https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/krnap-chysta-na-19.kvetna-v-centru-vrchlabi-videomapping-a-lasershow
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

KRNAP chystá na 19. května v centru Vrchlabí videomapping a lasershow

15.5.2023 10:48 | VRCHLABÍ (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Krkonošský národní park (KRNAP) slaví 60. výročí od svého založení řadou akcí rozložených do celého letošního roku. Mezi nimi bylo i představení nového jednotného vizuálního stylu Správy KRNAP. Hlavní akci k 60. výročí plánuje Správa KRNAP na pátek 19. května do Vrchlabí, informovali zástupci národního parku. KRNAP se rozkládá na území okresů Trutnov, Semily a Jablonec nad Nisou, byl vyhlášen 17. května 1963.
 

Na pátek 19. května ve Vrchlabí na náměstí T. G. Masaryka jsou naplánované tři koncerty a večerní videomapping na jižní fasádu bývalého augustiniánského kláštera.

"Začneme v 16:00 koncertem crossoverové skupiny Tlupa a v 20:30 s příchodem soumraku spustíme vrchol večera, a to takzvanou efektovou videomappingovou projekci v kombinaci s lasershow. Během asi sedmi minut se diváci potěší podívanou z historie a ochrany přírody KRNAP. Tato show pak bude pokračovat ve smyčce každých 15 minut do 21:30," uvedl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Do září bude v sedmi krkonošských městech a obcích probíhat zábavná odpoledne, například 3. června v Jablonci nad Jizerou a Janských Lázních, 24. června v Poniklé, 15. července v Jilemnici nebo 12. srpna Rokytnici nad Jizerou.

V šesti krkonošských kostelích jsou na letošek postupně naplánované koncerty klasické hudby v podání trubačů Správy KRNAP a hudebníků vrchlabské Základní umělecké školy Karla Halíře. Jedná se o hřbitovní kostel v Horním Maršově, evangelický kostel v Křížlicích, kostel svatého Václava v Pasekách nad Jizerou, Nejsvětější Trojice ve Fořtu, svatého Václava v Rudníku a klášterní kostel svatého Augustina ve Vrchlabí.

V polovině roku bude představen nový krátkometrážní dokumentární film o Krkonoších. S oslavami se pojí i výstavy fotografií. Například v Krkonošském centru environmentálního vzdělávání (KCEV) Krtek ve Vrchlabí je k vidění fotografická výstava 60 let Krkonošského národního parku, která potrvá do 31. srpna. "Devět desítek velkoformátových pláten poté zamíří do pražské holešovické galerie H40, kde bude výstava kulisou k lektorovaným programům pro školy. Vernisáž je naplánována na 7. září a samotná výstava potrvá od 11. září do 11. října," uvedl Drahný.

Poslední akcí související s oslavami 60. výročí založení KRNAP je na podzim plánované otevření nového vrchlabského Návštěvnického centra KRNAP. Budova bývalého augustiniánského kláštera, později sídlo Krkonošského muzea Správy KRNAP, byla pro veřejnost uzavřena v říjnu 2017. V mezidobí prošel stavební rekonstrukcí celý objekt, pro potřeby Návštěvnického centra KRNAP vznikl objekt nového vstupu a v interiéru vzniká nová expozice dokumentující příběh Krkonoš.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

15.5.2023 11:57
A to se do NP hodí ?
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

15.5.2023 12:20 Reaguje na smějící se bestie
Přesně, pompézní, energeticky náročná show pro mraky diváků a oslavy založení KRNAP? Proč?
Odpovědět
FD

František Dvořák

15.5.2023 15:34 Reaguje na Marcela Jezberová
Vy nevíte proč? No, protože je to hrozně ekologický. Hlavně si myslím při zahnízďování ptáků.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

16.5.2023 08:22 Reaguje na František Dvořák
Přesně tak a přidal bych ohňostroj a technoparty.
Snad to Krakonoš Trautmbergům spočítá alespoň
průtrží mračen a pořádnými hromy a blesky.
To by byla šou, jak se sluší a patří v NP.
Odpovědět
JO

Jarka O.

16.5.2023 08:57 Reaguje na Břetislav Machaček
1* za připomenutí Krkonošských pohádek :)
Odpovědět
JO

Jarka O.

15.5.2023 15:43
A kvůli tomuhle se bude odcházet z práce přímo na krchov?
Odpovědět
LB

Lukas B.

16.5.2023 10:53
zvláštní. jestli se s drtivou většinou krnapáků na něčem absolutně shoduji, tak je to upřímná nenávist k šnekolendu (diskotéka v rokytnici s pravidelným celonočním pícháním světlem do nebe)
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist