https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/karlovarska-cistirna-odpadnich-vod-ma-unikatni-susarnu-kalu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Karlovarská čistírna odpadních vod má unikátní sušárnu kalů

24.9.2016 12:59 | K. VARY (ČTK)
V karlovarské čistírně odpadních vod začala pracovat nová sušárna odpadních kalů. Zařízení, které je jediné svého druhu v Česku, pomůže čistírně až na čtvrtinu snížit objem kalů, které pak končí na skládce. Náklady na stavbu nové technologie byly asi 60 milionů korun, řekl ředitel Vodáren a kanalizací Karlovy Vary Antonín Jágl.
 

Výsledný produkt zatím podnik ukládá podobně jako původní málo odvodněný kal na nejbližší skládku. "Skládky mají za úkol podle legislativy postupně snižovat podíl organického odpadu a my se snažíme tomu vyhovět," dodal Jágl.

V čistírně se dosud kaly odvodňovaly pomocí odstředivek, které však umožňovaly dosáhnout zhruba jen 25 procent sušiny. V nové sušárně se kaly vysuší pomocí horkého vzduchu až na 90 procent sušiny. Výsledkem je lehká drť, která by se ale mohla do budoucna využít i jinak.

Podle technického náměstka karlovarských Vodáren a kanalizací Zdeňka Frčka má výsledný produkt stejnou výhřevnost jako hnědé uhlí, mohl by se použít ve stavebnictví nebo po úpravě i v zemědělství. Díky tomu, že při sušení prochází teplotou až 90 stupňů Celsia, je kal také zbavený všech živých bakterií. Roční kapacita nové sušárny je až 6000 tun ročně.

Sušárna byla postavena z prostředků Vodohospodářského sdružení obcí západních Čech a částečně z úvěru. Karlovarská čistírna, jejíž součástí je, slouží k čištění vody nejen z krajského města, ale i deseti obcí v okolí. Kalové hospodářství ale zpracovává i kaly z jiných čistíren.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist