https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/komunalni-volby-2014-velke-strany-mandaty-ztracely-nove-vyhravaji-aktiviste-a-nezavisli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Komunální volby 2014 - velké strany mandáty ztrácely, nově vyhrávají aktivisté a nezávislí

13.10.2014 13:03 | PRAHA (Ekolist.cz)
"Profesionální občan" Matěj Hollan dovedl uskupení Žít Brno RIP do brněnského zastupitelstva.
"Profesionální občan" Matěj Hollan dovedl uskupení Žít Brno RIP do brněnského zastupitelstva.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Letos volby do zastupitelstev obcí ukázaly jednu zajímavou věc: environmentální témata lidi oslovují a leckde na úkor tradičních stran získala významnou podporu různá občanská uskupení či sdružení nezávislých kandidátů.
 

Mezi jasné příklady lze počítat úspěch Praha 7 sobě, která na Praze 7 získala 15 z 29 křesel v zastupitelstvu. V Brně uspěl „profesionální občan“ Matěj Hollan s Žít Brno s podporou Pirátů, získal 7 křesel z 55 možných. Úspěch potkal i koalici Vlasta, která byla na Praze 10 druhá a získala 8 míst ve 40členném zastupitelstvu.

Z menších obcí zaznamenaly zelené strany úspěch například v těžbou ohroženém Horním Jiřetíně na Mostecku. Strana zelených společně s nezávislými kandidáty získala 4 mandáty a uskupení Pro zachování Horního Jiřetína a Černic 3 mandáty z celkových 11.

"Jedna věc je zajímavá: zelení a nazelenalí kandidáti zažili největší a celkově fenomenální úspěchy tam, kde se vrhli do voleb bez značky Strany zelených: Tři oříšky pro Lískovec (Brno - Nový lískovec), Praha 7 sobě (Praha 7), Žižkov sobě (Praha 3), Žít Brno (Brno magistrát a Brno-střed) nebo Změna pro Liberec (Liberec), v některých případech dokonce proti Straně zelených,” komentuje výsledky voleb ekopsycholog a vysokoškolský pedagog z Katedry environmentálních studií FSS MU Jan Krajhanzl.

V celé republice získala sdružení nezávislých kandidátů a místní sdružení 32 779 míst v zastupitelstvech a oproti minulému volebnímu období si polepšila o 2 182 mandátů. V tomto údaji nejsou započítaní nezávislí kandidáti, kteří šli do voleb na kandidátce nějaké zavedené strany. Samotné tradiční strany v těchto volbách spíše ztrácely. ČSSD například získala jen 3773 mandátů (oproti předchozím 4584) a ODS z 5112 obhájila jen 2214 mandátů. KSČM získala místo 3189 zastupitelů jen 2510. Strana zelených ze 156 mandátů obhájila 114 (tento údaj nezahrnuje mandáty získané v rámci volebních koalic, včetně mandátů z koalic má Strana zelených 265 mandátů).

Výsledky voleb v konkrétních obcích můžete dohledat na serveru volby.cz.

19:10: 20:00 Opraveny údaje o mandátech Strany zelených a KSČM.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist