https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/komora-doufa-ze-mezi-chranena-oznaceni-se-dostane-i-repkovy-olej
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Komora doufá, že mezi chráněná označení se dostane i řepkový olej

8.3.2018 10:00 | PRAHA (ČTK)
Od roku 1992 se snaží EU chránit názvy zemědělských a potravinářských výrobků vůči třetím zemím. Označení původu se dává na zboží, o kterém jsou spotřebitelé přesvědčeni, že pochází z jednoho konkrétního místa. V Česku jde např. o český kmín, žatecký chmel, nošovické kysané zelí či pohořelického kapra. Unie obdobně chrání i zeměpisné označení. ČR má zaregistrovaného třeboňského kapra, jihočeskou nivu, olomoucké tvarůžky či české pivo. / Ilustrační foto
Od roku 1992 se snaží EU chránit názvy zemědělských a potravinářských výrobků vůči třetím zemím. Označení původu se dává na zboží, o kterém jsou spotřebitelé přesvědčeni, že pochází z jednoho konkrétního místa. V Česku jde např. o český kmín, žatecký chmel, nošovické kysané zelí či pohořelického kapra. Unie obdobně chrání i zeměpisné označení. ČR má zaregistrovaného třeboňského kapra, jihočeskou nivu, olomoucké tvarůžky či české pivo. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Hans / Pixabay
Potravinářská komora ČR doufá, že se mezi evropská chráněná zeměpisná označení dostanou nové produkty - český mák, český česnek a český řepkový olej. Největší šanci má český mák, kde je již podána žádost k Evropské komisi, do dvou let by mělo být rozhodnuto, řekl dnes na tiskové konferenci ředitel pro programování a strategii komory Miroslav Koberna. Naposledy se mezi evropsky chráněné značky zařadila po šesti letech od podání žádosti Pražská šunka.
 

Jak český mák, tak česnek stojí podle Koberny za to, aby se mezi chráněné produkty dostal. Řepkový olej je pak podle něj mezi oleji nejkvalitnější. Mluvčí komory Dana Večeřová dodala, že u zápisu se dá očekávat problém s Německem, pro jehož kuchyni je řepkový olej základem.

"Řepka je naprosto tradiční plodina pro Českou republiku, máme tady vlastní vyšlechtěné odrůdy vhodné pro naše území, pro pěstování výhodné klimatické podmínky. Olej se zpracovává v různých variantách - jak klasická, tak lisovaná za studena, je to tradiční součást naší kuchyně," dodala Večeřová. Například Německo by si tak mohlo zažádat o chráněné označení tamní olej vyráběný z jiných odrůd.

Plochy loni vysázených řepkových polí v ČR zabíraly podle údajů Českého statistického úřadu 394.700 hektarů, skoro stejně jako o rok dříve. Jsou na zhruba polovině výměry nejčastější české plodiny pšenice ozimé. Češi loni vyvezli do zahraničí semena řepky za 1,98 miliardy korun.

Podle komory by proces vyřízení žádosti o zařazení českého máku mezi chráněná zeměpisná označení neměl oficiálně trvat déle než tři čtvrtě roku. "Ale myslím si, že do dvou let by mohlo být hotovo," dodal k možným průtahům Koberna.

Naposledy byla do seznamu chráněných označení z českých potravin zapsána Pražská šunka jako Zaručená tradiční specialita. Žádost se u komise projednávala přibližně šest let. ČR tak má v tomto seznamu pátou potravinu, již dříve spolu se Slovenskem měla Tradiční špekáčky, Liptovský salám, Spišské párky a Tradiční lovecký salám. Podle výkonného ředitele Českého svazu zpracovatelů masa Jana Katiny však nejde o absolutní výhru, protože bude platit pětileté přechodné období, v němž se bude moci Pražská šunka vyrábět i bez označení a v horší kvalitě.

Od roku 1992 se snaží EU chránit názvy zemědělských a potravinářských výrobků vůči třetím zemím. Označení původu se dává na zboží, o kterém jsou spotřebitelé přesvědčeni, že pochází z jednoho konkrétního místa. V Česku jde například o český kmín, žatecký chmel, nošovické kysané zelí či pohořelického kapra.

Unie obdobně chrání i zeměpisné označení. ČR má zaregistrovaného třeboňského kapra, jihočeskou nivu, olomoucké tvarůžky či české pivo.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist