https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/koronavirus-zvysil-na-ostravsku-zajem-o-krouhane-zeli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Koronavirus zvýšil na Ostravsku zájem o krouhané zelí

7.11.2020 00:05 | OSTRAVA (ČTK)
Základní ingredience pro kysané zelí tvoří sůl a kmín a hořčičné semínko. Přidat se může i cibule a křen. Objevují se i celá jablka. "Nasáknou šťávu ze zelí a jsou velmi chutná," prozradil rodinný recept mladý muž z Hlučína. Někteří lidé pak do soudku se zelím dávají i půlky celých hlávek. Zelné listy tak změknou a dají se využít v kuchyni.
Základní ingredience pro kysané zelí tvoří sůl a kmín a hořčičné semínko. Přidat se může i cibule a křen. Objevují se i celá jablka. "Nasáknou šťávu ze zelí a jsou velmi chutná," prozradil rodinný recept mladý muž z Hlučína. Někteří lidé pak do soudku se zelím dávají i půlky celých hlávek. Zelné listy tak změknou a dají se využít v kuchyni.
Koronavirus letos zvýšil zájem o krouhané zelí. Jeho producenti na Ostravsku zaznamenali navíc i řadu nových klientů, kteří toužili po vitamínové bombě v podobě podomácku nakládaného kysaného zelí. ČTK to řekla vedoucí Zahradnictví Poruba v Ostravě Františka Bestová. Období prodeje krouhanky nyní vrcholí. Společnost ZP Otice dokonce kvůli zájmu lidí prodej o týden prodloužila.
 

"Zájem je o něco vyšší než v minulých letech," řekla ČTK Bestová. Vysvětluje si to tím, že lidé v době epidemie nového koronaviru chtějí posílit imunitu a doma kvašené zelí je pro tento účel ideální. "Letos přišlo hodně nových zákazníků. Hlavně mladých lidí. Slyšeli o našem zelí a rozhodli se, že si jej naloží," uvedla. Větší je podle ní zájem i o další produkty z jejich farmy. "Lidé prostě chtějí jíst zdravěji," uvedla.

Podobnou zkušenost má i vedoucí provozu výroby a zpracování zeleniny společnosti ZP Otice Martin Potíž. Firma vyrábí a na trh dodává známé Otické zelí. Zájemcům o domácí výrobu ale dodává i čerstvě nakrouhané hlávky. "Zájem o krouhanku je o něco vyšší. Přicházejí také noví zákazníci," řekl Potíž ČTK. Otická firma měla krouhanku prodávat do konce října. S ohledem na zájem ale termín ukončení prodeje o týden posunula.

Cena kilogramu čerstvé krouhanky je v Oticích 19 korun. Zahradnictví Poruba ji má za 20 korun. Postup výroby domácího kysaného zelí je individuální. Každý si zelí připravuje tak, jak ho má rád. Těm, kteří se k této tradici chtějí vrátit, prodejci ale doporučují neexperimentovat. Nejlepší podle nich je použít starý recept od babiček. Důležité je podle nich ale i šlapání vlastníma nohama. Tradiční způsob používají stále i v v otické společnosti, kde zelí v kádi vždy šlape několik pracovnic.

Základní ingredience pro kysané zelí tvoří sůl a kmín a hořčičné semínko. Přidat se může i cibule a křen. Objevují se i celá jablka. "Nasáknou šťávu ze zelí a jsou velmi chutná," prozradil rodinný recept mladý muž z Hlučína. Někteří lidé pak do soudku se zelím dávají i půlky celých hlávek. Zelné listy tak změknou a dají se využít v kuchyni. Výborné jsou plněné směsí mletého masa a rýže. Tento recept pochází z Rumunska.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist