https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kvuli-uprchle-kobre-v-nemecku-volaji-po-zprisneni-zakonu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kvůli uprchlé kobře v Německu volají po zpřísnění zákonů

29.8.2019 00:17 (ČTK)
Po několikadenním marném pátrání po kobře, kterou spatřili v chodbě bytového domu ve městě Herne, se v Německu množí volání po zpřísnění pravidel pro chov nebezpečných zvířat. / Ilustrační foto
Po několikadenním marném pátrání po kobře, kterou spatřili v chodbě bytového domu ve městě Herne, se v Německu množí volání po zpřísnění pravidel pro chov nebezpečných zvířat. / Ilustrační foto
Po několikadenním marném pátrání po kobře, kterou spatřili v chodbě bytového domu ve městě Herne, se v Německu množí volání po zpřísnění pravidel pro chov nebezpečných zvířat. Ministryně životního prostředí spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko se dokonce vyslovila pro úplný zákaz jejich držení v soukromých bytech a domech, informovala včera agentura DPA.
 

Nejméně 1,4 metru dlouhou kobru monoklovou, která ve volné přírodě obývá jižní a jihovýchodní Asii, spatřila obyvatelka jednoho z domů v Herne v neděli dopoledne. Od té doby po hadovi policisté marně pátrají. "Nemáme žádné nové poznatky," uvedla včera policejní mluvčí.

Policisté se domnívají, že had, jenž produkuje velmi silný jed, uprchl muži, který v témž domě chová dalších asi dvacet exotických plazů. Nájemník to ale popírá. Úřady mu přesto chov hadů zakázaly.

Kvůli pátrání po jedovaté kobře policisté nechali vyklidit nejen dům, ve byl had spatřen, ale i tři další budovy v okolí. Svá obydlí muselo opustit celkem třicet lidí.

Případ vyvolal v Německu debatu o chovu nebezpečných zvířat. "Já osobně jsem proti chování velmi nebezpečných zvířecích druhů v bytech a domech," uvedla například Ursula Heinenová-Esserová, ministryně životního prostředí Severního Porýní-Vestfálska, ve kterém Herne leží. Podle ní lze pochybovat i o tom, zda mají zvířata v soukromých chovech dobré podmínky k životu.

Pro zákaz chovu nebezpečných zvířat v soukromých obydlích se vyslovil také šéf frakce zelených v místním sněmu Norwich Rüsse. Zemský poslanec za sociální demokracii (SPD) Alexander Vogt slíbil, že se zasadí o zákaz soukromého chovu jedovatých hadů, štírů, krokodýlů a kočkovitých šelem v Severním Porýní-Vestfálsku.

Zemská vláda SPD a zelených se pokusila už v roce 2014 přijmout zákon o chovu nebezpečných zvířat. Narazila tehdy ale na odpor obcí, a norma tak nikdy nezačala platit. Kromě regulace chovu mimořádně nebezpečných zvířat návrh zákona tehdy obsahoval i ohlašovací povinnost pro zvířata, která sice nemohou člověka zabít, mohou jej ale zranit - například želvu kajmanku dravou či sklípkany.

Podobným případem se loni v říjnu zabývala i česká policie. Mamba zelená, k jejímuž chovu neměla majitelka povolení, uprchla v pražských Hlubočepích. Odchytit se ji podařilo po třech dnech v nedaleké zahrádkářské osadě. Majitelka, kterou had uštknul, zemřela.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist