https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kvuli-koronaviru-a-destum-klesla-v-jiznich-cechach-spotreba-vody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kvůli koronaviru a dešťům klesla v jižních Čechách spotřeba vody

23.10.2020 11:44 | Č. BUDĚJOVICE (ČTK)
Důvodem je deštivý rok, kdy se méně zalévaly trávníky, a také koronavirus, kvůli němuž mnoho škol, restaurací, hotelů, sportovišť, úřadů, obchodů i továren bylo a je zavřených.
Důvodem je deštivý rok, kdy se méně zalévaly trávníky, a také koronavirus, kvůli němuž mnoho škol, restaurací, hotelů, sportovišť, úřadů, obchodů i továren bylo a je zavřených.
Licence | Volné dílo (public domain)
Spotřeba pitné vody, kterou dodává Jihočeský vodárenský svaz (JVS) městům a obcím, klesla v září meziročně o 44 372 metrů krychlových na 1,26 milionu metrů krychlových (m3). Za leden až září klesly dodávky o necelá tři procenta na 11,92 milionu m3. Důvodem byl deštivý rok, kdy se méně zalévaly trávníky, a také koronavirus, kvůli němuž mnoho škol, restaurací, hotelů, sportovišť, úřadů, obchodů i továren bylo a je zavřených. ČTK to sdělil mediální zástupce JVS Zdeněk Zuntych.
 

"Letošní rok je pro výrobu a distribuci vody předané, tedy té, kterou JVS vyrobí a předává městům a obcím, výjimečný. Aktuální výroba pitné vody za říjen potvrzuje, že kolísavý trend pokračuje. I v tomto měsíci zaznamenáme meziročně pokles prodeje vody," uvedl provozní náměstek ředitele JVS František Rytíř.

Při jarní koronakrizi, kdy se na čas zastavila ekonomika, klesl v dubnu a květnu meziročně prodej vody z jihočeské vodárenské soustavy o 77 500, respektive o 32 100 m3. Jiné měsíce, kdy spotřeba rostla, tyto ztráty nedohnaly. Vodárenský svaz proto čeká, že jeho letošní produkce klesne na 15,9 milionu metrů krychlových vody, proti plánu asi o 340 000 m3 méně.

Podle ředitele JVS Antonína Prince je klíčové, že i v této době není nepřetržitá výroba a distribuce pitné vody ohrožena, i když firma musí řešit karantény či onemocnění zaměstnanců. "Změny v potřebě a spotřebě pitné vody jsou logickým dopadem situace, s níž nikdo nepočítal. Nejedná se ale o dramatický pokles, spíše o výkyvy, na které musíme provozně reagovat," uvedl Princ. JVS nechce omezovat ani opravy a investice.

Jihočeská vodárenská soustava měří přes 550 kilometrů, vodu z ní pije a používá na 400 000 Jihočechů, více než polovina obyvatel jižních Čech. JVS je největším producentem pitné vody na jihu Čech. Zásobuje víc než 150 měst a obcí, z nichž ale některé provozují i vlastní zdroje vody. Loni dodal 16,16 milionu metrů krychlových vody. Vlastníkem svazu je 266 obcí a měst.

Výnosy svazu loni stouply o 23 procent na 377 milionů Kč, náklady o 24 procent na 378,2 milionu. JVS skončil loni ve ztrátě 1,1 milionu Kč, když předloni vykázal zisk 152 000 Kč. Vyplývá to z výroční zprávy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist