https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kurovce-se-letos-vylihlo-mene-lesnici-maji-cas-na-obnovu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kůrovce se letos vylíhlo méně, lesníci mají čas na obnovu

16.10.2020 01:05 | BRNO (ČTK)
Kůrovcová kalamita se projevuje v různých oblastech republiky postupně. Aktuálně zasáhla zejména Českomoravskou vrchovinu.
Kůrovcová kalamita se projevuje v různých oblastech republiky postupně. Aktuálně zasáhla zejména Českomoravskou vrchovinu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Lesníci mají více času na obnovu porostů po kůrovcové kalamitě a zamezení dalším škodám. Letos se totiž škodlivého brouka kůrovce vylíhlo méně. Zatímco loni se vylíhly tři generace kůrovce, a v nižších polohách dokonce až čtyři, letos se díky deštivému konci jara, vlhkému létu a nižším teplotám vylíhly na horách pouze dvě generace. Třetí už to do mrazů nestihne, sdělil v tiskové zprávě Radek Pokorný z Ústavu pěstění a zakládání lesů Mendelovy univerzity v Brně.
 

Počasí pomohlo při obnově lesa na holinách i ke zmírnění škod, ačkoli kůrovce úplně nezastavilo. "Teď už ale lesníci vědí, na co se soustředit," uvedl Pokorný.

Lesníci sledují situaci v polesích i za pomoci dronů a letadel. Stále kácí napadené stromy, v nichž jsou aktivní stádia brouka. Na jaře pak odborníci z lapáků zjistí, kolik kůrovce přežilo v půdě. Jejich odvozem z lesa podle Pokorného snad zlikvidují zbytky kůrovce, který přezimoval.

Kůrovcová kalamita se projevuje v různých oblastech republiky postupně. Aktuálně zasáhla zejména Českomoravskou vrchovinu. Důležité je průběžné zalesňování. "Začátek jara byl sice suchý, ale pak se díky dešťům hodně nového lesa naštěstí ujalo. Příroda letos pomohla, bude dokonce semenný rok. Nejhorší je, nechat volnou plochu. Problémem obnovy je zvěř, která mladé stromky okusuje, a lesníci její stav musí regulovat," doplnil Pokorný.

Lesy budou v budoucnu druhově bohatší. "Smrk byl na 50 procentech lesních ploch, udržíme jej tak na 35 procentech. Vhodné podmínky ve střední Evropě budou pro jilm vaz, řadu dubů, například letní, zimní, červený, pro třešeň ptačí, kaštanovník setý, trnovník akát, z jehličnanů pro borovici černou. Mezi naše další domácí dřeviny, suchu odolné, patří jeřáby břek a oskeruše nebo javory babyka a mléč. Buk lesní mezi ně spotřebou vody nepatří, jak se možná lesníci domnívají. Jeho vhodné růstové podmínky se budou nacházet až ve středních polohách," sdělil. Je podle něj důležité, aby i v nižších polohách nějaké stromy vůbec rostly, i když nebudou původní.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist