https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kaufland-a-lidl-v-unoru-spusti-testovaci-projekt-zpetneho-odberu-pet-lahvi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kaufland a Lidl v únoru spustí testovací projekt zpětného odběru PET lahví

9.2.2023 08:28 | PRAHA (ČTK)
Podle ředitele sekce ochrany životního prostředí ministerstva životního prostředí Davida Surého může testovací projekt řetězců ověřit, zda jsou v Česku lidé ochotní zlepšit sběr plechovek a PET lahví.
Podle ředitele sekce ochrany životního prostředí ministerstva životního prostředí Davida Surého může testovací projekt řetězců ověřit, zda jsou v Česku lidé ochotní zlepšit sběr plechovek a PET lahví.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Obchodní řetězce Kaufland a Lidl 23. února spustí testovací projekt zpětného odběru nápojových PET lahví a plechovek. Každý řetězec umožní zákazníkům obaly vracet ve třech svých obchodech, informovaly obě společností patřící pod obchodní skupinu Schwarz. V ČR se s zálohováním PET lahví a plechovek zatím nepočítá. Ministerstvo životního prostředí ale připravuje pro případné zavedení legislativní návrh. Zákazníci, kteří službu využijí, v obchodech dostanou slevové kupony na nákup.
 

Mluvčí Lidlu Tomáš Myler uvedl, že pilotní projekt v obchodech má podpořit myšlenku zavést zálohování PET lahví a plechovek v ČR. "Vzhledem k tomu, že v případě zavedení systému budou zákazníci primárně vracet nápojové obaly u obchodníků, je pro nás důležité, aby nastavení celého systému bylo maximálně zákaznicky přívětivé," doplnil. Ve kterých obchodech si budou moci lidé vracení lahví vyzkoušet, zatím řetězce neuvedly.

Podle ředitele sekce ochrany životního prostředí ministerstva životního prostředí Davida Surého může testovací projekt řetězců ověřit, zda jsou v Česku lidé ochotní zlepšit sběr plechovek a PET lahví.

Zavedení systému dlouhodobě podporuje Iniciativa pro zálohování. Sdružuje firmy Coca-Cola HBC ČR a SK, Kofola, Mattoni 1873, Heineken ČR a Plzeňský Prazdroj, které patří k největším výrobcům nápojů v Česku. "Podobné pilotní projekty řetězce realizovaly i v jiných zálohujících zemích a vždy přinesly užitečnou zkušenost, která systém pomohla dobře nastavit tak, aby byl komfortní pro spotřebitele," uvedla za iniciativu Kristýna Havlingerová.

Z loňského průzkumu agentury Ipsos vyplynulo, že zavedení záloh na PET lahve podporuje 74 procent Čechů, pro zálohy na plechovky je 70 procent lidí. Podle průzkumu lidé považují ideální výši záloh čtyři koruny na lahve i plechovky. Tři čtvrtiny lidí v průzkumu odpověděly, že za ideální místo k vracení lahví by považovaly obchody.

Svaz obchodu a cestovního ruchu nedávno zveřejnil výsledky analýzy Centra ekonomických a tržních analýz (CETA), která vyčíslila náklady na zavedení systému zálohování na zhruba 5,2 miliardy korun. Další 1,3 miliardy korun ročně bude stát provoz systému. Analýza počítá s tím, že ročně by se mohlo do systému dostat 2,3 miliardy obalů, což odpovídá devadesátiprocentní míře zpětného odběru.

Analytik CETA Michael Fanta uvedl, že hlavní tíhu vybudování a provozu systému na zálohování obalů ponesou obchody. Největší náklady pro ně budou představovat stavební úpravy kvůli případnému umístění automatů na sběr obalů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MR

Michael Rada

9.2.2023 13:43
Budou lahve vyčištěny a znovu použity, či nadrceny a znovu vyrobeny, V případě obého, v jakém poměru se má začínat a na jakém je plánováno skončit?
Odpovědět
DV

Daniel Vondrouš

9.2.2023 16:12 Reaguje na Michael Rada
Budou nadrceny a recyklovány na nové lahve, podobně jako v ostatních zemích se zálohovým systémem. Nepřímo ale podpoří i zálohování opakovaně použitelných skleněných lahví (v tuto chvíli už u nás prakticky jen pivních).
Odpovědět

Viktor Šedivý

10.2.2023 14:36 Reaguje na Daniel Vondrouš
Budou nadrceny a použity jako příměs do nových lahví, kterým přitom klesne kvalita při nevelké úspoře. V dalších kolech se budou drtit stále mizernější lahve a vstupní surovina tedy bude stále méně kvalitní.

Použití PETek se tím stane problematickým, protože se zákonem nařízeným šuntem budou potíže.
Výrobci se tedy z nouze uchýlí ke sklu, protože to bude nakonec méně drahé.
Odpovědět

Viktor Šedivý

10.2.2023 14:38 Reaguje na Michael Rada
Tohle čistit nejde. Čistit se nedaly ani silnostěnné plastové lahve, které zkoušela CocaCola.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist