https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/klimaticky-summit-se-blizi-k-zaveru-o-konecne-dohode-se-ma-rozhodnout-az-v-sobotu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Klimatický summit se blíží k závěru. O konečné dohodě se má rozhodnout v sobotu

11.12.2015 10:25 | PRAHA (Ekolist/ČTK)
Podle Bedřicha Moldana jsou opatření mitigační, tedy taková, která vedou ke snižování emisí a zmírňování klimatické změny, stejně důležitá jako adaptační opatření
Podle Bedřicha Moldana jsou opatření mitigační, tedy taková, která vedou ke snižování emisí a zmírňování klimatické změny, stejně důležitá jako adaptační opatření
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Návrh konečné dohody na konferenci OSN o klimatických změnách v Paříži bude předložen až v sobotu. Uvedla to agentura AFP s odvoláním na francouzské předsednictví konference. Původní plán Francie, coby hostitelského státu, byl předložit konečný návrh do pátečního večera. Do Paříže na závěr jednání odlétá i ministr životního prostředí Richard Brabec.
 

"Raději si chceme dát čas na konzultace s delegacemi po celý dnešní den, než předložíme konečný text, který by měl být schválen v plénu. Text bude předložen v sobotu ráno a s jeho přijetím se počítá v polovině dne," upřesnil AFP zdroj blízký francouzskému ministrovy zahraničí Laurentu Fabiusovi, který konferenci předsedá. Vzhledem k přetrvávajícím neshodám ohledně textu dohody není prodloužení klimatické konference překvapením.

Konference OSN o klimatických změnách, která začala koncem listopadu a z níž by měla vzejít nová dohoda o snižování emisí skleníkových plynů se tak prodlužuje nejméně o den. Do Paříže se na závěrečné jednání vrací i český ministr životního prostředí Richard Brabec.

Ve čtvrtek večer obdržely delegace 195 účastnických zemí nový předběžný návrh konečné dohody. Text stále neřeší některé důležité sporné body. Nevládní organizace kritizují EU a další rozvinuté země, zejména USA, Kanadu nebo Japonsko, za to, že se v dohodě nechtějí zavázat do roku 2020 k rychlému snižování emisí a vzdát se uhelné energetiky. Podle Huga Charváta z Centra pro dopravu a energetiku má co zlepšovat i ČR. „Jet na klimatickou konferenci se zprávou, že otevíráme těžařům nové zásoby uhlí, to je opravdová ostuda,” říká.

Nabídka rychlejšího snížení vlastních emisí od rozvinutých zemí by byla podle ekologických aktivistů gestem, které by přimělo vyjednávací skupinu nejvýznamnějších rozvojových zemí jako Čína, Indie nebo Egypt ji dorovnat a zavázat se více snižovat emise po roce 2020. Bez progresivního postoje EU a bohatých zemí se podle nich jednání nehýbají dopředu a současná podoba dohody stále nezaručuje ani dosažení proklamovaného cíle 2° C.

Zástupci změnami klimatu nejvíce ohrožených zemích chtěli vytyčit ambicióznější cíl. A to zastavit nárůst globální teploty na hodnotě 1,5° C. Dobrovolné závazky, které jednotlivé státy na summitu představily, přitom povedou k nárůstu průměrné teploty o 3,5 °C. Zatím se planeta od začátku průmyslové revoluce oteplila o pouhé 0,85 °C a dopady už jsou zřetelné, připomněl Michal Broža z kanceláře OSN v České republice na tiskové konferenci u příležitosti Dne lidských práv.

Mnohé pro zmírňování dopadu klimatické změny mohou udělat i města. Právě z nich ostatně pochází 70 % emisí z energetiky a 50 % všech emisí. Další emise jsou pak sice produkovány mimo ně, ale také pro ně, například v rafinériích
Mnohé pro zmírňování dopadu klimatické změny mohou udělat i města. Právě z nich ostatně pochází 70 % emisí z energetiky a 50 % všech emisí. Další emise jsou pak sice produkovány mimo ně, ale také pro ně, například v rafinériích
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Podle Bedřicha Moldana z Centra pro otázky životního prostředí ale právě to, že se klimatická změna stala reálnou věcí, přimělo státy věnovat ji větší zájem a pozornost. Na dosavadní jednání v Paříži se proto dívá s optimismem. „Na jedné palubě jsou všechny země světa, včetně rozvojových,“ připomíná posun v diskuzi oproti neúspěšné konferenci v Kodani před šesti lety. Ostatně mezi 10 největšími producenty skleníkových plynů je nyní 6 rozvojových zemí.

Stejně důležitá jako adaptační opatření jsou podle jeho slov i opatření mitigační, tedy taková, která vedou ke snižování emisí a zmírňování klimatické změny. Přestože mezi odbornou veřejností panuje shoda v tom, že za klimatickou změnu mohou z největší části právě emise produkované lidskou činností, k mitigaci se mnoho lidí staví s nedůvěrou. „Pokud se podaří snížit emise skleníkových plynů, tak to sice nebude mít bezprostřední účinek ze dne na den, ale může se to kladně projevit během 10 let,“ dodává.

Snaha o zmírnění klimatické změny navíc podle Jiřího Koželuha z Hnutí DUHA nemusí být jen o uskromňování se, ale i o nových příležitostech. Přínosem antifosilní politiky může být například čistší ovzduší nebo menší závislost na dovozu ropy a zemního plynu.

Mnohé pro zmírňování dopadu klimatické změny pak podle Michala Broži mohou udělat i města. Právě z nich pochází ostatně 70 % emisí z energetiky a 50 % všech emisí, další emise jsou pak sice produkovány mimo ně, ale také pro ně, například v rafinériích. Zároveň právě města budou nejvíce potřebovat adaptační opatření. Klimatická konference v Paříži dá novému postupu nový právní rámec, je to ale jen začátek dlouhodobého procesu. Závazky a opatření bude nutné dále posilovat a zlepšovat. A od příštího roku uvádět do práce, uzavírá Michal Broža.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Zdeňka Vítková, čtk
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist