https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/klistove-encefalitidy-je-na-jihu-cech-proti-lonsku-dvojnasob
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Klíšťové encefalitidy je na jihu Čech proti loňsku dvojnásob

18.8.2020 01:00 | Č. BUDĚJOVICE (ČTK)
Lidé by i přes vysoké teploty, které mohou být, neměli při výpravách do přírody podceňovat skladbu oblečení. Hygienici doporučují dlouhé rukávy a nohavice.
Lidé by i přes vysoké teploty, které mohou být, neměli při výpravách do přírody podceňovat skladbu oblečení. Hygienici doporučují dlouhé rukávy a nohavice.
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Hygienici na jihu Čech letos zaznamenali 92 případů klíšťové encefalitidy. Je to o 47 více než ve stejném období loni. V posledním týdnu se nárůst případů mírně snížil, když hygienici zaregistrovali pět nových případů. ČTK to řekla ředitelka krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.
 

"Ačkoliv se aktivita klíšťat kvůli suchému horkému počasí snížila z vysokého na střední riziko, doporučujeme při pobytu v přírodě, především v místech s vysokou trávou a křovinami, velkou obezřetnost," uvedla.

Podle ní by lidé i přes vysoké teploty, které mohou být, neměli při výpravách do přírody podceňovat skladbu oblečení. "Doporučujeme dlouhé rukávy a nohavice. Mezi nejrizikovější místa patří křoviny na okrajích lesů a u vodních toků a místa s vysokou nesečenou trávou, klidně i na okrajích měst nebo v parcích. Účinnou prevencí je používání repelentů a následná kontrola těla a rychlé a správné odstranění přisátého klíštěte," řekla.

Hygienici letos v kraji také zaznamenali 235 případů lymské boreliózy. Je to nepatrně více než loni ve stejnou dobu. "Nejvíce prokázaných případů je letos na Českobudějovicku - momentálně 76. Doporučujeme i opakovanou aplikaci repelentů, nelehat a nesedat si v porostech a husté vegetaci především na okrajích lesů a kolem vodních ploch," uvedla epidemioložka krajské hygienické stanice Jitka Luňáčková.

Loni bylo v Jihočeském kraji 99 případů encefalitidy a 431 případů lymské boreliózy. Z hlediska počtu onemocnění bývají nejexponovanější měsíce červen a září, kdy se nejvíc kombinuje dostačující teplo a vlhkost.

Největší výskyt klíšťové encefalitidy evidovali jihočeští hygienici v roce 2011, tehdy onemocnělo v regionu 170 lidí a v celé republice 861.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist