https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/krajsky-urad-zastavil-rizeni-o-vyjimce-pro-tezbu-na-tlustci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Krajský úřad zastavil řízení o výjimce pro těžbu na Tlustci

24.4.2018 00:10 | BRNIŠTĚ (ČTK)
Tlustec (na obrázku) patří k dominantám Českolipska, je asi dva kilometry od Brniště. Spor o obnovení těžby se táhne několik let. Krajský úřad od roku 2012 výjimku povolil už třikrát, naposledy loni. Odpůrci těžby ale pokaždé s odvoláním k MŽP uspěli. Sdružení na záchranu kopce Tlustec je přesvědčeno, že negativní vlivy jsou natolik prokázané, že jediné uspokojivé řešení je odepsat zásoby suroviny. To se jim ale zatím prosadit nepodařilo.
Tlustec (na obrázku) patří k dominantám Českolipska, je asi dva kilometry od Brniště. Spor o obnovení těžby se táhne několik let. Krajský úřad od roku 2012 výjimku povolil už třikrát, naposledy loni. Odpůrci těžby ale pokaždé s odvoláním k MŽP uspěli. Sdružení na záchranu kopce Tlustec je přesvědčeno, že negativní vlivy jsou natolik prokázané, že jediné uspokojivé řešení je odepsat zásoby suroviny. To se jim ale zatím prosadit nepodařilo.
Licence | Volné dílo (public domain)
Krajský úřad v Liberci zastavil řízení o výjimce umožňující obnovení těžby čediče na kopci Tlustec na Českolipsku. O možnost dotěžit zásoby kamene dlouhodobě usiluje Kamenolom Brniště, právě sama firma ale žádost o výjimku stáhla. Na základě toho úřad řízení zastavil, řekla včera mluvčí krajského úřadu Markéta Žitná. Odpůrci těžby na Tlustci to vítají, nevěří ale, že to znamená konec pokusů o obnovení těžby. Vyjádření kamenolomu se zatím získat nepodařilo.
 

"Žadatel (Kamenolom Brniště) využil svého práva a bez odůvodnění vzal svoji žádost zpět. Krajský úřad pak v souladu se správním řádem žadateli vyhověl a bez zdůvodňování řízení věc zastavil," doplnila Žitná. Stažením žádosti je podle odpůrců těžby překvapivé. "Ještě nedávno si podal těžař žádost k rozkladové komisi Ministerstva životního prostředí ČR (MŽP) v téže věci," řekl předseda Sdružení na záchranu kopce Tlustec Tomáš Řízek.

Tlustec patří k dominantám Českolipska, je asi dva kilometry od Brniště. Spor o obnovení těžby se táhne několik let. Krajský úřad od roku 2012 výjimku povolil už třikrát, naposledy loni. Odpůrci těžby ale pokaždé s odvoláním k MŽP uspěli. Sdružení na záchranu kopce Tlustec je přesvědčeno, že negativní vlivy jsou natolik prokázané, že jediné uspokojivé řešení je odepsat zásoby suroviny. To se jim ale zatím prosadit nepodařilo.

Obnovení těžby se brání lidé z Brniště, Postřelné i Luhova, plány se nelíbí ani obyvatelům z nedalekého Velkého Valtinova. Podporu obcím v minulosti vyjadřovali i krajští politici, kteří ale rozhodnutí úředníků nemohou ovlivnit, je to mimo jejich pravomoc. Podle krajského radního pro životní prostředí Jiřího Löffelmanna (Starostové) zůstává jejich stanovisko stejné. "Zásadní je dohoda vlastníka s dotčenými obcemi," řekl již dříve Löffelmann.

Na Tlustci se čedič těžil od 70. let 20. století, protesty proti těžbě začaly v roce 1994, kdy lom patřil dnes už zkrachovalé firmě Beron. Lidé z okolí si stěžovali na vysokou prašnost, provoz aut, hluk a otřesy při odstřelech, které ničily jejich domy. Těžbu čediče o čtyři roky později zastavilo MŽP. V letech 2003 a 2004 byla těžba kamene krátce obnovena, pak se ale definitivně zastavila. O obnovu těžby už několik let usiluje firma Kamenolom Brniště. Těžba spojená s rekultivací lomu má trvat až 30 let.

"Doufejme, že tento krok (zastavení řízení) je prvním krokem k zachování unikátní krajinné dominanty - kopce Tlustec. Nicméně s ohledem na dosavadní historii lomu a samotného kopce považujeme za nepravděpodobné, že by to měl být konec všech pokusů o obnovení těžby," dodal Řízek. Sdružení na záchranu kopce Tlustec proti těžbě čediče na kopci bojuje už 20 let.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Leona Vacková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist