https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kriminaliste-se-seznamili-se-zavery-znaleckych-posudku-k-pripadu-otravene-becvy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kriminalisté se seznámili se závěry znaleckých posudků k případu otrávené Bečvy

2.6.2021 11:50 | ZLÍN (ČTK)
Závažná ekologická havárie, kterou podle České inspekce životního prostředí způsobily kyanidy, postihla Bečvu v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov.
Závažná ekologická havárie, kterou podle České inspekce životního prostředí způsobily kyanidy, postihla Bečvu v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov.
Foto | palickap / Wikimedia Commons
Vsetínští kriminalisté se seznámili se závěry znaleckých posudků k případu otrávené řeky Bečvy. Zároveň vyhodnotili související důkazní materiál a dokončují procesní úkony, jejichž provedení je nezbytné pro případné zahájení trestního stíhání, řekla ČTK krajská policejní mluvčí Lenka Javorková. Konkrétněji se k obsahu posudku policie nevyjádřila.
 

Písemné vyhotovení posudku, které je pro prověřování ekologické havárie klíčové, obdržela policie v prvním květnovém týdnu. Poté uvedla, že o dalším vývoji v kauze by měla informovat veřejnost do konce měsíce.

Posudek vypracoval soudní znalec Jiří Klicpera, jeho obsah odmítl komentovat. V minulosti dvakrát požádal o prodloužení lhůty pro jeho vyhotovení, poprvé skončila loni v prosinci, podruhé letos v únoru.

Už dříve policie uvedla, že otravu Bečvy prověřuje jako podezření ze spáchání trestného činu poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti. Pachateli za něj hrozí až šestiměsíční trest odnětí svobody nebo zákaz činnosti. Server iDNES.cz na začátku května uvedl, že posudek podezřívá z otravy řeky kyanidy firmu Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku, její ředitel Oldřich Havelka to následně na dotaz ČTK opětovně odmítl.

Firma spravuje tovární areál bývalé rožnovské Tesly, nyní v něm podniká asi 55 firem. Energoaqua zajišťuje v areálu i čištění odpadních vod, odcházejí z něj kanálem, který ústí ve Valašském Meziříčí do Bečvy. Policie i ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) již dříve označili kanál z rožnovského továrního areálu za možný zdroj otravy.

Závažná ekologická havárie, kterou podle České inspekce životního prostředí způsobily kyanidy, postihla Bečvu v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov. Jedovaté látky do vody unikly loni 20. září, podle odborníků poškodily celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy asi na 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MK

Majka Kletečková

2.6.2021 16:04
Policie na začátku května, když dostala znalecký posudek od soudního znalce Jiřího Klicpery, slíbila, že o dalším vývoji v kauze bude informovat veřejnost do konce měsíce. Ale zatím jsem nezaznamenala v médiích žádnou informaci od policie, přestože konec května už byl.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

2.6.2021 16:54 Reaguje na Majka Kletečková
Podejte stížnost na policii, třeba soud nařídí, aby Vám tu informaci poslali s doručenkou a na papíře se zlatou ořízkou.
Ale určitě to všechno vědí novináře, ale nemají důvod ke zveřejnění informací, viník totiž není DEZA, ba ani Babiš osobně.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.6.2021 20:55 Reaguje na Jiří Daneš
Pane Daneši, já zažil z našeho čtyřicetiletého bolševismu pouze 35 let (to vy výrazně více) ale nikdy jsem nezažil, že by komunisti lhali tak napřímo a natvrdo i v elementárních věcech, kde je všem jasné, že je to čistá lež.
A to byl prakticky nejprolhanější režim histore (možná??), nenašel jsem nic horšího.
A národ, který ztratil Boha jim to žere. Nevím, jak se z toho dá vybřednout.
Odpovědět
Robert Häusler

Robert Häusler

3.6.2021 19:03
Už je skoro jasné, jak to řekl Brabec na začátku, že viník je Energoaqua. Jsem zvědavý, zda se všichni co napadali Babiše, omluví.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

4.6.2021 13:04 Reaguje na Robert Häusler
Když se budu snažit, najdu tam i stopy po Černobylské havárii. To může být důvod havárii na ni shodit, ale příčina vytrávení bude pořád jinde.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.6.2021 18:43 Reaguje na Robert Häusler
Energoaqua to nemůže být ani omylem, to leda by jel jejich fekál 15 km k Bečvě a tam to nalil do řeky jak na sviňu proti vyústění z DEZY.
Je to prostě čistá lež, nic jiného, korupce systémová, nejhorší varianta.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist