https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kladenske-medvedice-nabiraji-pripravuji-se-tak-na-zimu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kladenské medvědice nabírají, připravují se tak na zimu

2.10.2018 00:31 | KLADNO (ČTK)
Do Kladna se medvědice Marta a Míša dostaly v roce 2001, předtím je na parkovišti u Moravských Budějovic zanechal ukrajinský cirkus.
Do Kladna se medvědice Marta a Míša dostaly v roce 2001, předtím je na parkovišti u Moravských Budějovic zanechal ukrajinský cirkus.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Kladenské medvědice nabírají, připravují se tak na zimu. Před zimním spánkem, ke kterému uléhají většinou v listopadu, mají přibrat zhruba 50 až 60 kilogramů. "Od září začínají medvědice více žrát. Krmení k tomu uzpůsobené dostávají ráno a večer," uvedla mluvčí kladenské radnice Lenka Růžková.
 

Medvědice si na zimu nastelou pelech z listí a slámy. "K tomu, aby ulehly k zimnímu spánku, je nejlepší, když mrzne jak ve dne, tak v noci, ale hlavním faktorem, podle kterého uléhají, je délka dne," uvedla Růžková. Většinou to podle ní bývá v polovině listopadu a probouzejí se ideálně v polovině března.

Loni v září vnikl do výběhu medvědů podnapilý mladý muž, který překonal zábrany včetně elektrického ohradníku. Jedna z medvědic ho vážně zranila na lýtku. Policie případ řešila jako přestupek, další zabezpečení vedení města nepřidalo. "Běžným způsobem se do výběhu nikdo nedostane. Věřím, že jsou lidé chytří a takový naprosto hloupý nápad už nikdo nebude napodobovat. Zatím jsme nic podobného řešit nemuseli, myslím, že tomu pomohlo i zveřejnění videa. Až na naprosté výjimky si návštěvníci zahrady uvědomují i riziko krmení našich medvědic," uvedla mluvčí. Lidé jim mohou přilepšit příspěvkem na med, který je jejich oblíbenou pochoutkou. Poblíž výběhu je k tomu určená kasička.

Kromě běžné údržby nepřipravuje město žádné velké úpravy výběhů či změny. "Medvědice je nemají rády. Nechceme jim bourat jejich jistoty. Prioritou je pro nás, aby zůstaly obě spokojené a nadále se zde cítily jako doma, což se nám nyní daří," řekl primátor Milan Volf (Volba pro Kladno).

Do Kladna se medvědice Marta a Míša dostaly v roce 2001, předtím je na parkovišti u Moravských Budějovic zanechal ukrajinský cirkus. Než se jich ujal kladenský magistrát, prožily dlouhé dny v těsných klecích.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist