https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/komise-pripousti-koexistenci-gmo-v-zemich-eu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Komise připouští koexistenci GMO v zemích EU

7.3.2003 18:01 | Praha/Brusel (EkoList)
Diskuse o geneticky modifikovaných plodinách pokračuje. Evropská komise tento týden připustila možnost koexistence organických, konvenčních a geneticky modifikovaných (GM) plodin na území EU. Dokonce přišla s návrhy možných opatření v hospodaření farem, diskutovala uskutečnitelnost tzv. zón bez GM plodin a odpovědnost za náhodnou přítomnost těchto plodin, protože jejich pomíchání nebude vyloučeno. Diskuse bude základem pro kulatý stůl konaný 24.dubna, kde se budou moci vyjádřit další zainteresované strany.
 

"Je nutné ujasnit právní rámec jak na národní, tak evropské úrovni. Aby nedošlo k omylu: koexistence je pouze otázkou právní a ekonomickou, nikoli otázkou bezpečnosti, protože v Unii budou moci být pěstovány pouze oficiálně schválené GM plodiny," upozornil komisař pro zemědělství a rybolov Franz Fischler.

Právě náhodné smíchání modifikovaných a nemodifikovaných plodin, vzniklé z nečistot v semenech, z opylení křížem, z tzv. dobrovolníků (samozasetých rostlin, které přetrvaly z minulé sklizně), z praxe skladování sklizně a její dopravy, to vše může mít dopad na zemědělskou produkci. Nemělo by přitom podle Komise dojít k porušení práva spotřebitelů mít možnost volby, vždy musí vědět, co si kupuje.

Možná opatření proti náhodnému pomíchání klasických a GM plodin jsou podle Komise: dostatečné izolační vzdálenosti mezi poli, nárazníkové zóny, pylové bariéry, kontrola "dobrovolníků" (samozasetých rostlin), střídání plodin a sázení v různých obdobích kvetení, monitorování během pěstování, sklizně, skladování, dopravy a zpracování.

Evropská komise očekává, že vytvoření zón bez GM plodin bude na dobrovolných lokálních dohodách mezi zemědělci samotnými nebo mezi zemědělci a výrobcem. Takové dohody už nyní existují v případě plodin vyžadujících vysoké standardy čistoty a separace, jako kvůli olejnatým semenům řepky. Obecně by ale neměl být připuštěn zákaz pěstování těchto plodin v členských zemích, protože by to bylo silné omezení fundamentálních svobod.

Dosavadní studie Spojeného výzkumného centra a nedávná zpráva dánské expertní skupiny týkající se koexistence GM plodin potvrdily, že pravděpodobnost náhodného smíchání, stejně jako opatření pro snížení této možnosti, je velmi specifická podle plodiny. Dánská studie naznačuje, že za podmínek omezeného podílu GM plodin (10%) a obecného prahu jednoho procenta pro náhodnou přítomnost GM plodin v klasických plodinách, může být koexistence zajištěna pro většinu plodin v Dánsku. Jen pro některé plodiny by musely být změněny současné zemědělské postupy a v případě semen řepky olejky a několika dalších plodin bude nutné ještě další posouzení, než budou přijata jasná pravidla o zacházení s nimi.


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist