https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/krnap-povolil-volny-pohyb-v-druhe-zone-za-chvili-ho-ale-na-stejnem-uzemi-zase-zakaze
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

fotogalerie uvnitřKRNAP povolil volný pohyb v druhé zóně. Za chvíli ho ale na stejném území zase zakáže

1.10.2010 10:25 | HARRACHOV (Krkonoše) (Ekolist.cz)
Hořec tolitovitý, symbol Krkonošského národního parku
Hořec tolitovitý, symbol Krkonošského národního parku
Foto | Jan Stejskal / Ekolist.cz
První říjnový den vstupuje v platnost nový návštěvní řád Krkonošského národního parku (KRNAP). Největší novinkou je oficiální zrušení zákazu volného pohybu v druhé zóně parku, která se rozkládá na necelých 10 procentech jeho území. Park však zároveň připravuje změnu zonace, při níž nejpřísněji chráněnou první zónu, do níž je vstup mimo cesty zakázán, podstatně rozšíří – ve většině právě o oblast současné druhé zóny.
 

První zóna (cca 4500 hektarů, asi 12,4 % rozlohy parku) zahrnuje nejcennější přírodní hodnotu Krkonoš – arkto-alpinskou tundru. Na první zónu skoro všude navazuje zóna druhá (3400 hektarů, cca 9,4 %). Podle nařízení české vlády, kterým byl KRNAP v roce 1991 znovu vyhlášen (poprvé byl vyhlášen už v roce 1963), má druhá zóna zahrnovat „člověkem převážně pozměněné lesní a zemědělské ekosystémy vhodné pro omezené, přírodě blízké a šetrné lesní či zemědělské užívání“. Dnes jde ve velké míře o velmi ceněné oblasti pro obdivovatele přírody. Ve východních Krkonoších jde například o rozsáhlé území kolem Koule a Lvího dolu, spodní část Modrého dolu nebo o Dlouhý důl mezi Svatým Petrem a Výrovkou. Do stejné zóny patří i porosty kolem Petrovy boudy, v západních Krkonoších se v druhé zóně pod Kotlem skrývá Mechové jezírko, což je jediné jezírko ledovcového původu hrazené morénou na české straně hor. Do stejné zóny zasahuje i spodní částa Kotelních jam (viz fotogalerie) a nacházejí se v ní cenné smrkové lesy na horních tocích Mumlavy (viz fotogalerie). Podle představitelů parku uvolnění pohybu ve druhé zóně její přírodu neohrozí.

V parku je ještě třetí zóna (cca 28 500 hektarů, 78,2 %), která zahrnuje místa s vysokou rekreační zátěží poblíž turistických center.

Kam se vlastně může?

Podle návštěvního řádu, který vstupuje dnes v platnost, lidé nesmějí opouštět cesty pouze v první zóně. Celé je to ale poněkud složitější, protože od 20. července zároveň na rozsáhlém území KRNAPU, do něhož spadá i současná druhá zóna, platí každoroční zákaz opouštět cesty. Jeho důvodem je snaha ochranářů omezit velkoplošné sbírání a ničení borůvek a taky předejít rušení zvěře v době říje. Toto opatření parku přestane platit 15. října a pak bude cesta do druhé zóny volná.

Ovšem ne nadlouho. KRNAP totiž zároveň připravuje novou zonaci, s jejíž pomocí chce intenzivněji chránit nejcennější části Krkonoš. Podle návrhu, který už byl projednán například s obcemi a teď probíhá jednání s vlastníky nemovitostí, by se měla první zóna s nejpřísnějším režimem ochrany a se zákazem volného pohybu rozšířit ze současných cca 12,4 % na dvojnásobek. Rozšiřovat se bude i druhá zóna a společně s první by měly tvořit asi polovinu rozlohy parku. Ačkoli starý návštěvní řád z roku 1993 uváděl, že v první a druhé zóně parku je zakázán vstup mimo turistické značené cesty, v posledních letech ochranáři došli k závěru, že zákaz volného pohybu v druhé zóně nemá oporu v legislativě, a proto pohyb mimo cesty fakticky tolerovali. Ode dneška platný návštěvní řád tedy oficiálně zákaz volného pohybu v druhé zóně ruší, ovšem po přijetí nové zonace dojde k tomu, že na území představujícím přibližně desetinu parku, kde byl několik posledních let volný pohyb tolerován, bude zase zakázán.

Stejně jako zákaz pohybu v druhé zóně vypadly z nového návštěvního řádu třeba zákazy plašit zvěř, odchytávat volně žijící živočichy nebo rozdělávat ohně. Mluvčí parku Radek Drahný ovšem zdůrazňuje, že to neznamená, že by tyto zákazy neplatily – všechny už jsou totiž obsaženy v jiných zákonech, kterými se návštěvníci musejí řídit. KRNAP zatím taky nebude vybírat poplatky za vjezd motorových vozidel na území parku, ovšem nadále ho bude kontrolovat. S vybíráním poplatků park počká až na vydání tzv. poplatkové vyhlášky, kterou připravuje ministerstvo životního prostředí.

Návštěvní řád rovněž vymezuje místa, kde a za jakých podmínek se můžou splouvat řeky (Jizera a Labe pod přehradou u Špindlerova Mlýna), kde se může lézt po skalách nebo jezdit na kole. V parku se tak například mimo silnice a místní komunikace nesmí jezdit na kole potmě, ale jen od východu do západu slunce.


reklama

Volný vstup do druhé zóny Krkonošského národního parku

předchozí    další
Označení druhé zóny v Krkonošském národním parku
Označení druhé zóny v Krkonošském národním parku
Foto | Jan Stejskal / Ekolist.cz
Označení druhé zóny v Krkonošském národním parku
Spodní část Malé kotelní jámy v Krkonošském národním parku.
Les v úbočí Kotle v Krkonoších
Les v úbočí Kotle v Krkonoších
Velká Mumlava v Krkonoších
Les v oblasti Velké Mumlavy v Krkonoších
Kaskády na Velké Mumlavě v Krkonoších
Označení první zóny Krkonošského národního parku. Na jejím území je zakázán vstup mimo cesty.
 
Jan Stejskal
Vydání tohoto textu bylo podpořeno z Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí ČR. Za obsah je zodpovědná výhradně redakce serveru Ekolist.cz a nelze jej v žádném případě považovat za názor MŽP.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist