https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/krajske-kontroly-ve-spolecnostech-deza-a-energoaqua-pokracuji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kontroly ve společnostech Deza a Energoaqua pokračují

23.3.2021 03:21 | ZLÍN (ČTK)
Krajský úřad Zlínského kraje pokračuje v kontrolách ve společnostech Deza a Energoaqua. Hejtmanství je v souvislosti se zářijovou otravou Bečvy zahájilo loni na podzim. V případě Dezy by mohly být známy dílčí výsledky do konce měsíce, u společnosti Energoaqua do konce prvního pololetí, řekla náměstkyně hejtmana Hana Ančincová (Piráti).
 

Ve valašskomeziříčské chemičce Deza, která je součástí holdingu Agrofert ze svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše (ANO), kraj přezkoumává podmínky integrovaného povolení pro vypouštění odpadních vod. "Momentálně probíhá připomínkování kontrolního protokolu touto společností. Dílčí závěr předpokládáme, že bychom mohli mít do konce tohoto měsíce," uvedla Ančincová.

Ve společnosti Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm se kraj zabývá kontrolní a povolovací činností na základě vodního zákona. Zároveň přehodnocuje limity pro vypouštění odpadních vod s obsahem zvlášť nebezpečných nebo nebezpečných látek. "Předpokládáme, že třeba do konce prvního pololetí tohoto roku bychom měli znát nějaké větší výsledky," řekla náměstkyně.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) i policie už dřív označili za možný zdroj zářijového úniku jedovatých látek do řeky Bečvy kanál vedoucí z továrního areálu v Rožnově pod Radhoštěm, kde provozuje čistírnu odpadních vod právě firma Energoaqua. Rybáři a někteří další lidé tvrdí, že by za kontaminací řeky mohl být kanál ve Lhotce nad Bečvou. "Díky dobré spolupráci s místními rybáři, kteří aktivně monitorovali tuto výpusť po celý půlrok, se nám podařilo odebrat několik vzorků. Z analýz těchto vzorků vyplývá, že byly několikanásobně překročeny hodnoty kovů, fosforu, naftalenu a dalších polyaromatických uhlovodíků," uvedl zastupitel Valašského Meziříčí za Piráty Denis Rychtar.

"V dešťové kanalizaci samozřejmě nemají tyto látky absolutně co dělat, proto jsem požádal místní valašskomeziříčský vodohospodářský úřad o přezkoumání povolení této kanalizace. A také jsem požádal o zprostředkování odpadního kanalizačního robota, aby místně přezkoumal tuto síť, která je zhruba 1780 metrů dlouhá. Robot je sice drahý, ale případný nalezený viník je povinen tento zásah zaplatit," řekl Rychtar. Odpověď od úřadu očekává v nejbližších dnech.

Závažná ekologická havárie, kterou podle České inspekce životního prostředí způsobily kyanidy, postihla Bečvu v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov. Jedovaté látky do vody unikly loni 20. září, podle odborníků poškodily celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy asi na 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb. Případ prověřuje policie, která stále čeká na klíčový znalecký posudek.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

23.3.2021 06:38
"kraj přezkoumává podmínky integrovaného povolení pro vypouštění odpadních vod"

To může být dobré leda do budoucna, s minulostí to už nic nesvede.

Výsledek po půl roce je stále stejný : jmenuje se pan Nikdo.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.3.2021 08:13 Reaguje na Miroslav Vinkler
Přesně tak, soudruzi papírují v kanceláři ředitele a vytváří mlhu.
Několikrát překročené limity fosforu atd. jsou skoro všude, ale s tou otravou nemají NIC SPOLEČNÉHO. A Tesla vzdálená 18 km od místa havárie je v tomhle případě skutečně na Paroubkově Marsu. Prostě se vytváří "činnost", tj. stále hustší mlha. Tady by pomohla jen změna režimu po volbách, nic jiného.
Odpovědět
hi

23.3.2021 10:11
Dle mého názoru to je dobrá zpráva a krok správným směrem. Krajský úřad může nařídit nápravná opatření, zpřísnit monitoring (osazení toximetrů, analyzátorů pro monitorování kvality vypouštěné vody z výustí v reálném čase a nepřetržitě s přenosem přes veřejně přístupný internet)
Při nízkých průtocích v Bečvě limity vypouštění toxických látek zpřísnit i za cenu omezení výroby.
Může prověřit havarijní plány, provozní řády, integrované povolení a výrazně tak snížit vzniku havárie v budoucnu.
Bylo by rovněž dobré, kdyby se zaměřil i na kvalitu podzemních vod pod Dézou a pokusil se zajistit, aby jejich sanace nezůstala na státu, jak to Agrofert i v zahraničí s oblibou praktikuje.
Děkuji za článek a věřím, že naše naděje nezklamete.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.3.2021 16:15 Reaguje na
Je to krok pouze k intenzivnějšímu žvanění, protože to jsou zcela běžné alibistické kecy, které nikdo vůbec nenapadne realizovat.
Tady nejde o nějaké plány, nařízení a podobné nesmysly, tady jde o ekologickou katastrofu, což je zločin a je nutno vypátrat viníka a postvit ho před soud.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

23.3.2021 11:29
Děkuji Ekolistu za článek!

Doufám, že se zanedlouho dozvíme více o té skoro dvoukilometrové výpusti ve Lhotce nad Bečvou, kterou rybáři půl roku monitorují. Dobře, že alespoň jeden zastupitel Valmezu se v tom začal opravdu angažovat. Možná, až rybáři společně se zastupitelem Rychtarem vypátrají viníka, začne policie více konat.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.3.2021 16:10 Reaguje na Majka Kletečková
Je to jen další mlžení a vytváření falešných stop, ten kyanid by byl v ní nalezen ihned po havárii a už v následujícím týdnu by bylo jasné, odkud pochází. Navíc je to obytná zástavba a NIKDO z obyvatel nemá v garáži hektolitry koncentrovaného kyanidu.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

23.3.2021 17:23 Reaguje na Pavel Hanzl
Kyanidy jsou tuhé krystalické látky a množství se tak udává v gramech, kilogramech a podobně, NIKOLIV v hektolitrech, ba ani v litrech. Roztoky kyanidů se používají k rozpoštení zlata nebo k pokovování. Jiné technické průmyslové použití nemají. To je popsáno ve všech učebnicích anorganické chemie do které jsou kyanidy, jako soli kovů, zahrnuty.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

23.3.2021 17:26 Reaguje na Jiří Daneš
Dodávám, že se skladují tam, kde se používají, jen jako pevné látky a to i z bezpečnostních důvodů.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.3.2021 18:39 Reaguje na Jiří Daneš
Dobrý, jaké množství se ale muselo dostat do řeky, aby způsobilo tak děsivou havárii? A KDO něco takového mohl mít doma? Vždyť by tím pozabíjel stovky (tisíce?) lidí!!!
A v té kanalizaci musely být výrazné stopy ještě na Vánocích....
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist