https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/klimaticka-dohoda-je-podle-sefky-mmf-zlomem-ekologicka-hnuti-varuji-pred-pocitem-triumfu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dohoda z Paříže je podle šéfky MMF zlomem. Ekologická hnutí varují před pocitem triumfu

12.12.2015 22:17 | PAŘÍŽ (ČTK)
"Před měsícem byla Paříž dějištěm teroru a nenávisti několika jedinců. Dnes se v Paříži sešly světové kolektivní uvědomění a rozum, aby předložily dohodu, která zajistí bezpečnější budoucnost naší planety pro současné i budoucí generace," uvedl v prohlášení předseda Evropského parlamentu Martin Schulz
"Před měsícem byla Paříž dějištěm teroru a nenávisti několika jedinců. Dnes se v Paříži sešly světové kolektivní uvědomění a rozum, aby předložily dohodu, která zajistí bezpečnější budoucnost naší planety pro současné i budoucí generace," uvedl v prohlášení předseda Evropského parlamentu Martin Schulz
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Světoví vůdci uzavření pařížské dohody o klimatu označují za klíčový krok ve snaze o zachování udržitelného životního prostředí. Šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová ujednání považuje za zlom; nyní je podle ní důležité stanovit cenu za uhlík, který je součástí skleníkových plynů. Evropští představitelé hovoří o významu jednotného boje proti klimatickým změnám. Ekologická hnutí varují před přílišným pocitem triumfu. Státy se dohodly, že do konce století udrží globální oteplování výrazně pod dvěma stupni Celsia oproti předindustriálnímu období.
 

"Pařížská dohoda je zlomovým krokem vpřed při řešení výzvy, kterou představuje celosvětová změna klimatu," uvedla Lagardeová. "Vlády nyní musí přistoupit od slov k akcím," prohlásila s tím, že nyní je klíčové stanovit cenu za uhlík a učinit to teď.

"Poplatky za emise z fosilních paliv budou tím potřebným stimulem pro nízkouhlíkové investice," dodala šéfka MMF. Tyto peníze podle ní budou navíc dodatečným příjmem k podpoře chudých, ke snížení dluhů či ke zmenšení daňového zatížení domácností a podniků.

Organizace Organizing for Action s blízkými vazbami na Bílý dům, která vede Obamův twitterový účet, dohodu označila za obrovskou. "Je to ohromné: Takřka každá země světa právě podepsala pařížskou klimatickou dohodu," napsala organizace na Obamově účtu s tím, že k výsledku přispěla i americká diplomacie.

Americký ministr zahraničí John Kerry označil dohodu za vítězství pro celou planetu a budoucí generace. Úmluva podle něj určuje zodpovědnou a udržitelnou cestu.

"Dnes se svět sjednotil v boji proti klimatické změně. Dnes svět dostal záchranné lano, poslední šanci předat budoucím generacím stabilnější svět, zdravější planetu, spravedlivější společnost a prosperující hospodářství," uvedl šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker. Připomněl, že Evropská unie je dlouhodobě světovým ekologickým lídrem a že pařížská dohoda toto úsilí rozšiřuje do celého světa.

Podobný názor zastává i eurokomisař pro energetiku a ochranu klimatu Miguel Arias Caňete. "Tato dohoda je velkým vítězství pro Evropu. Ale co je důležitější, je velkým vítězstvím pro celosvětovou společnost," uvedl s tím, že Evropa v Paříži stála v čele toho, aby vznikla smělá a právně závazná klimatická dohoda.

"Uspěli jsme. Nyní ale musí být splněno to, co bylo slíbeno. Evropa bude pokračovat s vedoucí úlohou v přechodu na nízkouhlíkové emise, na kterém jsme se dohodli," dodal Caňete.

"Před měsícem byla Paříž dějištěm teroru a nenávisti několika jedinců. Dnes se v Paříži sešly světové kolektivní uvědomění a rozum, aby předložily dohodu, která zajistí bezpečnější budoucnost naší planety pro současné i budoucí generace," uvedl v prohlášení předseda Evropského parlamentu Martin Schulz.

"Dnes jsem všichni společně psali historii," oznámila německá ministryně životního prostředí Barbara Hendricksová.

"Jsem obzvláště potěšen, že součástí pařížské klimatické dohody jsou smělé cíle," uvedl na twitteru kanadský ministr zahraničí Stéphane Dion.

"Vítáme tuto historickou dohodu," citovala agentura Reuters šéfa Světové banky (SB) Jim Yong Kima. "Svět se spojil, aby vytvořil dohodu, která končeně odráží ambice a závažnost úsilí zachovat naši planetu budoucím generacím," dodal.

"Otevřeli jsme novou kapitolu naděje pro životy sedmi miliard lidí na planetě. Máme ji propůjčenou od budoucích generací. Dnes jsme nadcházející generace ujistili, že jim všichni společně předáme lepší Zemi," prohlásil indický ministr životního prostředí Prakaš Džavedekar.

"Někdy se zdá, že se státy Organizace spojených národů nedokážou shodnout na ničem, ale teď se spojilo takřka 200 zemí a odsouhlasilo dohodu. Dnes se lidstvo spojilo za společnou věc," konstatoval ředitel mezinárodní ekologické organizace Greenpeace Kumi Naidoo. "Pařížská dohoda je jen jedním krokem na dlouhé cestě," upozornil s tím, že ho další části cesty znervózňují. "Tahle dohoda nás nedostane z jámy, ve které jsme se ocitli, ale trochu narovná příkrý sráz," upozornil.

Před přílišným optimismem a pocitem triumfu varuje i mezinárodní síť nevládních ekologických organizací Přátelé Země (Friends of the Earth International). "Pokud bylo cílem pařížského klimatického summitu ponechat otevřené okno pro teplotní limit 1,5 stupně, (...) tak Paříž selhala," uvedla Lucy Cadenaová, která je energetickým koordinátorem Přátel Země. Dodala ale, že dnešek je zlomovým bodem v rozložení moci a že hnutí je připraveno jako nikdy dříve, aby přinutilo vlády předkládat účty.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist