https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prijdeme-o-kavu-vedci-se-obavaji-ze-kavovnik-arabsky-do-70-let-vyhyne2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Přijdeme o kávu? Vědci se obávají, že kávovník arabský do 70 let vyhyne

11.11.2012 01:17 | PRAHA (Ekolist.cz)
Kávovník arabský pochází z poměrně malé geografické oblasti. V přírodě se divoce nachází jen vysočině v jižní Etiopii, na několika lokalitách Jižního Súdánu a na jedné lokalitě na severu Keni.
Kávovník arabský pochází z poměrně malé geografické oblasti. V přírodě se divoce nachází jen vysočině v jižní Etiopii, na několika lokalitách Jižního Súdánu a na jedné lokalitě na severu Keni.
Pokud by se naplnil nejčernější scénář, kávovník arabský by z divoké přírody vymizel do roku 2080. To by mělo těžké dopady na mnoho zemí, pro které je káva z plantáží často exportní komoditou číslo jedna. Pěstované kávovníky totiž mají vcelku omezený genofond a volně rostoucí rostliny jsou pro pěstování důležité právě jako zdroj rozmanitosti. Podle počítačového modelu je osud kávovníku předurčen klimatickými změnami.
 

Kávovník pěstovaný na plantážích má nejen úzký genofond, ale i malou schopnost poradit si s klimatickými změnami či jinými hrozbami jako jsou škůdci a choroby. Už dnes ho ale ohrožuje těžba dřeva. Je jasné, že změny klimatu budou mít výrazný vliv na úrodu kávy. O osud kávovníku arabského se zajímali vědci z Royal Botanic Garden v britském Kew ve spolupráci s etiopskými vědci.

„Káva hraje důležitou roli v příjmech mnoha lidí a stala se součástí moderní společnosti,“ říká Aaron Davis, šéf výzkumu na Royal Botanic Gardens. „Vymizení kávovníku arabského trochu překvapivá a znepokojující vyhlídka. Smyslem studie ale není někoho děsit, ale měla by nás posunout k rozhodnutím, jaká opatření k ochraně kávovníku přijmout.“

O citlivost této rostliny na změnu klimatu není podle vědců pochyb. Očekává se, že dopad na produkci a obchod s touto po ropě nejobchodovanější komoditou bude citelný a dotkne se celé řady zemí. Káva je totiž jedním z nejoblíbenějších nápojů. Ročně lidé vypijí více jak půl miliardy šálků kávy.

Vědci ve své studii použili počítačový model, pro který využili jak aktuální data z terénu, tak data získaná v muzeích a historických herbářích. Na základě nich spustili bioklimatický model, který měl mimo jiné odhadnout budoucí geografický areál pro volně žijící kávovník. Počítačový model pracoval s třemi různými klimatickými scénáři. Všechny předpověděly negativní vliv klimatických změn na rozšíření divoce žijícího kávovníku.

Vědci doufají, že na základě jejich studie se podaří dát dohromady opatření, která by umožnila kávovníku v přírodě přežít. Podařilo se jim vytipovat celou řadu míst, která by mohla být schopna zachovat kávovník do konce tohoto století. A také označili současné lokality kávovníku, kde je tato rostlina ohrožena a kde je potřeba rostlinu začít chránit.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LD

Libor Dostálek

29.4.2020 14:34
Já doufám, že o kávu nepřijdeme. Nevím, co bych si bez ní počal. Nedokážu si představit den, kdy bych si po návratu z práce neuvařil pořádně silnou kávu. Vloni jsem koupil manželce k narozeninám nový kávovar z https://www.atfornax.cz/k:483/kavovary-a-kavomlynk/ a připravuje exkluzivní kávu. Radil jsem se o výběru kávovaru i s jednou paní z kavárny, která mi potvrdila, že pokud chci kávovar domů, tak mám vybírat profi kávovary, abychom poznali, co je opravdu dobrá káva.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist