https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kovozoo-predstavi-um-remeslniku-v-historicke-peci-se-bude-tavit-zelezna-ruda
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kovozoo představí um řemeslníků, v historické peci se bude tavit železná ruda

10.9.2023 00:33 | STARÉ MĚSTO (ČTK)
Kovozoo ve Starém Městě na Uherskohradišťsku představí v sobotu 16. září um řemeslníků. Návštěvníci uvidí práci kovářů, truhlářů, hrnčířů nebo svářečů. Ve spolupráci s Muzeem jihovýchodní Moravy ve Zlíně postaví organizátoři také historickou pec, v níž se bude tavit železná ruda. Na tavbu naváží ukázky zpracování železa, sdělila ČTK Martina Juřenová ze skupiny REC Group, která areál provozuje.
 

Pec zvládá teplotu 1300 stupňů Celsia, v minulosti v podobných tavili železnou rudu Slované. Postavená bude z jílovité hlíny s ostřivem promíchané s trávou a pískem. Organizátoři do ní vloží dřevěné uhlí, které zapálí. Následuje vsázka železné rudy do šachty pece, načež se v nístěji, tedy ve spodní široké části pece, slepují částečky železa v železnou houbu. "Ta plave na strusce, kterou je potřeba v průběhu tavby odpíchnout a nechat vytéct, aby neucpala dmýchací otvor, dyznu," uvedla Juřenová.

Po vylomení štítku by se měla ukázat železná houba. "Po vytažení se ihned stlouká na špalku. Slované ji nasekávali, aby poznali kvalitu železa," uvedla Juřenová.

Na akci nazvané Umění a řemeslo, která začne v 09:00, se představí i studenti a učitelé ze Střední odborné školy Luhačovice a Střední školy Strážnice. Přivezou ukázky svých prací a připraví interaktivní program na téma kovářství, truhlářství, výroba keramiky nebo oděvní návrhářství. Představí také moderní techniku v podání 3D tiskárny. Jedním z bodů programu bude kreativní svařování. Lidé uvidí, jak vznikají kovová díla do expozice Kovozoo, ale budou si sami moct vyzkoušet, co všechno tato činnost obnáší.

Pořadatelé chystají i další tvořivé aktivity. "Ukážeme se, jak se dříve zpracovávala vlna a která technika přetrvala až do dnešních dnů. Budeme vyrábět krásné věci z drátů a z odpadu. Pro nejmenší děti bude připraven skákací hrad, malování na obličej, bublifuky," doplnila Juřenová.

Kovozoo nabízí více než 400 zvířat vyrobených z kovového šrotu. Doplňují je další exponáty, například pirátská loď, letoun L 610, staré zemědělské stroje, vysloužilá hasičská auta nebo buldozery. Dále lze v areálu navštívit muzeum veteránů, muzeum kovářského řemesla a vyhlídkové lávky nebo se svézt vláčkem a drezínou.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist