reaguje. Idealizace tradičního hospodaření jako sebeudržitelného stavu či dokonce pokroku je opravdu ptákovina která vyžaduje hodně víry. Stačí se zajímat o historii či navštívit místa kde tento "ideální" stav stále panuje (Balkán a jeho venkovské oblasti nejsou tak daleko) a nesledovat svět přes ideologii. Myslím že zdravotní, sociální, materiální, a co já vím jaká ještě, situace těchto "andělů pokroku", tj. drobných zemědělců, je výmluvná samo o sobě. Bez dotací je takové hospodaření nesmysl, nabídnout nezaměstnaným půdu a nechat je na ní hospodařit je jen taková romantičtější verze eutanazie. Koneckonců, bylo a je na světě mnoho lidí kteří byli postaveni před volbu života "tradičního" a "industriálního", a jejich volba je většinou jednoznačná. Dokonce i velká část new age romantiků se brzy vrátila zpět do města :-), ti kteří zůstali buď živoří či přesedlali na dotace, agroturistiku ap. (tj. nezávisí na zem. výrobě). Pokud se kdokoli domnívá že současné zemědělství je neudržitelné a považuje za alternativu systém který se již mnohokráte přesvědčivě ukázal jako dost nestabilní (viz. zmíněné pravidelné hladomory, nedostatek potravin, jejich cena a dostupnost obecně) je přinejmenším "podivín". Netvrdím že tak jak to funguje teď to může fungovat donekonečna, ale propagace návratu k předindustriálnímu zemědělství je lidsky zvrácená zcela stejně jako propagace zemědělstvý soudruha Lysenka. (Ten to taky myslel dobře, ale dobré úmysly jsou právě to co dláždí cestu do pekla...) |
Každý kdo je při - 16. 5. 2012 - lyn_xŘekl bych, že s jistou dávkou fantazie si lze představit "postindustriální" zemědělství, které může být odlišné od předindustriálního i současného a vystačit si s vlastními zdroji. Pořád vám zůstane infrastruktura a technologie k přípdné dopravě potravy na větší vzdálenosti v případě potřeby (lokální neúroda apod.). Podstatné je, že nastoleným směrem pravděpodobně není možné dlouhodobě pokračovat. |
Každý kdo je při - 16. 5. 2012 - TydýtS jistou dávkou fantazie si lze predstavit lecos :-). Ta infrastruktura dnes existuje i tam kde se hospodaří "postaru", a je jim to prd platné. V případě úrody prodáte přebytek, což vám sotva pokryje náklady na výrobu potravin pro sebe (i ta motyka něco stojí, natož malotraktor...). V případě neúrody vam infrastruktura nepomůže, protože na ten dovezený chleba nemáte, a to ani když je dovezený z krajů kde se hospodaří moderně a je tudíž relativně levný, pokud by se "namalo" hospodařilo všude, tak se nedoplatíte a potraviny budou v době nouze luxus. Rozdíl mezi zemědělstvím naveliko a zemědělstvím samozásobytelským je v efektivitě a následně v ceně výstupu. S 2ha traktor nezaplatíte a po celoroční dřině je výsledek nic moc (spíše nic), ten samý člověk s traktorem by snadno obdělal 20ha a stejně tak i 200ha. S tím nastoleným směrem v zemědělstvý to máte jako s demokracií, stojí to za houby, ale nikdo nic lepšího nevymyslel. A místo podpory, nebo spíše neházení klacků pod nohy, perspektivním alternativám jako jsou biotechnologie ap., se jakákoli snaha o inovátorstvý a hledání nových cest(alespoň v Evropě) po zásluze trestá a místo toho se idealizuje "starý dobrý zlatý věk" (kdy 95% lidí makalo jak otroci v zemědělství a stačila přeháňka v nevhodnou dobu a lidi kapali po zástupech). Za zmínku stojí třeba i drastické snížení počtu malých farem v Rakousku, kde se do takového hospodaření hrnou dotace horem dolem a sedláček s 5ti kravkama je zbožňován. Ani tam se to nevyplatí. Co se týče vlastních zdrojů - takové zemědělstvý by bylo perpertum mobile na n-tou, nebo by prakticky nic neprodukovalo. Většina toho co vyroste se dostává dál - jako surovina. Slunce sice dodá energii, ale stavební látky někde vzít musíte. Mimo zemědělstvý, samozřejmě. Nebo zbývají dvě možnosti, buď poručit větru a dešti a změnit fyzikální zákony, nebo obětovat 4/5 celosvětové populace. |
Každý kdo je při - 17. 5. 2012 - lyn_xPostaru .. kde konkrétně máte na mysli?Motyka stojí asi 75,- a určitě Vám vystačí na více než na "výrobu" 20ti kilo brambor. Ono je zbytečné se dohadovat, pokud vycházíte z nutnosti konzervace současného stavu společnosti. To ale podle mě není nejen nutné, ale ani pravděpodobné, skoro bych řekl nemožné. Je ale dobré vědět, že nejen téměř 100% těch stavebních látek rostlin pochází ze vzduchu, ale také je samozřejmě možné produkci spotřebovat více či méně lokálně. A navíc - půda (obsahující těch cca 0% nepostradatelných stavebních látek), se obvykle vytváří v symbióze s rostlinami zvětráváním podložní horniny. |
Každý kdo je při - 17. 5. 2012 - TydýtVaše premisa není správná, naopak bych uvítal nějaký posun :-). Ale ne v kruhu čili směrem do středověku. Pokud se domíváte že rosliny nečerpají z půdy žádné živiny, nemá asi smysl se bavit o zemědělstvý, natož o jeho ekonomice a společenském přesahu. Zkusím to ale polopatě - 500 sedláků hospodařících na 1ha každý, v lepším případě vyprodukují potraviny pro sebe + něco přebytků na prodej - ty ale musí prodat za cenu za kterou si mohou dovolit koupit nářadí, opravit dům, zaplatit lékaře, umožnit vzdělání dětem, atd. atd. a to všechno 500x, tedy draze. V horším případě (řekněme 0,5 urody v dobrém roce)nevyprodukují ani pro sebe, a samozdřejmě tak nezbude ani na ty kteří od nich ty přebytky vykupovali = nastáv hladomor. 1 sedlák hospodařící na 500ha v lepším případě vyprodukuje dost pro sebe a "přebytky" prodá za cenu která mu pokryje náklady a dovolí mu koupit nářadí, opravit dům, zaplatit lékaře, umožnit vzdělání dětem,atd. atd. a to všechno 1x - tj. prodá je výrazně levněji a potraviny jsou tak dostupné i pro nemajetné. V horším případě (opět 0,5 dobré urody) si stále může dovolt zaplatit vše potřebné a stále má dost potravin na prodej, i když za vyšší cenu = lidé si utáhnou opasky, ale mají co jíst. To je samozřejmě příklad zjednodušený, ale z hlediska malozemědělstvý funguje vždy a všude. Pochopit by ho měl každý kdo na ZŠ alespoň občas při hodinách matematiky vzhlédl od piškovrek k tabuli. Rostliny ze vzduchu čerpají pouze uhlík a leguminozky i trochu toho N - pokud tedy rostliny sklidíte a odvezete z pole, budou živiny v půdě chybět a musíte je dodat. Čili hnojit. Půdotvorné procesy jsou záležitost dlouhodobá a spoléhat jen na ně jako na zdroj odebýraných látek znamená z produkce pole odstranit pouze 0,00nic úrody - čili vrátit se k něčemu co se blíží sběračstvý, kdy každá rodina bude k životu potřebovat několik km2. A jsme tam kde jsme byli v mém předchozím příspěvku - drastické redukci populace. Nebo u té změny fyzikálních zákonů a pravdel matematiky :-). Nezlobte se na mě, ale obé mi smrdí, touto cestou už lidstvo šlo a nevzpomíná na to v dobrém. |
Každý kdo je při - 17. 5. 2012 - lyn_xPočkejte, když jsme tedy u té matematiky - 500 sedláků na 500ha vyprodukuje potraviny pro 500 rodin (řekněme 2000 lidí..), kdežto 1 sedlák na 500ha vyprodukuje potraviny pro kolik lidí? :)Pokud bude jeden rok úroda poloviční, bude polovina potravin, tedy (zjednodušeně) uživíte jen polovinu lidí - a to v obou případech. Nebo? S těmi živinami jsem měl namysli fakt, že ten uhlík (a vodík, kyslík?) tvoří asi 99% suché hmoty rostlin. To procento můžete, ale dokonce ani nemusíte brát mimo koloběh potravin. Myslím, že důležité je především nelítat ode zdi ke zdi. |
Každý kdo je při - 18. 5. 2012 - TydýtTak tedy k té matematice - řekněme že 500 ha v letech urodnych uživý 600 lidi. Pokud je bude odelavat 500 sedlaku, budou potaviny jeste pro sto dalsich, rekneme remeslniku, lekaru, vedcu byrokratu a studentu filosofie, kteri budou v cene potravin platit prostredky rekneme na opravu 500 domu a osetreni 500 lidi. V letech s polovicni urodou prdukce bude dostacovat pro 300 lidi - cili sedlaci nebudou mit moc ani pro sebe (potraviny si nechaji), z tech 100 se k potravinam dostane pouze ten kdo bude mit ucinne donucovaci prostredky. V pripade že tech 500ha bude obhospodarovat 1 sedlak, uzivy 599 dalsich osob, kteri v cene potavin budou platit prostrekdy na opravu jednoho domu a osetreni jedne osoby. V pripade neurody pak sedlak s plnym pupkem bude mit na prodej potraviny pro 299 osob - tedy v pripade extreme nerovnomerne distribuce potravin budou k dispozici potraviny pro 299 lidi sytých a na 300 nezbude nic, v pripade rovnomerne distribuce bude potravin dost pro 599 polosytych lidi. V nejravdepodobnejsim priade to dopadne tak ze nekolik procent hladovet nebude, vetsina se nají do polosyta a par lidi to holt nedá. Protoe se zde da pouzit rceni o retezu ktery je silny jako jeho nejsabsi clanek, znamena to ze takovy malozemedelsky system uzivý jednoho draba, dovoli zivorit 500 zemedelcu a neumoznuje rozvoj tecniky, umeni, vedy, mediciny atd. Opacny pripad umoznuje existenci stabilní a rozvíjející se spolecnosti s relativne levnými potravinamy dostupnými vetsine lidi i v dobe neurody. |
Každý kdo je při - 18. 5. 2012 - lyn_xPočkejte, nějak si pořád nerozumíme. Chtěl jsem především naznačit, že těch lidí je pořád stejné množství.Pokud budeme vycházet z realistických čísel, tak 1ha rozhodně uživí víc než 1.2 člověka z Vašeho příkladu. Reálně to je cca 5 i více lidí při běžném hospodaření (organickém i průmyslovém) a více než dvacet při intenzivním zahradnickém způsobu. Zároveň je jeden sedlák schopen obdělat, a to i při vysokém podílu ruční práce, více než jeden hektar. A zároveň - nepoužívání herbicidů a pesticidů a maximální využití statkových hnojiv a kompostování nevylučuje používání mechanizace. Reálněji tedy: Varianta A) 1 sedlák, 500ha 2500 řemeslníků, lékařů, vědců, byrokratů a studentů filosofie Varianta B) 500 sedláků, každý 1ha 2000 řemeslníků, lékařů, vědců, byrokratů a studentů filosofie Varianta C) (zahradničení) 1500 "sedláků", každý 1/3ha 3500 řemeslníků, lékařů, vědců, byrokratů a studentů filosofie ... je někde chyba? mimochodem, koupil jste si někdy rýži? jak byla obdělávána? |
Každý kdo je při - 21. 5. 2012 - TydýtNo počty jsou to hezké, realita je jinde - vy počítáte pouze s verzí že se vždy urodí - neurodí. Také zapomínáte že ti sedláci mají nějaké náklady které přímo nesouvisí s plochou kterou obdělávají, nemluvě o tom že by si také rádi vydělali nějaké prostředky na nákup zboží a služeb těch "nesedláků". Pokud by např. ve vašem případě č. C sedlák chtěl mít průměrný plat tak by na to muselo odejít 42,8% příjmu nesedláků (v b. 25% a v a. 0,0004%)- a to v tom nejsou zahrnuté další náklady nutné na výpěstování plodin, chov zvířat ani na zpracování surovin... Reálně se tak (v případě C)dostáváme ke stavu kdy je k zajištění potravin pro jednotlivce v době dostatku potřeba cca 60 - 80% průměrného platu (v případě b. cca 40 -50 %, v ČR nyní 19%). Už to by zamenalo že potraviny budou nedostupné pro většinu populace i když se urodí, nebo že sedláci budou živořit v neskutečné bídě. V případě že se nepovede sezona by varianta b. i c. skončila hladomorem - jak se také dělo a děje. |
Každý kdo je při - 21. 5. 2012 - lyn_xjen pár poznámek..u varianty a) máte asi na mysli 0,04%, beru to jako překlep Další náklady na vypěstování plodin a chov zvířat nejsou zahrnuty v platu zemědělce? Proč? Také se dá počítat s větší mírou samozásobitelství u zemědělce a jeho blízkých.. to mění číslo 42.8 na 30 a 25 na 20. Nevím, hádat se můžeme opravdu dlouho, otázka je, jak si představujete budoucnost. Já osobně mám obavy, že nastolený směr také povede k hladomoru pro ty, kdo si nebudou moci dovolit platit za ropu - jak se také dělo a děje. |
Každý kdo je při - 21. 5. 2012 - Tydýtad překlep - 1 je 0,0004% z 2500ad další náklady - a) protože bych si je cucal z prstu, protože ale "další náklady" s rostoucí výměrou na jednotku produkce klesají (holinky potřebujete stejné na 0,3 ha nebo 50 ha - to je humorný ale názorný příklad :-) ) malozemědelstvím se náklady na jednotku produkce zvětšují, a i v případě že by jste započetl i efekt samozásobytelství - na 1 krávu potřebujete cca 1ha, jinak ji neuživíte. ti vaši zahradníci by nejen nebyli schopni zasobit se masem, mlekem ap., ale ani ne hnojivem, museli by ho 100% kupovat od "kulaka", narozdíl od velkofarmáře, který hnojiva kupuje jen xyz%. b) cena potraviny není jen plat zemědělce,ale i ty další náklady, stejně jako v platu řidiče není zahrnutá nafta, ta je v ceně jízdenky :-) hádat se nemusíme, je to jen základní matematika a trocha logiky, pokud vám nestačí historická zkušenost... |
Každý kdo je při - 21. 5. 2012 - lyn_x1 / 2500 =~ 0.0004 = 0.04% :)historická zkušenost se dá využít různě, také se dají použít nové poznatky a samozřejmě aktuální technika Vaše východiska chápu, ale stejně pořád myslím, že existuje střední cesta :) Já si to zkusím a tak za 5-10 let dám report. :)) |
Každý kdo je při - 16. 5. 2012 - psNeměl jsem v úmyslu uvádě všechny formy těžby fosilních paliv. Pouze jsem uváděl, že ne vždy (jak se snaží sugerovat autor) znamená těžba fosilních paliv zábor zemědělské půdy. V celosvětovém měřítku a vzhledem k mixu spotřeby těchto paliv je to právě naopak. Hlavní energetickou fosilní surovinou je ropa a zemní plyn a jejich těžba, jak jsem uváděl nemá na výměru odbělávané půdy žádný vliv (tj. těžba z moří, pouští a nehostinného severu). Každému kdo si s minimální pozorností přečtl můj komentář to muselo dojít. |
Každý kdo je při - 18. 5. 2012 - RichardNení vyloučeno, že s cenami ropy i její spotřebou do budoucna výrazně zamíchá těžba břidlicového plynu. Zvláště, jestli se USA rozhodly tento plyn exportovat.http://www.tyden.cz/rubriky/byznys/svet ... 33618.htmlUž dnes v USA těžba a používání břidlicového plynu srazily cenu zemního plynu na sedminu předchozího stavu. A pokud v autě při dnešních cenách benzínu a CNG ušetříte na 1000 km cca 1500 korun při spotřebě (benzínu)7 l/km, tak by při výrazném snížení ceny CNG začalo docházet k masivnímu přechodu automobilistů na toto palivo, což by nutně znamenalo snížení těžby ropy a následný pokles její ceny. Také by to mohlo mít výrazný vliv na ceny topného plynu a ceny elektřiny. Když uvážíme, že na všechny výrobky se spotřebuje cca 10% ropy a zbylých 90% shoří v různých energetických zařízeních - motorech vozidel, v elektrárnách a pod. tak náhrada jen části energetické spotřeby by umožnila jak zlevnit dopravu, tak i snížit ceny surové ropy a prodloužit dobu těžby surové ropy. |
Samozásobitelství. - 21. 5. 2012 - Ivan SommerPřed letošními Velikonocemi L.P. 2012 se cena vajíček vyšplhala do takové výše, že se projevila enormní poptávka po slepicích,které by třeba na balkonu paneláku snášely vajíčka. Do myslí některých lidí zasáhla "neviditelná ruka" trhu, i když poněkud absurdním způsobem - návratem k drobnému zemědělství - chovatelství. Když ceny vajíček klesly, slepice se snědly. Nemusíme tedy chodit pro rozumy daleko do ciziny. Drobný zemědělec díky samozásobitelství přežije ekonomické krize snáze než obyvatelé měst, třebaže to neznamená žádný luxus. Vlastně neříkám nic nového, taková je historická zkušenost z válečných let. |




Karel Dolejší: Jak dál po ropném zlomu? Aneb právo na vlastní, na ropě nezávislý příběh