https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kvuli-roundupu-ma-bayer-zaplatit-americanovi-odskodne-175-milionu-dolaru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kvůli Roundupu má Bayer zaplatit Američanovi odškodné 175 milionů dolarů

30.10.2023 01:02 | Filadelfie (USA) (ČTK)
Odškodné ve výši 175 milionů dolarů (čtyř miliard korun) má německá firma Bayer zaplatit americkému důchodci za to, že u něj herbicid Roundup způsobil rakovinu. O pátečním verdiktu informovala agentura Reuters. Bayer se chce odvolat a věří, že se "neopodstatněný rozsudek" podaří zrušit.
 

Ernest Caranci u soudu tvrdil, že rakovinu dostal proto, že roky používal herbicid Roundup na své zahradě.

Bayer, který v roce 2018 koupil výrobce tohoto pesticidu firmu Monsanto, čelí ve Spojených státech desítkám tisíc podobných žalob. V některých případech musí platit odškodné, v jiných je společnost úspěšná.

Německá firma tvrdí, že desítky let studií prokázaly, že Roundup a jeho účinná látka - glyfosát - jsou bezpečné pro používání lidmi.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Viktor Šedivý

1.11.2023 00:18
Americký soudní systém umí také vygenerovat poměrně šílené nesmysly.

Odpovědět
AI

Animoid II

17.11.2023 14:44
Glyfosát neskutečně usnadňuje likvidaci plevele. Kdo nechce sekat trávu nebo se ohýbat a rýpat plevel použije Roundup. Železničáři, cestáři, městská zeleň, zemědělci, zahrádkáři, sportovci, všichni používají Roundap....
"Do pekla vede cesta rovná a snadná princezno" :-)
Odpovědět
AI

Animoid II

17.11.2023 14:47 Reaguje na Animoid II
https://echo24.cz/a/iY3uS/babis-mu-mel-spalit-urodu-sedlak-se-s-nim-ted-soudi-o-agro-jevisovice
a taky Babiš.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist