https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/klaus-na-zahajeni-zivitelky-kritizoval-ekologicke-cile-evropske-unie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Klaus na zahájení Živitelky kritizoval ekologické cíle Evropské unie

26.8.2021 14:10 | ČESKÉ BUDĚJOVICE (ČTK)
Klaus se v důsledku naplňování přísných cílů na ochranu klimatu obává zdražování. Ilustrační foto
Klaus se v důsledku naplňování přísných cílů na ochranu klimatu obává zdražování. Ilustrační foto
Foto | Elekes Andor / Wikimedia Commons
Exprezident Václav Klaus kritizoval na úvod 47. ročníku agrosalonu Země živitelky ekologické cíle EU formulované v takzvané zelené dohodě pro Evropu, kterou představila Evropská komise. Klaus se v důsledku naplňování přísných cílů na ochranu klimatu obává zdražování. Další politici oceňovali české zemědělství. Premiér Andrej Babiš (ANO) na agrosalon dorazil se zpožděním a na slavnostním zahájení nevystoupil. Letos nepřijel prezident Miloš Zeman, který hostí německého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera.
 

Klaus doufá, že se Česko nenechá poškodit, jak řekl experimentem Zeleného údělu. Kritici plánu boje proti klimatické změně jej takto občas označují. Plán, který představila Evropská komise, má unijní státy nasměrovat k udržitelnějšímu hospodářství.

Podle Klause je současné zdražování vstupů do zemědělství jen začátek, velké všeobecné zdražování teprve očekává. "Je to maličkůstka před tím, než bude povinný elektrický kombajn a další kusy těžké techniky pro naše zemědělce," prohlásil exprezident. Dodal, že přestože byl pozván na prezidentský oběd, dal přednost Zemi živitelce. "Ne abyste to někde napsali," oslovil novináře.

Proti Zelené dohodě dlouhodobě vystupuje Agrární komora ČR, která opakovaně vyzvala Evropskou komisi k předložení dopadových studií k úmluvě. Podobný požadavek měl na podzim Zemědělský svaz ČR. Evropské zemědělské cíle předpokládají, že do roku 2030 sníží každý z evropských států spotřebu přípravků na ochranu rostlin o 50 procent a minerálních hnojiv o 20 procent. Podle prezidenta komory Jana Doležala není jasné, jak by měli zemědělci cílů dohody při současných cenách a úrovni podpor dosáhnout.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) vyzdvihla spolufinancování evropského Programu rozvoje venkova nebo pomoc státu lesníkům v boji s kůrovcem. Vlastníci lesů letos získají 3,6 miliardy korun jako kompenzace za propad cen dříví. Vedle vládou schválených dvou miliard půjde ještě 1,6 miliardy korun z rozpočtových rezerv resortu zemědělství. Celková výše náhrady je ale podle Sdružení vlastníků obecných a soukromých lesů ČR nedostatečná, organizace požadovala jenom pro nestátní vlastníky lesů 6,7 miliardy. Letos jsou peníze určené na kompenzace za rok 2020.

Hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS) uvedl, že je rád, že se nejdůležitější zemědělský svátek koná v jižních Čechách. Poděkoval ministrovi zemědělství Miroslavu Tomanovi (ČSSD) za zřízení očkovacího centra proti koronaviru v areálu budějovického výstaviště.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (27)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

26.8.2021 15:59
Je to tak. Všechny smysluplné ekologické programy už byly v Evropě zrealizovány - odsíření elektráren + lapače popílku, bezolovnatý benzín, katalyzátory u aut, čističky odpadních vod, plynofikace domásností.
Dnes se přichází s nesmysly, u kterých nikdo neví, jaký budou mít přínos a obvykle se po utopení neuvěřitelných investic přejde z jedné hověziny na druhou.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

26.8.2021 16:34 Reaguje na Richard Vacek
1*
Odpovědět
Hu

Hunter

26.8.2021 16:40 Reaguje na Richard Vacek
1!
Odpovědět
kk

karel krasensky

26.8.2021 18:42 Reaguje na Richard Vacek
Máte pravdu.Jenomže ti kteří jsou na tohle přísatí jako pijavice budou dál a dál vymyšlet,protože jinak by přišli o svuj lehký život a parazitování na danich normálních lídí
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.9.2021 14:12 Reaguje na Richard Vacek
"Svět už není mladý a dva tisíce let uplynulo od stavby jehlancových hrobek, vše tu už bylo a nikdo nic nového už nevymyslí." Egypťan Sinuhet.

Všechny odsířovací a jiné programy jsou velmi dobré a pomohly, jenže celosvětové klima devastuje CO2, ten žádný filtr nepobere.
Stejně, jak se s odsířením nezřítila evropská ekonomika, stejně se nezřítí přechodem na OZE.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.9.2021 21:32 Reaguje na Richard Vacek
Asi nejste kovaný v chemii a netušíte, co znamená CO2.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

26.8.2021 18:09
Kripl, který zlikvidoval české zemědělství má tu drzost vystupovat na zemi živitelce, se divím že mu někdo nevrazil vidle do bachoru
Odpovědět
kk

karel krasensky

26.8.2021 18:46 Reaguje na Jakub Graňák
Ale no tak.Vždyt by ty vidle bylo třeba čistit a navíc ten smrad z propíchnutého břuchu
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

26.8.2021 19:03 Reaguje na karel krasensky
Slámy tam mají určitě dost:-)
Odpovědět
ss

smějící se bestie

26.8.2021 18:50 Reaguje na Jakub Graňák
No, nebyl v tom sám, to mu silně pomáhali lidovci.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

26.8.2021 19:05 Reaguje na smějící se bestie
Lidovci byli jen takový přicmrdek. Pohledem s odstupem času nebyl Lux až tak špatný, stačí srovnat s Palasem
Odpovědět
kk

karel krasensky

26.8.2021 19:52 Reaguje na Jakub Graňák
Palas je jen jeden z mnoha členu klanu.Nějáká italská mafianská rodina je proti ČSSD krajský přebor.Vzpomenme nebožtíka Svobodu-tunel liberta,Melčák,Pohanka,Wolf,Gross,Sobotka a kouzelná privatizace OKD,zlatý hřeb David Rath.Rozkrádání dotaci ROP severozápad rukou společnou s ODS.Socani jsou zřejmě nejsilnější organizovaná zločinecká skupina operující v ČR
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

26.8.2021 19:58 Reaguje na karel krasensky
Nechtěl jsem to hnědé (nechápu proč si vybrali zrovna oranžovou) moc rozmazávat
Odpovědět
kk

karel krasensky

27.8.2021 05:58 Reaguje na Jakub Graňák
Ještě jsem si vzpomněl na další.Dluh Altnerovi.Srba,který chtěl zrušit novinářku Slonkovou a Doležal-pět na stole v českých.Ti snad taky mezi ně patřili.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

27.8.2021 08:18 Reaguje na karel krasensky
Nějak opomíjíte současného hradního nájemníka, tomu od oposmlouvy, MUS, Unipetrolu... teče máslo až do trenek
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.9.2021 14:20 Reaguje na karel krasensky
Bejvávalo, socanská mafie je skutečná žabařina proti agrofertu...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.9.2021 14:21 Reaguje na karel krasensky
ROP Severozápad kradl za bačování ČSSD a KSČM.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.9.2021 14:12 Reaguje na Jakub Graňák
Hrabiš tam přece nebyl, ne?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

26.8.2021 20:47
Jestli on ten KLaus s těmi ekologickými cíli nebude mít nakonec pravdu:
https://www.autojournal.cz/elektrifikace-v-praxi-nemecko-chrli-rekordne-velke-emise/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=609211&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&dop_req_id=FH7yz2srz77-202108261832&dop_id=13184541
Odpovědět
LB

Lukas B.

26.8.2021 21:24 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
on je starej Klaus lidsky takový, všelijaký a těžko snesitelný protiva. ale zatím prakticky ve všech případech na jeho slova došlo. možná by bylo fajn jej brát vážněji než blábolivé sympaťáky.

mimochodem, jediné, co je mu vyčítáno jakžtakž právem, je takzvaný bankovní socialismus. s odstupem je nutno říci, že společenské škody způsobené hospodářskou kriminalitou v komerčních bankách vlastněných státem odvrátily ohromné škody (tedy jejich riziko). bylo to vlastně velmi konzervativní a s odstupem času i velmi sociálně citlivé, plošné ožebračení obyvatelstva bylo v ČR o řád nižší než v ostatních státech ostbloku vymanivších se z RVHP.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

27.8.2021 07:51 Reaguje na Lukas B.
Kdo jeho éru prožil na vlastní kůži ví, že na jeho slova ani zdaleka nedošlo (viz za deset let doženem německo...). Výrok: „Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci.“ - může pronést jen bezcharakterní degenerát bez sebemenší špetky soudnosti.
Jeho huš huš transformace bez jakéhokoli právního rámce způsobila desetitisíce lidských tragedií, zpíval by jste úplně jinou písničku, kdyby jste byl mezi nimi. On patří do kriminálu, stejně jako jím amnestovaní paraziti
Odpovědět
LB

Lukas B.

27.8.2021 08:13 Reaguje na Jakub Graňák
jestli byste dal přednost tomu prožít devadesátky třeba na slovensku, v polsku, maďarsku, jugoslávii, litvě, rumunsku a nebo jiném sovětském satelitu (východní německo je samozřejmě zvláštní případ), to je vaše věc, vkusy bývají různé. někteří lidé třeba platí za to, že je prostitutka sváže a bičuje.
Odpovědět
LB

Lukas B.

27.8.2021 08:16 Reaguje na Lukas B.
mimochodem, šáhněte do knihovničky, třeba tam máte stevensonův ostrov pokladů. tu noc, kdy je jim hawkins schovaný v bečce od jablek a vyslechne rozhovor pirátů, drží Silver moc pěknou řeč o hlupácích, co chtějí všechno hned a nedovedou počkat.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

27.8.2021 08:29 Reaguje na Lukas B.
Srovnáváte nesrovnatelné, jmenované země na tom byly před transformací daleko hůře než my, a dnes nás silně dotahují (s výjimkou Rumunska), Polsko nám už uteklo a to bylo oproti nám výrazně zaostalejší.
Stevensonův ostrov pokladů samozřejmě v knihovničce mám, stejně jako řadu jiných jeho děl, avšak kdo tady chtěl všechno hned? Nebyli to právě ti komunističtí protekční spratci z prognosťáku? Pokud se dobře pamatuju, tak to byli právě oni v čele s Klausem, Ježkem, Dlouhým, kdo tlačili na to, aby se transformace udělala dřív než vznikne právní rámec
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.9.2021 14:17 Reaguje na Jakub Graňák
Trochu se míjíte v čase, my jsme 30 let po plyšáku a máme prakticky už třetí republiku, každá vypadala dost jinak, než ty ostaní.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.9.2021 14:14 Reaguje na Lukas B.
Na jeho slova došlo především v tomhle výroku: "Veškeré diskuse o klimatu jsou už zbytečné. Prohráli jsme". To je formát, to uznávám.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.9.2021 14:18
Dost zásadní problém vidím v tom, že většina lidí neví, co se vlastně stalo kolem naší sametovky. Byl to krach celého sovětského impéria, kterého jsme byli členem a náš průmysl na něm byl surovinově i exportně totálně závislý. SSSR se rozpadl a zbankrotoval (rubl spadl na asi 3%!!! své ceny), v r.1991 se rozpadlo RVHP a naše hospodářství šlo do hluboké krize a většina podniků do bankrotu. Proto ta "šoková" varianta, proto to stálé oddlužování firem před privatizací. Celý systém socialistické ekonomiky byl nekompatibilní s ostatním světem a náš průmysl byl technicky asi 20 let zaostalý proti Západu a měl gigantický vnitřní dluh. Kdo tohle nepochopí, pak už nedá nic a skončí s nadáváním jak "Klaus rozkradl republiku".
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist