https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/klimatologove-pari-strilecku-fortnite-a-huci-pritom-do-hracu-o-klimatickych-zmenach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Klimatologové paří střílečku Fortnite a hučí přitom do hráčů o klimatických změnách

19.10.2018 01:54 | PRAHA (Ekolist.cz)
Během pařby či sledování streamu mohou lidé chatovat s klimatology.
Během pařby či sledování streamu mohou lidé chatovat s klimatology.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Teď se možná dozvíte něco, co jste dosud nevěděli - a vůbec vám to nechybělo. Fortnite je momentálně ta nejvíc online střílečka, jakou můžete na počítači pařit. Oproti jiným střílečkám se liší tím, že se nesnaží o co nejvěrnější nápodobu reality. Sází na nadsázku a stylizaci. A Twitch je služba, kde můžete sledovat (nebo streamovat) průběh různých online her. Takové YouTube pro pařany. Sledovat tu můžete třeba právě Fortnite. A klimatologové si na Twitchi založili účet, kde streamují svou hru Fortnite a přitom si s ostatními hráči povídají o tom, co jsou klimatické změny. Máte nabito? Jdeme.

 

Kanál ClimateFortnite na Twitchi nabízí to, co hromady jiných kanálů: živý online přenos hry, při které se hráči snaží přežít, najít dostatek výzbroje a pobít všechny protihráče. Vítěz totiž může být jen jeden. Ale kromě sledování střílečky se do hry zapojují také vědci a hráčům se snaží vysvětlit, co jsou klimatické změny a co mohou znamenat pro náš skutečný svět.

Jak se myšlenka zrodila? Na začátku byla frustrace klimatoložky Katharine Hayhoeové z Texaské technické univerzity. Ta si v červenci na svém Twitteru postěžovala, že její týden staré video o klimatických změnách má ubohých tisíc zhlédnutí, video se záznamem hry Fortnite, který na web zavěsil její jedenáctiletý syn, má za jeden den 10 tisíc zhlédnutí.

Toho se chytil Henri Drake, absolvent Massachusetts Institute of Technology, a založil účet ClimateFortnite.

„Snažíme se vybudovat komunitu, kde lidé mohou pokládat i nepříjemné a kritické otázky a kde se mohou ptát přímo vědců,“ říká Henri Drake. „V případě klimatických změn, kde panuje celá řada mýtů, je přímý kontakt s odborníky klíčový.“

Kanál má uloženo 17 záznamů her, při nichž Drakem pozvaní experti diskutovali s hráči o klimatických změnách. Kromě zábavy se sledováním online střílečky se tak diváci mohou i leccos dozvědět. Zájem o sledování těchto videí ale není nijak ohromující.

Henri Drake aktuálně řeší, jestli má smysl dál pokračovat v osvětových aktivitách prostřednictvím Fortnite, nebo jestli by nebylo lepší napřít síly k dokončení hry ECO. V ní je hlavním úkolem hráče vybudovat životaschopnou civilizaci. Vlastností hry je, že každá aktivita, kterou hráč dělá, má vliv na ekosystém. Na planetu se zároveň řítí meteor a hráči mají za úkol vyvinout dostatečně sofistikované technologie, které umožní odvrátit kolizi. Přitom však musí dát pozor na to, aby technologický pokrok zachraňovanou planetu nezahubil.

Sledujte hru Climate scientists playing in our new Eco server! Come ask about Eco or climate! od uživatele ClimateFortnite na adrese www.twitch.tv


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist