https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/krizanov-resi-jak-se-zbavit-znecisteni-po-varne-pervitinu-urady-s-takovou-zatezi-dosud-nepocitaly
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Křižanov řeší, jak se zbavit znečištění po varně pervitinu. Úřady s takovou zátěží dosud nepočítaly

14.9.2016 08:10 | JIHLAVA (ČTK)
Ředitel krajského úřadu Zdeněk Kadlec uvedl, že specializovaná laboratoř nabídla, že v budově s varnou otluče omítky a zdivo vyčistí omýváním chemikáliemi, což by prý stálo 40 až 50 milionů. Podle Kadlece v minulých letech takový postup u žádné odhalené varny v zemi nebyl použit. "Všude se to nechalo vyvětrat a po čase škodlivé látky vytěkaly," řekl
Ředitel krajského úřadu Zdeněk Kadlec uvedl, že specializovaná laboratoř nabídla, že v budově s varnou otluče omítky a zdivo vyčistí omýváním chemikáliemi, což by prý stálo 40 až 50 milionů. Podle Kadlece v minulých letech takový postup u žádné odhalené varny v zemi nebyl použit. "Všude se to nechalo vyvětrat a po čase škodlivé látky vytěkaly," řekl
Městys Křižanov s 1800 obyvateli hledá obtížně cesty, jak se zbavit znečištění po velké nelegální varně pervitinu. Policie ji zlikvidovala v dubnu. Toxickými látkami je ale podle dosavadních zjištění kromě soukromého objektu znečištěno i okolí, včetně podzemní vody. Jednání s úřady podle starostky Marie Smejkalové ztěžuje fakt, že pro likvidaci takové zátěže nemají stanoven postup. O průzkum území se podle zjištění ČTK postará Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP).
 

"U nás není počítáno s metamfetaminem nikde v tabulkách," uvedla Smejkalová. Městys přitom potřebuje mít potvrzeno, že má kontaminovanou oblast, aby mohl požádat o dotaci ministerstvo životního prostředí. Dům s nelegální varnou je obklopen obytnou zástavbou, blízko něj je také zdravotní středisko. Případ komplikuje i to, že území nese další zátěž kdysi způsobenou průmyslovou výrobou.

"Hygienická služba nepovoluje varny pervitinu a proto je taky nekontroluje. Neexistuje vůbec norma na škodliviny z toho vzniklé," potvrdil Jan Říha, ředitel krajské hygienické stanice. Vstoupil tak do debaty o kauze, již na zasedání krajského zastupitelstva Vysočiny otevřel zastupitel za opoziční lidovce Vít Kaňkovský. Uvedl, že jako poslanec už ve Sněmovně v této věci interpeloval ministra zdravotnictví.

I v případě přiznání státní podpory na sanaci by zřejmě Křižanov potřeboval pomoc s úhradou povinného podílu žadatele. Náklady na zřejmě půjdou do milionů korun.

Ředitel krajského úřadu Zdeněk Kadlec uvedl, že specializovaná laboratoř nabídla, že v budově s varnou otluče omítky a zdivo vyčistí omýváním chemikáliemi, což by prý stálo 40 až 50 milionů. Podle Kadlece v minulých letech takový postup u žádné odhalené varny v zemi nebyl použit. "Všude se to nechalo vyvětrat a po čase škodlivé látky vytěkaly," řekl. Jestli je Křižanov v tomto případě unikátním případem, by podle něj měla potvrdit nějaká autorita ověřená veřejnou správou.

Průzkum lokality teď nechá udělat Česká inspekce životního prostředí. "Budou se odebírat vzorky vody v širším okolí, budou se dělat vrty," řekl ČTK ředitel havlíčkobrodského inspektorátu Jan Panský. Výsledky by měly být známy během podzimu. Pokud se znečištění potvrdí, bude inspekce hledat jeho původce. Jinak bude zřejmě na Křižanovu, aby požádal o podporu na sanaci stát.


reklama

 
Věra Stejskalová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

15.9.2016 08:39
já bych řekl že to je jak u blbých! je tam již stará zátěž z dřívější průmyslové výroby a oni si neví rady!pár kbelíků otlučené om ítky můžou přece spálit ve spalovně.opravdu jak u blbých!na vše je třeba xxx razítek byrokratů.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist