Kolik vody potřebujete na jeden šálek kávy? 140 litrů
Virtuální vodou označují experti veškerou vodu, která je spotřebována během procesu produkce výrobku nebo potravin a spotřebitelé se s ní přímo nesetkají. Ve zmíněných 140 litrech na šálek kávy není zahrnuta pouze voda spotřebovaná na zalití kávy či umytí šálku. Spotřeba vody začíná již při pěstování kávovníku.
"Tento model má spotřebiteli ukázat, kolik vody je doopravdy použito na výrobu či zajištění produktu před tím, než se dostane až k němu domů", říká Markus Weiler z Institutu hydrologie Univerzity ve Freiburgu. S celosvětovým průměrem 18 925 litrů vody na kilogram kávy to tedy dělá 140 l na jeden šálek kávy. "Tato čísla mají lidem pomoci lidem ohodnotit jednotlivé produkty a správně posoudit, s jakými možná i zbytečnými náklady je spojena jejich výroba," uvedl Weiler.
Spotřeba vody při výrobě zboží za sebou zanechává stopy v přírodním koloběhu. Tuto vodní stopu dosud výrobci nemusí na svých výrobcích udávat. Obecně platí, že čím vyšší je spotřeba virtuální vody na výrobu šatů, vypěstování salátu nebo třeba zajištění kilogramu masa, tím problematičtější a ekologicky spornější produkt je.
Líbí se Vám Ekolist? Nebo jen chcete udržet možnost si na něm diskutovat?
Je však potřeba se na problematiku podívat trochu blíže a odlišovat ještě zelenou a šedou virtuální vodu. Například kakao spotřebuje obrovské množství virtuální vody, a to 19 928 litrů na kilogram. Avšak vzhledem k tomu, že kakaovník roste v tropickém klimatu s velkým množstvím srážek, není nutné ho při pěstování uměle zavlažovat. Jeho vodní stopa je tak téměř ze 100 procent zelená.
Káva se také pěstuje v tropických oblastech, ale především v nížinách, v oblastech se suchými lesy a savanami, kde farmáři musí zavlažovat uměle. Kdo by si chtěl koupit kávu s menším podílem šedé virtuální vody, měl by upřednostnit při výběru raději produkt pocházející z horských oblastí s ekologickým označením na obalu.
Průměrná spotřeba vody v Německu v roce 2012 činila 121 litrů na osobu na den. Ale co se týče spotřeby virtuální vody, té mají podle neziskové organizace Water Footprint Network na svědomí více než 5300 litrů na osobu na den.
reklama
Další informace |
Dále čtěte |
Online diskuse
A proč se tím máme zabývat? - 21. 2. 2013 - ZdeněkDíky Fafnire za váš pohled - na rozdíl od Petroka se o něm dá bavit.Přidám zde svůj k vám: 1) Myslím, že vody na zavlažování dost pouze někde. A často se vypaří. Prostě jí není dost všude, někde ano, někde ne. Problémová místa¨nebo kde to nezvládají: Izrael, Chuang che, občas Nil - určitě bychom našli více. 2) Ne všude lze vodu za rozumných technických a ekonoomických podmínek dostat. Někde ano a často se to děje, někde ne. 3) Stejně tak ne všude lze vodu zadržet. 4) Tón článku není vyčítavý? Pokud ano, ukažte mi kde. 5) Člověk prostě potřebuje jak potravu,ošacení tak ty květiny - souhlas, byť ne kažýdý květiny potřebuje. 6) Furt je lepší,když my v Evropě květiny od Afriky kupujeme a dáváme jim obživu - zde nesouhlas. Když někdo vydělá na tom, že prodává kytky a tím sebere vodu mnohem většímu množství lidí, to dobře není. NE všude mají tak dobrý vodní zákon jako tady. |