https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/komise-akademie-ved-kritizovala-vystavbu-jezu-v-decine
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Komise Akademie věd kritizovala výstavbu jezu v Děčíně

18.4.2016 12:33 | PRAHA (ČTK)
Posouzení vlivu stavby jezu má nyní v rukou ministerstvo životního prostředí. Dokumentaci EIA mu předal investor stavby, Ředitelství vodních cest, zhruba před měsícem
Posouzení vlivu stavby jezu má nyní v rukou ministerstvo životního prostředí. Dokumentaci EIA mu předal investor stavby, Ředitelství vodních cest, zhruba před měsícem
Komise životního prostředí Akademie věd kritizovala připravovanou stavbu plavebního stupně v Děčíně. Dlouhodobě chystaný projekt podle komise ztrácí smysl kvůli suchu z posledních let a klesajícímu počtu lodí, které labskou vodní cestu využívají. Stát by se proto měl spíš zasadit o ochranu ekosystémů podél řeky, uvedla dnes komise v tiskové zprávě. Vláda ale projekt považuje za prioritu pro výstavbu vodní dopravní infrastruktury a slibuje si od něj celoroční splavnost Labe v úseku u hranic s Německem.
 

"Smysl výstavby jezu primárně závisí na splavnosti Labe v Německu. V Německu se žádné nové jezy stavět nebudou, protože to není politicky průchodné. Německá strana se pouze zaručila, že zajistí alespoň minimální plavební hloubku 160 centimetrů, ovšem za předpokladu referenčního vodního stavu čili normálně vodného roku," uvedl ve zprávě předseda komise Radim Šrám. Podle něj tak stavba jezu může v nejhorším případě zajistit splavnost řeky jen na zhruba devíti kilometrech toku.

Posouzení vlivu stavby jezu má nyní v rukou ministerstvo životního prostředí. Dokumentaci EIA mu předal investor stavby, Ředitelství vodních cest, zhruba před měsícem. Rozhodnutí o jezu komplikuje mimo jiné fakt, že vláda musí vyřešit problém s nedoplněným seznamem evropsky chráněných území.

Na něm se totiž proti původním plánům neobjevily lokality Labského údolí a takzvaných Luk u Přelouče, které komplikují právě projekty výstavby jezu v Děčíně a podobného plavebního stupně u Přelouče. Podle ministerstva životního prostředí Česku kvůli nezařazení těchto území do seznamu chráněných lokalit hrozí finanční postih i možnost, že z fondů EU přijde o sedm miliard korun na financování vodní dopravy.

Stavba děčínského jezu má zvednout hladinu řeky a umožnit v ní celoročně provozovat ekonomicky udržitelnou nákladní lodní dopravu. Nyní bez jezu se daří rentabilního ponoru 140 centimetrů dosahovat v průměru 184 dní v roce. Pro udržení splavnosti Labe jako důležité alternativy dopravy se v únoru vyjádřil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist