https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kvuli-nestabilni-skale-zakazali-vstup-do-casti-robecskeho-udoli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kvůli nestabilní skále zakázali vstup do části Robečského údolí

8.1.2020 00:20 | ZAHRÁDKY (ČTK)
Kvůli nestabilní skále zakázaly úřady až do konce března vstup do části Robečského údolí na Českolipsku. Přístup do lokality zvané Peklo, kam hlavně na jaře lákají turisty tisíce květů bledulí, zavalila loni v únoru část skalního masivu. / Ilustrační foto
Kvůli nestabilní skále zakázaly úřady až do konce března vstup do části Robečského údolí na Českolipsku. Přístup do lokality zvané Peklo, kam hlavně na jaře lákají turisty tisíce květů bledulí, zavalila loni v únoru část skalního masivu. / Ilustrační foto
Kvůli nestabilní skále zakázaly úřady až do konce března vstup do části Robečského údolí na Českolipsku. Přístup do lokality zvané Peklo, kam hlavně na jaře lákají turisty tisíce květů bledulí, zavalila loni v únoru část skalního masivu. Skála nad cestou je ale dál nestabilní a potřebuje sanaci. O rozhodnutí Odboru životního prostředí Městského úřadu v České Lípě dnes informovala mluvčí Kristýna Kňákal Brožová.
 

Uzavřený je úsek zhruba 300 metrů severně od Lisovy samoty mezi lávkami, které kříží Robečský potok ve střední části údolí. "I přes sanační práce, které v oblasti probíhaly již v loňském roce, je část skály v místě sesuvu stále nestabilní. Oblast je tudíž nebezpečná pro všechny, kteří by tudy procházeli," doplnila mluvčí úřadu. Pokud by sanační práce na skále byly hotové dříve, úřad podle ní zákaz neprodleně odvolá. Odemykání Pekla, které je letos naplánováno na 21. března, zákaz neohrozí.

Lokalita zvaná Peklo je národní přírodní památkou s největším výskytem bledulí jarních v Česku. Naučnou stezku, která údolím vede, ale zablokovala loni v únoru skála, která se zřítila z výšky zhruba 30 metrů. "Masiv už jsme v říjnu odklidili a vybudovali nový chodník, geologický posudek ale ukázal, že skála nad cestou je nestabilní," řekla lesní správkyně Eva Kajzarová z Lesů ČR. Rizikem je podle ní zejména střídání teplot v zimním období a na jaře, proto Lesy ČR požádaly o uzavření části údolí.

Peklo leží mezi obcí Zahrádky na Českolipsku a Českou Lípou. Robečský potok tady protéká pískovcovým skalním masivem a vytváří malebnou skalní průrvu v celkové délce asi čtyř kilometrů, na níž je naučná stezka. Hlavně na jaře tam míří tisíce lidí. Lesy ČR už podle Kajzarové připravily projekt sanace nebezpečné skály, náklady ale půjdou do milionů. "Žádáme proto o dotaci," řekla. Než se skálu podaří zabezpečit, zůstane podle ní úsek pro návštěvníky uzavřený. Přímo v údolí upozorňují na nebezpečí informační tabule, které nabízejí i bezpečné trasy, kudy se místu vyhnout.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist