https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/klokani-se-mohou-naucit-komunikovat-s-lidmi-podobne-jako-psi-uvadi-nova-studie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Klokani se mohou naučit komunikovat s lidmi podobně jako psi, uvádí nová studie

16.12.2020 16:08 | SYDNEY (ČTK)
K vyjádření žádosti o pomoc používají prý klokani stejně jako psi upřený, prosebný pohled.
K vyjádření žádosti o pomoc používají prý klokani stejně jako psi upřený, prosebný pohled.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Klokani se dokážou naučit komunikovat s lidmi podobně, jak to umějí psi. Podle agentury Reuters se to uvádí v nové studii, která byla zveřejněna dnes. K vyjádření žádosti o pomoc používají prý klokani stejně jako psi upřený, prosebný pohled.
 

Vědci ve své studii zkoumali 11 klokanů, kteří žili v zajetí, ale nebyli domestikovaní. Když klokani nebyli schopni otevřít krabičku s potravou, deset z nich na vědce upřeně hledělo.

"Devět klokanů se přitom dívalo střídavě na člověka a nádobu, jako by chtěli pohledem či gestem na příslušný předmět ukázat," uvedla Alexandra Greenová, spoluautorka studie, na níž se podíleli experti z univerzity v australském Sydney a z britské Roehamptonské univerzity. "Někteří dokonce k člověku přistoupili, začali ho škrábat na noze a očichávat a pak se vrátili pohledem ke krabičce," dodala.

"Vykládáme si to jako formu komunikace, žádost o pomoc," řekl agentuře Reuters telefonicky vedoucí studie Alan McElligott. "Nepředpokládá se, že divoce žijící druhy se takto dokážou chovat. Proto jsou tato zjištění překvapivá," dodal.

Výsledky jsou v rozporu s všeobecným přesvědčením, že pouze domácí zvířata jako psi, koně nebo kozy dokážou s lidmi komunikovat, píše se ve studii. Zdá se, že podstatně více zvířat si umí najít způsoby, jak předat lidem určité sdělení, dodává studie.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

16.12.2020 17:05
To jsou mi objevy! Kdo měl krotkou obyčejnou andulku, dobře ví, kolik slov a vět se naučí. A nejen že je "papouškuje", spoustě slov rozumí, tedy jejich významu a sám je správně používá (pojď sem, čekej, nesmíš, pusinku, ptáček, prosíčko, rohlíček aj.).
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

16.12.2020 20:24
Jak potěšující!
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

16.12.2020 22:30
Nic nového pod sluncem. Tohle už před několika desetiletími lidem ukázal seriál Skippy. -)))
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

18.12.2020 10:58
Kdysi se tomu mluvilo drezůra, nebo pouhé vytvoření kamarádského pouta mezi
zvířetem a člověkem a to u takřka všech zvířat. Dnes je to díky možnosti
financovat takovýto "výzkum" předmětem "vědeckého" zkoumání. No a nejen to.
Ty kvanta "vědců" co zkoumají dávno vyzkoumané a nebo nepodstatné, kvanta
různých politologů, sociologů a jiných povolání, fungují pouze díky stále
zvyšující se produktivitě stále se zmenšujícího počtu produkčních osob.
Je to často pouze umělá zaměstnanost a paradoxně lépe placená, než těch, kdo ty hodnoty vytvářejí. Tento nešvar se bohužel jednou zhroutí, protože
není trvale udržitelný. Bylo to tak třeba za války. Rolník vyměnil prase
za pluh s kovářem, ale úředník živořil hlady a mrznul zimou. Jeho práci
náhle nikdo nepostrádal a ani nezaplatil. Když už, tak si za ty peníze
neměl co koupit v prázdném krámě. Vím, že to zveličuji, ale tu se jedná
o to, že tu musí být rozumná hranice kolik lidí uživí zbytek a pokud se
to překročí, tak se zhroutí celý systém. Nemá to nic společného s Pol Potem a nebo Maem, ale s pouhou mírou udržitelnosti hospodářství s přemírou neproduktivních zaměstnanců. Nyní se to projevuje pouze produktivitou tam, kde to bují a kde zatím ne. Tam zbývá více peněz na investice a skutečnou vědu a technický rozvoj a zbytek se plácá na pokraji úpadku, který řeší tiskem inflačních měn a nekončícím zadlužováním. Budoucnost ukáže ten správný směr a bohužel nebude to asi ten naší Euroatlantické civilizace.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist